Son dakika haberi... İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan flaş açıklamalar

Güncelleme Tarihi:

Son dakika haberi...  İçişleri Bakanı Süleyman Soyludan flaş açıklamalar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2020 15:28

Son dakika haberi... İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Alınan tedbirler sayesinde kadın cinayetleri oranı, yılbaşından itibaren yüzde 29 düştü. Dünyada (milyon kişi başına) kadın cinayet oranı 13 iken Türkiye'de 3,8. Mücadelemiz, kadına karşı tek bir şiddet olmayana dek devam edecek. Aile içi şiddetle mücadeleyi hep birlikte başaracağız." açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Esenyurt'ta düzenlenen Güvenlik Toplantısı'na katıldı.

Toplantı öncesi açıklamalarda bulunan Bakan Soylu,  "Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç ofisinin raporuna göre kadın cinayetlerinde milyonda kişi başına küresel ortalama 2016 rakamlarıyla 13'tür. Avrupa kıtasında yine 7'dir milyonda. Türkiye'de ise milyonda 3.8'di. Hatta Türkiye rakamı 2018'de 3.3'e geriledi. Bu yıl itibariyle de bu rakam 3'ün altındadır. Türkiye'nin aile içi şiddetle mücadele ve kadın cinayetleriyle mücadele konusunda ortaya koyduğu ivme olumlu bir şekilde gitmektedir. Ama bizim hedefimiz bu konuda özellikle aile içi şiddet ve kadın cinayetleri konusundaki temel hedefimiz bir tek kadının, bir tek insanımızın aile içi şiddetten, bir tek kadınımızın cinayetten etkilenmeme noktasına kadar mücadelemiz devam edecektir" dedi.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI: KADIN CİNAYETLERİ YÜZDE 29 DÜŞTÜ


İçişleri Bakanlığı'nca, aile içi ve kadına yönelik şiddet olaylarıyla mücadele kapsamında yürütülen çalışmalar ve alınan tedbirler sayesinde, 2020'nin 9 ayında kadın cinayetlerinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29 düştüğü açıklandı. Bu yılın eylül ayı ile geçen yılın aynı dönemi kıyaslandığında ise düşüş yüzde 42 oldu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koordinesinde, İçişleri, Milli Eğitim, Adalet, Sağlık Bakanlıklıları ortaklaşa 'Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon' planı hazırlamış, bu plan çerçevesinde İçişleri Bakanlığı 1 Ocak’ta 81 il valiliğine genelge gönderilmişti. Genelge kapsamında İçişleri Bakanlığı'nca, polis sorumluluk bölgesinde, 6284 sayılı Kanun kapsamında yürütülen tüm iş ve işlemlerin il/ilçe düzeyinde tek elden takibinin yapılması amacıyla il düzeyinde bulunan 'Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Büro Amirliği', ilçe düzeyine de yaygınlaştırıldı. Büro amirliği sayısı 81’den bin 5'e çıkartıldı.

112 BİN 478 KOLLUK PERSONELİNE EĞİTİM VERİLDİ

1 Kasım 2019 ile 1 Ekim 2020 tarihleri arasında polis merkezi amirliklerinde ve jandarma karakollarında görev yapan 112 bin 478 kolluk personeline 'aile içi ve kadına karşı şiddetle mücadele' konusunda eğitim verildi. Söz konusu eğitimlere Covid-19 salgını sebebiyle uzaktan eğitim modeliyle devam edildi. Yıl sonuna kadar 150 bin kolluk personeline daha eğitim verilmesi planlanıyor. Kadına karşı işlenen suçlara yönelik soruşturmalar, daha önceleri polis merkezlerindeki görevli personel tarafından yürütülürken, 2020 yılı Ocak ayı itibariyle yeni kurulan birimlerde konusunda eğitimli personel tarafından yürütülmeye başlanıldı. 6284 sayılı Kanun kapsamına giren, ancak yalnızca adli bir olay olarak değerlendirilen tehdit, hakaret vb. olaylara ilişkin müracaatlar, yeni kurulan birimlerde titizlikle ele alınmaya başlandı. 

KORUYUCU TEDBİR KARARI YÜZDE 48, ÖNLEYİCİ TEDBİR KARARI YÜZDE 71 ARTTI

Eğitimli kolluk personelince doldurulan 'Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddet Olay Kayıt Formu' doğrultusunda risk analizleri artık daha etkin şekilde yapılabiliyor. Bu sayede bu yılın 9 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre 6284 sayılı Kanun kapsamında şiddet mağdurlarına yönelik koruyucu tedbir kararı yüzde 48, şiddet uygulayanlara yönelik önleyici tedbir kararı yüzde 71 arttı. Kadınların acil durumlarda yardım isteyebilecekleri Kadın Acil Destek (KADES) uygulaması İçişleri Bakanlığı'nca 2018 yılında hizmete girdi. Uygulamayı bugüne kadar 536 bin 291 kişi indirdi. 42 bin 802 kadın, acil durumlarda ihbarda bulundu. Şiddet mağdurlarının ve sivil toplum kuruluşlarının sosyal medya üzerinden yapmış olduğu ihbarlara da kolluk kuvvetleri tarafından takip edilerek, anında müdahale edildi.

KADIN CİNAYETLERİ YÜZDE 29 DÜŞTÜ 

Alınan tedbirler sayesinde, 2020 yılının dokuz ayı ile bir önceki yılın aynı dönemi mukayese edildiğinde, kadın cinayetlerinde yüzde 29’luk bir düşüş sağlandı. Bu yılın eylül ayı ile bir önceki yılın aynı dönemi mukayese edildiğinde ise azalış yüzde 42 oldu. BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi 2018 verilerine göre, 1 milyon kişi başına düşen kadın cinayeti sayısında küresel ortalama 13; Avrupa kıtası ortalaması 7; Türkiye ortalaması ise 3.8’dir.

Ayrıca, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı arasında imzalanan 'Pilot Uygulama İşbirliği Protokolü' kapsamında Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Denetimli Serbestlik Daire Başkanlığı bünyesinde kurulu bulunan 'elektronik izleme merkezindeki sistemden' istifade edilerek Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir, Gaziantep, Adana, Aydın, Eskişehir, Denizli, Malatya, Mersin, Samsun, Sakarya ve Trabzon olmak üzere 15 ilde polis jandarma sorumluluk bölgesinde elektronik kelepçe uygulaması hayata geçirilmişti. Elektronik kelepçe uygulaması ile 6284 sayılı Kanun kapsamında Aile Mahkemeleri hâkimleri tarafından verilen kararlara istinaden, şiddet uygulayan ya da uygulama ihtimali bulunan kişilerin şiddet mağdurlarına yaklaşıp yaklaşmadığı izlenebiliyor. İhlal olduğu takdirde mağdurda ve failde bulunan cihazlara bildirim gönderilerek ikaz yapılabiliyor. İhlalin devamında ise izleme merkezindeki görevlilerce ilgili kolluğa haber verilerek ihlali yapan faile müdahale edilmesi sağlanıyor. 

182 VAKADA ELEKTRONİK KELEPÇE UYGULANDI

Uygulama kapsamında şu ana kadar 182 vakada elektronik kelepçe kullanıldı. Halen 57 vaka Adalet Bakanlığı bünyesinde kurulu bulunan 'elektronik izleme merkezinde' aktif olarak takip ediliyor. 2020 yılı sonuna kadar İçişleri Bakanlığı Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi’nde (GAMER) kurulacak yeni izleme merkezi ile uygulama, ülke geneline yayılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!