Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu: 81 ilde kurulacak...

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2019 14:32

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri Töreni'nde konuştu. Erdoğan konuşmasında tanıtımı yapılan yerli ve milli otomobil ile ilgili de önemli açıklamalar yaparken dikkat çeken bir de duyuruda bulundu. Erdoğan "Türkiye’nin 2020 yılında AB’ye ödeyeceği 80 milyon Euro katkı payı kendi bilim adamlarımız için kullanılacak. Önümüzdeki sene 81 ilde dene-yap teknoloji atölyesi kurulacak" dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından satır başları:

Türkiye emin adımlarla 2023 hedeflerine yürüyecektir. 57 bilim adamımız TÜBİTAK ve TÜBA tarafından ödüle layık görüldü. Bu yıl merhum Fuat Sezgin hocamızın adına 5 ödül sahibini bulacak. Çok çarpıcı çalışmalar dikkat çekiyor.

Ödül alan bütün akademisyenlerimizin çok çarpıcı çalışmaları olduğunu görüyoruz. TÜBİTAK 56 yıldır ülkemizin kalkınmasını destekleyecek adımlar atıyor. Bilim insanlarımıza bu sene 1,8 milyar lira destek verdik.

Üretimimizi yüksek katma değerli ürünlere yöneltmek zorundayız. Ülkemizi dünyadaki tüm bilim insanları için çekim merkezi haline getirmek istiyoruz.

Bilgi ve teknoloji üretmeyen ülkelerin geleceğin dünyasında yeri yoktur. Geçtiğimiz Cuma günü Gebze’de iki tarihi anı birlikte yaşadık.

Haberin Devamı

Bilişim Vadisi’nin açılışını gerçekleştirdik. Artık yeni teknolojilerin sadece pazarı olmakla kalmayacağız. Bu teknolojileri üreten dünyaya yayan bir ülke haline gelmekte kararlıyız.

Marmaray bağlantısını yaparak İzmir’deki teknoloji üssüyle bağlantısı sağlayarak Bilişim Vadisi’nin cazibesini artırmak istiyoruz.

Geliştirilen otomobillerin ilk gösterimini de burada yaptık. Umut verici gurur verici bir çalışmanın yapıldığını gördük.

2022’de inşallah seri üretime de geçilecektir. Gemlik’te 1 milyon metrekarelik alanı TOGG’a tahsis ettik. Projenin her aşamasını takip ediyor çıkan her sorunu çözüyoruz.

Bu proje ülkemiz için otomobil üretmenin çok daha ötesinde bir vizyona sahiptir. Milletimiz de Türkiye’nin otomobiline sahip çıkmıştır. Başta şahsım olmak üzere siparişleri de almaya başladık. Devrim otomobilinin önünü kestiler ama inşallah devrin otomobilinin önünü kesemeyecekler.

Başaramazsınız diyenlere inat başardık asalak ve hastalıklı zihniyete teslim olmadık olmayacağız. Son 17 yıldır yaptıklarımızı “yapamazsanız başaramazsınız” diyen şeamet tellallarına karşı yaptık. Türkiye’nin otomobili projesinde emek veren herkese teşekkür ediyorum.

Bozdoğan füzesi ilk atış testini başarıyla tamamladı. SOM füzeleri eklenen yeni yeteneklerini başarılı test atışlarıyla kanıtladı. Hassas güdüm kitinin TSK’ya teslimi gerçekleşti.

Haberin Devamı

Kaşif, Atlas, SG Konum gibi ürünler savunma sanayi firmaları tarafından kullanılmaya başlandı.

Kutuplarda ülkemizin bayrağını dalgalandıran bilimsel araştırma kampı kuruldu. Nihai hedefimiz Antartika anlaşmaları çerçevesinde gözlemci ülke olmaktan çıkıp kıtanın geleceği hakkında söz sahibi ülkeler arasına girmektir.

Türkiye’nin 2020 yılında AB’ye ödeyeceği 80 milyon Euro katkı payı kendi bilim adamlarımız için kullanılacak. Önümüzdeki sene 81 ilde dene-yap teknoloji atölyesi kurulacak.

KANAL İSTANBUL AÇIKLAMASI

Kanal İstanbul’un gündemde olduğunu kaydeden Bakan Varank, TÜBİTAK Bilim ve Teknik dergisinin 1990 Ağustos sayısında merhum Jeoloji Yüksek Mühendisi Yüksel Önem’in bir makalesi olduğunu ve makalenin sonunda, “İstanbul Kanalı şimdilik şüphesiz bir hayaldir ama insanoğlu tarih boyunca hep gönlündeki büyük hayalleri erişmek savaşını vermemiş midir? Bu da onlardan biridir işte” ifadelerine yer verdiğini söyledi.

Haberin Devamı

Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz de buradan hareketle 1994’te İstanbul’a belediye başkanı olduğum zaman Kanal İstanbul projesi üzerinde çalışmaya başladık ve o dönemden itibaren şu anda da Binali Yıldırım ile birlikte kendisi ulaştırma bakanı olduğunda dedik ki süratle Kanal İstanbul’u hayata geçireceğiz. Tabi heyecanımız çok büyüktü. Çünkü Kanal İstanbul ile birlikte biz bir şeyi ispat ediyorduk. O da neydi. Bir İstanbul boğazının bırakın ihtiyaca cevap vermeyi sürekli olarak kazalarla, Montrö’nün ayrı bir siyasi tehdidi. Bize çok daha farklı bir burada yatırım gerekir dedik ve bunu da bilim teknoloji de okuduğumuzda demek ki biz doğru istikametteyiz, o zaman bunu yapmamız lazım dedik. Bunu da gerçekten İstanbullulara bu projeyi takdim ettik. Ne yazık ki hala anlamayanlar, anlamak istemeyenler var. Bunu birinci köprüde yaptılar, ikinci de, üçüncü de yaptılar, Marmaray’da, Avrasya Tüneli’nde, Osman Gazi Köprüsü’nde, Orhan Gazi Köprüsü’nde yaptılar. İsteseler de istemeseler de Kanal İstanbul’u yapacağız. Şu anda dünyada 50’yi aşkın bu şekilde kanal var. Bütün bu kanallar sadece bir lüks olsun dile yapılmıyor. Hepsi bir ihtiyaca yönelik yapılıyor. Kanal İstanbul’u yaparken 2 tane de modern akıllı şehri bununla beraber inşa edeceğiz. 2 yolumuz var ya yap-işlet-devret ile ya da milli bütçeyle yapacağız. Türkiye bunu yapmaya zaten kendisi muktedirdir. Yap-işlet-devret olursa bizim için çok iyi olur. Olmadı milli bütçeyle bunu yapmamız mümkün. Her ikisinde de şu anda elimizde imkanlar var. Hayırlı uğurlu olsun” açıklamasını yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!