’Su şebekesi’nde 90 milyar dolar var

Güncelleme Tarihi:

’Su şebekesi’nde 90 milyar dolar var
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2008 07:00

Ahmet Özal ve Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, Adliye'ye getirilirken ilk kez birarada fotoğrafları çekildi. Özal ve Sedefçi'nin kolundaki polisler de oldukça dikkat çekti.

Haberin Devamı

SEDEFÇİ VE ÖZAL'IN KARAKOLA GETİRİLDİĞİ ANIN FOTOĞRAFLARI

SEDEFÇİ VE ÖZAL'IN ADLİYE'DEKİ SORGULARI SÜRÜYOR

Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı koordinasyonunda başlatılan operasyon kapsamında İl Emniyet Müdürlüğünde gözaltında tutulan, aralarında 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın oğlu Ahmet Özal ile Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi'nin de bulunduğu 16 kişi, Edirne Adliyesine getirildi.

Ahmet Özal ile Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi panelvan tipi bir araca bindirilirken, diğer 14 kişi midibüsle adliye binasına getirildi.

16 kişinin adliyeye getirilişi ve binaya alınışı sırasında çok sayıda polis çevrede güvenlik önlemi aldı.

 

Haberin Devamı

’Su şebekesi’nde 90 milyar dolar var

Edirne Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi’nde sorgulanan Ahmet Özal, ifadesinde önemli bilgiler verdi.

Özal Türkiye’de 3 bin belediyenin suyun imtiyaz hakkını satacağını ve ön ödemeli sayaç satışının da olacağını söyleyerek, bunun piyasada 90 milyar dolarlık bir pasta yarattığını anlattı.

EDİRNE Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi’nin ’Dede’ adını verdiği operasyon kapsamında sorguya alınan, 9’uncu cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın oğlu Ahmet Özal’ın, ifadesinde önemli bilgiler verdiği belirtildi. Ahmet Özal ifadesinde Türkiye’de 3 bin belediyenin suyun imtiyaz hakkını satacağını ve bununla birlikte ön ödemeli sayaç satışının da olacağını söyleyerek, bunun piyasada 90 milyar dolarlık bir pasta yarattığını anlattı.

ULUSLARARASI ŞİRKETLER GELDİ: Hükümetin Su Bakanlığı kurma hazırlığı içinde olduğunu ve bakanlığın kurulmasından sonra Türkiye’deki su konusunda tek yetkinin buraya devredileceğine dikkat çeken Ahmet Özal, bu nedenle küresel sermayenin ve büyük şirketlerin bir an önce yerel yönetimlerin elinde bulunan suyun imtiyaz haklarını almak için harekete geçtiğini söyledi. Özal, "Söz konusu şirket yöneticileri de bana gelip imtiyaz sözleşmelerine katılacak büyük sermaye gruplarını ikna etmem konusunda yardım istediler" dedi. Özal, Edirne Belediyesi’nin su imtiyaz sözleşmesini kazanan şirketlerden Yerel Yönetim Altyapı ve Arıtma Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş. ortakları Mehmet Altunhan ve Mustafa Selçuk’un kendisine geldiğini de sözlerine ekledi. Bu ifadelerden Edirne’deki operasyonun ile başta uluslararası sermaye grupları olmak üzere Türkiye’deki bir çok büyük şirketin, belediyelerin elindeki suyun imtiyaz hakkını almak için harekete geçtiği de ortaya çıktı.

