Sosyal âlem adabı

Güncelleme Tarihi:

Sosyal âlem adabı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2012 00:00

Twitter dahil hiçbir yeni sosyal aracın bir kullanma kılavuzu yok, yani siz nasıl kullanıyorsanız öyle de kullanılabilir. Ama bu yeni medyanın yavaş yavaş oturan bazı kurallarından da bahsetmek gerek. İletişim Trendleri Danışmanı Yalçın Pembecioğlu yazdı.

Haberin Devamı

BİREYLER İÇİN

Başkası olma kendin ol böyle çok daha güzelsin

1- Gerçekten çok komik biri değilseniz; profil bilgilerinizi espri yapma alanı olarak kullanmayın.
2- Profil bilgilerinizde kısa ve net bir şekilde kendinizi tanıtabiliyor olmanız, Twitter gibi kısıtlı karakter kullanımlı bir mecrada kendinizi nasıl ifade edebildiğinizin de öngösterimi olacağından bu alanı doldururken özen gösterin. Unutmayın ki çoğu kişi sizi takip etmeden önce profilinizi de inceleyecek.
3- Kendinizi kiminle özdeşleştirirseniz özdeşleştirin, profilde ünlü biri yerine kendi fotoğrafınızı kullanmanız çok daha doğru.
4- Başka kullanıcılarla yazışmalarınızı profiliniz incelendiğinde görünmesin diyerek sonradan silmek Twitter etiğinde konuştuğunuz kişilere yeterince değer vermediğiniz anlamına gelir. Sizinle Twitter üzerinden konuşmuş birinin daha sonra bu muhabbetin kaybolduğunu görmesi güven kaybettirebilir, ‘mention’ silmeyin.
5- Kimileri ilginç söz söylemede ustadır, kimileri ilginç fotoğraf çekmede, kimileri de ilginç haberler bulmada... Siz de içinizdeki cevheri kendiniz keşfedin.
6- Kaynak belirtilmemiş şok haber tweet’lerine hemen atlayıp ‘retweet’ etmeyin, galeyana gelmeden önce oturup internette 20 saniye bir araştırın.
7- Kurumsal bir duruşunuz varsa hep iş, gayet eğlencesine takılıyorsanız hep geyik yapmayın. En doğrusu tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi profesyonel içerikli tweet’ler de atın, yeri gelince geyiği de çevirin.
8- Olmadığınız biri gibi davranmayın, bu tip karakterleri sürdürmek gerçekten kendiniz olmaktan çok daha yorucudur.
9- Çok öfkelenseniz bile 140 karakter üzerinden bir kavgaya tutuşmayın.
10- Kendinize yapılmasını istemediğiniz şeyleri siz de başkalarına yapmayın. Bir tweet’i beğendiyseniz ‘retweet’ edin, kendiniz yazmış gibi paylaşmayın.
11- Takip ettiğiniz kişiler ilginizi çeken bir şeyler paylaştığında teşekkür ederek ya da soru sorarak onlarla iletişime geçin.
12- Sizinle iletişime geçen kişileri yanıtlamayı ihmal etmeyin.
13- Orada buradaki Twitter kullanım kılavuzlarına çok rağbet etmeyin.

MARKALAR İÇİN

Haberin Devamı

Retweet’le hediye dağıtan sosyal spam’cilerden olmayın

Haberin Devamı

1- Bir gazete ilanınızın alt metni için günlerce kafa yoruyorsanız Twitter hesabından logonuzla yazılan cümleleri haftalık raporlarda görmeyin, içeriği tamamen dış kaynağa teslim etmeyin.
2- Kurumsal kimliğine aykırı bir ses tonu benimsemeyin, sosyal medyada herkes samimi olmak zorunda değil.
3- Mesajlarınızı takipçilerinize ‘retweet’ ettirerek hediye dağıtmayın, rüşvetle bir ‘sosyal spam’ üretmeyin.
4- Takip ettiğiniz kişileri aniden takipten bırakmayın (unfollow), bu kişiler takipçilerinizse çok kırılabilir.
5- Aynı mesajı farklı saatlerde tekrar tekrar göndermeyin.
6- Yayın mantığına geçerek mesajlarınızı dağıtmak yerine önce markanıza yakın kişileri dinleyin ve kural setlerinizi bundan sonra başlatın.
7- Takipçilerinizle iletişimde olun.
8- Markaya ‘engagement’ yaratma bahanesiyle markanızla ilgisiz konularda popülist mesaj atmayın.
9- Rakiplerinizi ve onları takip eden kitleyi izlemeyi ihmal etmeyin.
10- Hesabınızı yönetenlerin isimlerini profilde belirtin ki markanızla iletişime geçenler karşıda insan olduğunu bilsin.
11- Şeffaf olun.
12- Bir sorun ya da kriz halinde en kısa zamanda önce olayı takip ettiğinizi belirtin, sonra da sorumluluk alarak takibin sonucunu duyurun.
13- Her Twitter’ı etkili kullanma yolları incelemesine kulak asmayın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!