’Sosyal ajan’

Güncelleme Tarihi:

’Sosyal ajan’
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2009 00:00

Eski özel harekátçı İbrahim Şahin’in ifadelerine dayanılarak basında yer alan "Aktütün baskınını önceden MİT’e bildirdim" açıklamasına, teşkilat dün yanıt verdi. Yazılı açıklamada, Şahin’in bu iddiası yalanlansa da, kurumsal olmayan ’sosyal bir ilişki’ üzerinden kendisinden bilgi alındığı kabul edildi.

Haberin Devamı

ERGENEKON operasyonu nedeniyle tutuklanan eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili ve Susurluk hükümlüsü İbrahim Şahin’in gözaltında verdiği ifadedeki iddialarına Milli İstihbarat Teşkilatı’ndan (MİT) iki gün gecikmeyle yanıt geldi.

Açıklama ihtiyacı duyuldu

MİT, Şahin’den gelen bazı bilgilileri dolaylı yoldan edindiğini kabul ederken, istihbarat literatürüne de yeni bir kavram ekledi; "Sosyal ilişki üzerinden bilgi aktarımı."

MİT’ten dün yapılan yazılı açıklamada, Şahin’in savcılık ifadesinde dile getirdiği, "PKK terör örgütünün Aktütün Karakolu’na yönelik saldırısını 20-25 gün önce öğrendim. MİT’teki tanıdığıma bildirdim" sözleri yalanlandı. Ancak açıklamada, Şahin ile kurumsal olmayan "sosyal bir ilişki" üzerinden bilgi geldiği kabul edildi.

Haberin Devamı

MİT Müsteşarlığından yapılan açıklamada, İbrahim Şahin’in basına yansıyan mahkemedeki ifadesine atfen bazı basın yayın organlarının konuya ilişkin yorumları çerçevesinde, bir açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulduğu belirtildi. Açıklama aynen şöyle: "İbrahim Şahin ile kurumsal bir temasımız bulunmamaktadır. Aktütün Karakolu’na ilişkin iddia edildiği tarzda bir bildirim tarafımıza yansımamıştır.

Kurumsal temasımız yok

İbrahim Şahin bir süre önce Güneydoğu’daki bazı olaylara ilişkin duyumlarını, sosyal bir ilişki üzerinden tarafımıza aktarmıştır. Bilindiği gibi, çeşitli vesilelerle kurumumuza her türü bilgi değişik kanallar üzerinden intikal etmektedir."

Sohbet bilgisi

MİT açıklamasındaki, "Sosyal ilişki"nin anlamını üst düzeyde bir yetkili, şöyle açıkladı: "İbrahim Şahin ile kesinlikle kurumsal bir bağlantımız yok. Şahin’i, MİT bugüne kadar ne kaynak, ne haber elemanı ne de bir başka anlamda değerlendirmiştir. Bugüne kadar da kendisinden operasyonel bir istihbarat alınmamıştır. Dünyadaki bütün gizli servislere olduğu gibi MİT’e de birçok kaynaktan bilgi, belge ve haber gelmektedir. Bu bilgilerin bazıları arkadaşlık ortamında yapılan sohbetlerden sağlanmış olabilir.

Personel, bu tür sohbetlerde ülke menfaatine konular olduğunu değerlendirirse, üst makamlarına iletebilir. MİT bu tür bilgileri ’sosyal ilişki’ çerçevesinde gelen bilgiler olarak değerlendirir. İbrahim Şahin’in ’MİT’e bilgi veriyordum’ sözlerini de tamamen bu şekilde değerlendirmek lazım. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde birlikte görev yaptığı ve zaman zaman biraraya geldiği bir personelimizle sohbetinden gelen notlardır. Bu sohbetin notları arasında da Aktütün Karakolu’na saldırı düzenleneceğine ilişkin herhangi bir konu bulunmamaktadır."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!