19 KİŞİ SORGUDA: Edirne Belediyesi’nin bitme aşamasındaki Belediye Sarayı’nın satışı, içme suyu şebekesinin imtiyaz hakkının 30 yıllığına devri ihaleleriyle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında hálá 19 kişinin sorgusu devam ediyor. Zanlıların bugün sorgularının tamamlanarak adliyeye sevkedilmeleri bekleniyor. Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ve eski milletvekili Ahmet Özal’la birlikte gözaltında bulunanlar şöyle: (Edirne Belediyesi görevlileri) İki ay önce emekli olan Başkan Yardımcısı Cemil Erdoğan, Belediye Hesap İşleri Müdürü Ruhi Takındı, ihale şartnamesini hazırlayan danışman Veli Aksaz, Destek Hizmetleri Müdürü Kader Pajo ve Satın Alma Şefi Cevdet Girgin. (Şirket yöneticileri) Talat Özcan, Mustafa Selçuk, Mehmet Altunhan, Osman Ateş, İlhan Bilgin, Cafer Kartal, Ali Fatih Şahin, Kemal Kurt, Hamit Çam, Önder Karahan, Ümit Yeğin ve İbrahim Kıraylar.

KOMİSYON İFADE VERDİ: Bu arada ’Dede’ operasyonu soruşturması kapsamında Edirne Belediye Encümeni’nde görevli İhale Komisyonu üyeleri Orhan Seri, Nurten Çalışkan, Mukadder Özkal, Nihan Akdere ve Sedat Kaya’nın ifadelerine başvuruldu. Gözaltındaki zanlıların yakınları dün olduğu gibi bugün de Emniyet Müdürlüğü’ne geldi. Ahmet Özal’a da bir kişinin yemek ve gömlek getirdiği dikkati çekti. Emniyet Müdürlüğü’nün önünde ve otoparkta bir süre bekleyen gözaltındakilerin yakınları, görüşme olanağı bulamayınca ayrılmak durumunda kaldı.

Nezarethanede tansiyonu çıktı

İSTANBUL’da gözaltına alınarak Edirne’ye getirilen Ahmet Özal, geceyi sorgulandığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi’nde geçirdi. Sorgusu sırasında tansiyonu fırlayan Özal, önceki gün saat 09.30’da hastaneye götürüldü. Hastanede yarım saat kontrolden geçirilen ve sağlık durumu düzelen Özal çıkışta, gözaltına alınması için "Sadece bazı bilgilere ihtiyaçları vardı. Ondan dolayı" dedi. Hakkındaki suçlamalar için ise Özal "Hepsi boş. Bunlar siyasetin zorlukları. Unutmayın bunu; bir iki gün sonra görürsünüz bir şey olmadığını" diye konuştu.

Hedefte başka şehirler de var

’DEDE’ adı verilen operasyonla ortaya çıkarılan şebekenin, sadece bu kentle sınırlı hareket etmediği, başta Aydın olmak üzere birçok kentin içme suyu kaynakları ve dağıtımını ele geçirmeyi hedeflediği de ileri sürüldü. Operasyon öncesi zanlıların 3 ay süreyle teknik takibe alınmaları sonucunda, küresel ısınma nedeniyle su kaynaklarının petrol kadar değerli olacağına inanan bazı büyük grupların, yerel yönetimlerin ellerindeki su dağıtım şebekelerinin imtiyaz hakkını almak için hazırlık yaptığı ortaya çıkarıldı. İddiaya göre şebeke, ihale öncesi kendi adamlarını belediyeye danışman olarak işe sokup, sözleşmeleri kendileri lehine düzenletti.

Belediye başkanına özel yatak

POLİSİN cuma günü sabah saat 07.00’de henüz makamına gitmeden evinde gözaltına aldığı Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi’nin emniyette geçen ikinci günün ardından bel ağrısı şikayeti arttı. Bunun üzerine Hamdi Sedefçi için gece yarısı şoförü tarafından yatması için şezlong tipi özel yatak getirildi.

’Dede’ adı belediye başkanından

EDİRNE’deki operasyona ’Dede operasyonu’ adının neden verildiği de ortaya çıktı. Bir polis yetkilisi, Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi’nin saçlarının beyaz ve bir süre önce de torun sahibi olması nedeniyle operasyon hazırlığında ’Dede’ şifresini kullanmaları nedeniyle operasyona bu adın verildiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!