SP'den anadil için yasa teklifi

Güncelleme Tarihi:

SPden anadil için yasa teklifi
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 13, 2002 14:39

SP, anadilde yayın yapılabilmesini öngören yasa önerisini, TBMM Başkanlığı'na sundu. SP TBMM Grup Başkanvekili Ömer Vehbi Hatipoğlu tekliflerinin TBMM tatile görmeden önce, iki hafta içinde yasalaşabilmesi için diğer partileri de destek vermeye çağırdı.

SP TBMM Grup BaÅŸkanvekili Ömer Vehbi HatipoÄŸlu, Parlamento'da düzenlediÄŸi basına toplantısına Dünya Kupası'nda ikinci tura çıkan Milli Futbol Takımı'nı kutlayarak baÅŸladı.Â
AB tartışmalarının ''kör düğüşüne'' dönüştüğünü savunan HatipoÄŸlu,bu tartışmanın iktidar partileri arasında söz düellosu ÅŸeklinde devam ettiÄŸini ileri sürdü.Â

Hükümet'in, AB tartışmalarını ''ekonomik krize dönüştürmeyi başardığını'' söyleyen Hatipoğlu, ''Üçüncü kriz kapıda'' diye konuştu.

AB konusunda tartışmaların bir kenara bırakılıp, somut adımlar atılması gerektiÄŸini belirten HatipoÄŸlu, buna öncülük etmek amacıyla anadilde yayın yasağının kaldırılmasını öngören yasa teklifini TBMM BaÅŸkanlığı'na sunduklarını bildirdi.Â

Hatipoğlu, tekliflerinin TBMM tatile görmeden önce, iki hafta içinde yasalaşabilmesi için diğer partileri de destek vermeye çağırdı.

DSP İLE GÖRÜŞME

SP'li Hatipoğlu, DSP TBMM Grup başkanvekillerinin, idam konusunda yapılması düşünülen düzenlemeyi görüşmek üzere kendilerinden randevu istediğini de bildirdi. Hatipoğlu, DSP yetkililerine Pazartesi günü için randevu verdiklerini kaydetti.

Hatipoğlu, idam konusunun görüşüleceği toplantıda, DSP'lilerden anadilde yayın yasağını kaldıran teklifi desteklemelerini isteyeceklerini de belirtti.

TEKLÄ°F NE GETÄ°RÄ°YOR

SP Rize Milletvekili Mehmet Bekaroğlu ve arkadaşları tarafından imzalanan yasa önerisi, Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanunu'un 4. maddesinde değişiklik öngörüyor.

Öneriye göre radyo, televizyon ve veri yayınları, hukukun üstünlüğüne, Anayasa'nın genel ilkelerine, temel hak ve Özgürlüklere, milli güvenliÄŸe ve genel ahlaka uygun olarak kamu hizmeti anlayışı çerçevesinde yapılacak.Â

Ulusal yayınların Türkçe yapılması esas olacak. Ancak, evrensel kültür ve bilim eserlerinin oluşmasına katkısı olan yabancı dillerin öğretilmesi veya bu dillerde müzik veya haber iletilmesi amacıyla da yayın yapılabilecek. Mahalli dil ve lehçelerle de aynı şekilde yayın gerçekleştirilebilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!