Suikastçılara kapıyı kendileri mi açtı

Güncelleme Tarihi:

Suikastçılara kapıyı kendileri mi açtı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2013 00:00

PKK'nın Paris'teki enformasyon bürosuna yapılan suikast, Fransa’nın önde gelen gazetelerinin internet sitelerinin yanı sıra birçok uluslararası yayın organında da geniş yer aldı. Suikastla ilgili ortaya çıkan detaylar, binanın kapısının öldürülen üç kadın tarafından açılmış olabileceği ihtimalini artırdı.

Haberin Devamı

Fransa’nın önde gelen gazetesi Le Monde, suikastta "örgüt içi hesaplaşma" olasılığını artıracak bir iddiaya yer verdi. Haberde suikastın gerçekleştiği enformasyon bürosunun direktörü Leon Edart’ın “Kurbanlar katillerine kapıyı açmış olmalılar” açıklamasına yer verildi.

İtalyan gazetesi La Repubblica da “örgüt içi hesaplaşma” iddialarını güçlendirecek bir detay aktardı. Gazetenin haberine göre, suikastın gerçekleştiği binanın birinci katına ancak şifreli bir sistemle girilebiliyordu.

La Repubblica, Sakine Cansız ile Leyla Söylemez’in, öğleden sonra Fidan Doğan’la buluşmak üzere suikastın gerçekleştiği binanın birinci katına gittiklerini belirterek, “Yani, sadece girilen bir şifreyle ve dahili telefon sistemiyle erişilebilen kata” diye not düştü. Gazete bu nedenle, öldürülen kadınların, suikastçılarına kapıyı açmış olma ihtimalinin güçlendiğine dikkat çekti.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

SORUŞTURMA SÜRÜYOR
Fransız Le Figaro gazetesinin internet sitesinde yer alan haberde, İçişleri Bakanı’nın olayı “müsamaha gösterilemez” şeklinde nitelediği ayrıntısına yer verildi. Gazeteye konuşan ve hafta başında Cansız'la görüşen bir Kürt gazeteci de "Sakine Paris'e sağlık sorunları nedeniyle gelmişti" dedi.

Haberde ayrıca Kürt Enformasyon Merkezi'nin, "bir Türk gazetesinin yöneticileriyle" sık sık ihtilaflar yaşadığından da söz edildi.

Liberation gazetesi ise bir polisin “Manzara insana bunun bir infaz olduğunu düşündürüyor ancak olayın tam olarak nasıl geliştiği soruşturmayla belli olacak” ifadelerine yer verdi. Haberde olayın duyulmasının ardından yüzlerce Kürt’ün bina önünde toplanarak “Onlar ölmediler”, “Hepimiz PKK’yız” ve “Katil Türkiye, işbirlikçi Hollande” diye slogan attıkları bilgisi ve Kürt kaynaklarına göre suikastın susturucularla işlendiği iddiası da yer aldı.   

Haberin Devamı

Suikastçılara kapıyı kendileri mi açtı

BBC DE MANŞET YAPTI
Paris'teki suikast, BBC'nin internet sitesinde de manşetten duyuruldu. Haberde, "Paris'teki Kürt Enstitüsü'nde başlarından vurulmuş üç Kürt kadın aktivist ölü olarak bulundu. Kadınlardan birinin PKK'nın kurucularından olduğu belirtildi" ifadesi kullanıldı.

AFP'nin "Üç Kürt kadın başından vurularak öldürüldü" başlığıyla geçtiği haberde ise ajansa konuşan bir polis kaynağının açıklamalarına yer verildi. Polis kaynağı, "Olay yeri infaz izlenimi veriyor. Ancak kesin durum incelemelerin ardından belirlenecek" dedi.

WIKILEAKS BELGELERİNDE İSMİ GEÇİYORDU
Reuters, Wikileaks'in yayınladığı, Nisan 2007 tarihli bir ABD Büyükelçiliği kriptosunda "ABD'li ve Türk yetkililerin Cansız için adalete teslim edilmesi gereken öncelikli PKK liderlerinden biri" ifadesi kullandığını hatırlattı.

Haberin Devamı

Ajans, Cansız'ın aynı yıl Berlin'de tutuklandığını ancak Alman mahkemelerinin Türkiye'ye iadesine karşı çıkmasının ardından serbest bırakıldığını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!