Star’a göre Merkel’in oturduğu koltuğun anlamı buymuş

Güncelleme Tarihi:

Star’a göre Merkel’in oturduğu koltuğun anlamı buymuş
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2015 16:38

Star gazetesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Almanya Başbakanı Angela Merkel'i Yıldız Sarayı'nda ağırlamasının "tarihi önemini" anlatmaya çalışırken "tarihi gaf" yaptı. Gazete hem tarihleri karıştırdı, hem de Osmanlı’nın Almanya ile girdiği ittifakın ardından çöktüğünü unuttu.

Haberin Devamı

Yıldız Sarayı Mabeyn Köşkü’ndeki ihtişamlı koltuklar sosyal medyada çok tartışılmıştı. 

Sultan Abdülaziz döneminde (1861-1876) Fransa’dan getirilmiş olan koltukların depoda bulunup onarıldığı bugünkü Hürriyet haberiyle ortaya çıkmıştı. 
Koltukların bulunduğu Mabeyn Köşkü 1866'da Abdülaziz'in emriyle Balyan Ailesi mimarlarına yaptırılmış, 1876-1909 yılları arasında tahtta bulunan Sultan II. Abdülhamid köşkü devletin yönetim binası olarak kullanmıştı.

Star gazetesi ise bugünkü haberini birinci sayfasında şu ifadeleri kullandı: "1. Dünya Savaşı'nda Sultan II. Abdülhamid Han, Alman Kayzeri II. Wilhelm'i Yıldız Sarayı'nda ağırlayıp Osmanlı Devleti'ni parçalamak isteyen İngiltere ve Rusya'ya karşı Almanya ile ittifak kurmuştu. Bir asır sonra aynı yerde çekilen Erdoğan-Merkel fotoğrafı da, terörle mücadelede Türkiye'nin yanında yer almayan İngiltere ve Rusya'ya uyarı mesajı olarak yorumlandı."
Star'ın bu iddialı yorumu sosyal medyada alay konusu oldu. Her şeyden önce içinde önemli bir maddi hata vardı.

II. Wilhelm İstanbul'u 1889, 1898 ve 1917’de ziyaret etmişti. II. Abdülhamid 30 yıllık istibdat döneminin ardından 1909'da tahttan indirilmişti. Birinci Dünya Savaşı 1914 yılında başlayıp 1918'de sona ermişti. 

Kısacası, Star’ın yazdığının aksine Abdülhamid ve Wilhelm Birinci Dünya Savaşı’nda hiç bir araya gelmemişti. Wilhelm İstanbul’u Birinci Dünya Savaşı sürerken, 1917’de ziyaret ettiğinde Osmanlı tahtında Mehmed Reşad oturuyordu. 

Sosyal medyada paylaşılan yorumlarda, Osmanlı’nın Almanya ile ittifak kurup girdiği Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra çöktüğü ve yerine Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu da hatırlatıldı.

Haberin Devamı


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!