Son dakika: Prof. Dr. Ateş Kara’dan CNN TÜRK’te Turkovac açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2022 13:36

Koronavirüs salgınında son 24 saatte 236 kişi hayatını kaybederken 96 bin 514 kişinin testi ise pozitif çıktı. CNN TÜRK’te konuşan Prof. Dr. Ateş Kara salgında son durum ve Turkovac aşısı hakkında hakkında çarpıcı bilgiler paylaştı. Turkovac'ın ağrı, kızarıklık, şişlik gibi düşük düzeyde, tolere edilebilir yan etkileri olabileceğini belirten Prof. Dr. Kara aşı olanların bilgilerini bilimsel çalışmalar için Sağlık Bakanlığı ile paylaşması çağrısında bulundu. Kara öte yandan, 'Turkovac dün itibari ile tüm Türkiye’ye dağıtıldı. Bir şekilde aşı olmadıysak Turkovac aşısını olabiliriz.' şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara’nın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

Turkovac dün itibari ile tüm Türkiye’ye dağıtıldı. Bir şekilde aşı olmadıysak Turkovac aşısını olabiliriz. Aşıları değerlendirirken bizim için en önemli noktalardan bir tanesi istenmeyen etkileri. Çok fazla istenmeyen etkilerin olmaması gerekiyor. Tüm sağlık çalışanları bu verilerin oluşmasında seferber oluyor.

TURKOVAC'IN YAN ETKİSİ VAR MI?

Biz ilk aşı uygulama dönemimizde 150 bin kişiye yakın aşı uygulandı. Bunların 20 bin kişiye telefonla ulaşıldı. Bunlara yan etkilerin ne olduğunu sorduğumuzda aldığımız veriler bu yönde. Bu veriler çok kıymetli. Aşı olduktan sonra ağrı oranı yüzde 24. Bizim en fazla gördüğümüz istenmeyen etki buydu. Bu ağrının gündelik yaşamı etkileyip etkilemediğini sorduğumuzda bin kişide bir kişi etkilediğini söyledi.

Son dakika: Prof. Dr. Ateş Kara’dan CNN TÜRK’te Turkovac açıklaması

Ağrı, kızarıklık ve şişlik gibi ufak tolere edilebilir şikayetler olduğunu gördük. İlk dağıtıldığında 150 bin rakamı hızla tüketildi. 600 bin kadar bir dozun Türkiye genelinde dağıtıldığını ve buna çok büyük bir talep olduğunu biliyoruz. Turkovac aşısı olanlar bilgilerini bizimle paylaşabilir.
Son dakika: Prof. Dr. Ateş Kara’dan CNN TÜRK’te Turkovac açıklaması

İlk 2 dozunu Sinovac ve Biontech olanlarla ilgili verilerimiz var. Rapel uygulaması sonrası antikor seviyeleri çok yükseliyor. Turkovac aşısında da bu etkiyi görüyoruz.

VARYANT UYARISI

Haberin Devamı

Turkovac aşısı olduktan sonra koronaya yakalananlar için bir veri söylemek için erken. Şu anda bizim ülkemizde gördüğümüz vakaların tamamı Omicron. Antikorlar o bölgeye kuvvetli bağlanamıyorlar. Kuvvetli antikorlara ihtiyacımız var Omicron'da. 3. doz aşı çok kıymetli, son aşının üzerinden 3 ay geçti ise hatırlatma dozu olmalısınız.

Çok kolay yayılıyor. Bir kişi 12-14 kişiye bulaştırıyor. Bu zamana kadar gördüğümüz en yüksek rakam. Omicron çok rahat geçiriliyor gibi düşünmeyelim. Altta hastalığı bulunanlarda problem yaratıyor. Omicron çok hafif geçiyor zannedilmesin, tansiyonunuz varsa şekeriniz varsa daha fazla etkileyebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!