Sözde değil eylemde birleşin

Güncelleme Tarihi:

Sözde değil eylemde birleşin
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2012 00:00

BMGK aciz kalmaya devam ederse Suriye halkının meşru müdafaasını destekleriz. Bu noktada tek başına söylem birlikteliği yeterli değil. Eylem birliği de sağlanmalı.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan dün İstanbul’da ikincisi yapılan Suriye Halkının Dostları Konferansı’nın açılış konuşmasında isim vermeden Beşar Esad yönetimine karşı yaptırımı engelleyen Rusya ve Çin’e yüklendi. Esad’ın BM Özel Temsilcisi Kofi Annan’ın hazırladığı planı zaman kazanmak için kabul ettiğini açıkladığını savunan Erdoğan özetle şunları söyledi:

TOPLANTIDAN KARELER / FOTO GALERİ

BMGK aciz kaldı

“Masum insanları katleden, şehirleri topa tutan, acımasız şiddet kullanan bir rejime, bugüne kadar ‘yeter’, ‘dur’ diyemeyen bir BMGK’nın (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) uluslararası barış ve güvenliği korumaktan aciz olduğu açıktır. Suriye’de yaşananlara jeopolitik çıkar algısı ve güç dengesi hesaplarıyla bakmayı reddettik. Çünkü biz ağır silahların çocuk, kadın, yaşlı demeden vurduğu bir ortamda, insani ve vicdani bakış açısını her şeyin önüne koyuyoruz. Aynı şekilde, Suriye’de yaşanan zulüm karşısında uluslararası toplumun ahlaki bir sorumluluğu olduğuna inanıyoruz. Ne yazık ki uluslararası toplum, Kuzey Afrika’daki hadiseler karşısında iyi ve başarılı bir sınav vermemiştir. Başta Libya olmak üzere, bu bölgede yaşanan hadiseler, insanlığın vicdanını derinden yaralamış, adalet duygusunu ciddi şekilde zedelemiştir. Bugün, Suriye’de de, aynı tavrın takınılmasına, aynı vurdumduymazlığın sergilenmesine müsaade edemeyiz, etmemeliyiz.

Artık eylem zamanı

Buradan, Suriye yönetimine karşı vereceğimiz mesaj, net ve kesin olmalıdır. Kendi halkına zulmeden bu rejimin iktidarda kalmasını sağlayacak hiçbir planı desteklememiz söz konusu olamaz ve olmamalıdır. Ayrıca, bugün geldiğimiz noktada, tek başına söylem birlikteliği de yeterli değildir. Üzerimize düşen esas sorumluluk, söylem birlikteliğinin gereği olan eylem birlikteliğini de sağlamaktır. Uluslararası toplum, Suriye konusunda son derece kararlı bir tutum benimsemelidir. BM ve Arap Ligi kararları, krizin aşılması için izlenmesi gereken yol haritasını çok net biçimde ortaya koymuştur. Ancak, gerek bize, gerek uluslararası topluma sözler veren; ama bu sözleri sadece zaman kazanmak için kullanan Suriye yönetiminin, Kofi Annan’ın girişimini de bir zaman kazanma aracı olarak kullanması muhtemeldir. Annan misyonunun Suriye rejimi tarafından manipüle edilmesine asla mahal verilmemelidir. Zalim ile kurbanı aynı kefeye koyan
her girişim, şiddete zaman kazandıracaktır. Suriye rejimi tarafından gerekli işbirliğinde bulunulmadığı takdirde BMGK’nın üzerine düşen sorumluluğu üstlenmesi ve Suriye’deki katliama ‘dur’ demesi kaçınılmaz bir zorunluluk halini alacaktır. BMGK, eğer bu tarihi sorumluluğu üstlenmekten bir kez daha kaçınırsa, uluslararası toplumun elinde, Suriye halkının meşru müdafaa hakkının desteklenmesinden başka hiçbir seçenek de kalmayacaktır.

Babasının yolunda

Yakın tarihte, Baba Esed’in çok ağır zulmünü yaşamış, çok ağır bedeller ödemiş Suriye halkı, maalesef bu kez de oğul Esed’in zulmüne ve toplu infazlarına maruz kaldı.”

Twitter savaşı

İSTANBUL Kongre Merkezi’ndeki Suriye toplantısı nedeniyle hem gerçek, hem de sanal dünyada tam anlamıyla bir propaganda savaşı yaşandı. Dışişleri Bakanlığı Esad yanlılarının sosyal paylaşım sitesi twitter’da İstanbul Zirvesi aleyhine yaptıkları propagandaya anında karşılık verdi. Dışişleri Bakanlığı’nın “tc_disisleri”, “MFATurkey” adreslerinden İstanbul Zirvesi’yle ilgili sürekli bilgi aktarılırken, Suriye’nin Dostları adıyla da (FriendsofSyria) yeni bir twitter hesabı açıldı.

SUK tek değil Türkiye’nin, Suriye Ulusal Konseyi’ni (SUK), Suriye’nin tek temsilcisi olmasını istemesi konferansın diğer katılımcılarınca kabul edilmedi. SUK, Suriye muhalefetinin meşru sözcülerinden birisi olarak tanımlandı. Toplantının kapalı bölümüne SUK Başkanı Burhan Galyun’un yanısıra Kürt muhalifler adına Abdülbabit Seydah, Nusayriler adına Tevfik Dünya, Ortodokslar adına George Sabre, Müslüman Kardeşler adına Faruk Tayfur ile kadın temsilci Süheyr Atasi katıldı.

Savaşanlar geldi Türkiye’ye sığınan 11 general ile Suriye Hür Ordusu’nda çarpışan bir grup asker de toplantıya katıldı.

Israrla ‘Esed’ Erdoğan’ın dün zirvenin açılışında “Esad” yerine ısrarla “Esed” demesi de dikkat çekti. Esad’ın “Mutlu olan” anlamına geldiği, oysa Suriye liderinin isminin Esed (Aslan) olduğu  belirtildi.  Uğur ERGAN / İSTANBUL

Takvimde tek destek

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın Esad yönetiminden net bir tarih talep edilmesinde ısrar etmesine ise Avrupalı katılımcılar sıcak bakmadı. “Takvim Savaşı”nda Türkiye’ye destek veren tek Batılı ülke Fransa oldu. Fransa da Türkiye gibi Annan planının uygulanmasından takvim (timeline) yerine, net bir son tarihte (deadline) ısrar etti. Ancak Almanya’nın başını çektiği Batılı grup zaman konusunda galip çıktı ve net bir tarih belirlenmedi.

Paris’te toplantı Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, Suriye’ye uygulanacak yaptırımların üzerinde çalışacak bir çalışma grubu kurulma kararı aldıklarını açıkladı. Çalışma Grubu ilk toplantısını, Suriye’nin Dostları Grubu toplantısından ayrı olarak, 2 hafta sonra Paris’te yapacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!