Son dakika haberi: Bakan Albayrak ve eşine çirkin saldırı! 12 kişi gözaltına alındı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2020 13:22

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve eşi Esra Albayrak'ın çocuk sevincine sosyal medyadan gelen çirkin paylaşımlara gelen tepkiler büyüyor. CNN Türk canlı yayınında ekrana gelen siyasi isimler tepkilerini dile getirdi. AK Parti Grup Başkanvekili Özkan, ''Bunu yapanların da sonuna kadar hukuk çerçevesinde hesaplaşacağımızı ifade etmek isterim.'' ifadelerini kullandı. MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ise, ''Artık bu Türkiye'nin önemli bir sorunu halinde. Sosyal medya terörü diyebileceğimiz, kişilerin hak ve hürriyetlerine yönelik son derece iğrenç yayınlar yapılıyor.'' dedi. Öte yandan, Bakan Albayrak ve eşi Esra Albayrak'ın çocuk sevincine sosyal medyada yapılan çirkin paylaşımlarla ilgili toplam 12 kişi gözaltına alındı.

Haberin Devamı

11 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve eşi Esra Albayrak'ın çocuk sevincine sosyal medyada yapılan çirkin paylaşımlarla ilgili toplam 11 kişi yakalanarak gözaltına alındı.

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Hazine ve Maliye Bakanımız Sn. Berat Albayrak’ın şahsına ve ailesine yönelik olarak 30.06.2020 tarihi itibariyle sosyal medya üzerinden hakaret içerikli paylaşımlar yaparak kişi ya da kurumları hedef gösteren hesaplara yönelik yapılan çalışmalarda, tespit edilen 19 hesap yöneticisi içerisinden 11 şahsın yakalanarak gözaltına alınmaları sağlanmıştır.

Söz konusu şahıslar hakkında adli tahkikat devam etmektedir. Türk Polis Teşkilatı, suç ve suçlularla mücadeleyi her alanda olduğu gibi sanal ortamda da sürdürmeye devam edecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Haberin Devamı

İSTANBUL'DA GÖZALTINA ALINAN 5 KİŞİDEN 4'Ü SERBEST BIRAKILDI

HAZİNE ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve eşi Esra Albayrak'ın çocuk sevincine sosyal medyada yapılan çirkin paylaşımlarla ilgili İstanbul'da gözaltına alınan 5 kişiden 4'ü serbest bırakıldı. 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, sosyal medyada Bakan Albayrak ile eşi Esra Albayrak'ı hedef alan hakaret içerikli yorumlara ilişkin soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında İstanbul'da da 5 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınan K.Z.U., N. S., F.M.A. ve Ö. D. emniyetten savcılık talimatıyla serbest bırakıldı. M.F.K.'nin ise emniyetteki işlemlerinin devam ettiği öğrenildi.

ANKARA'DA 1 KİŞİ HAKKINDA GÖZALTI KARARI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, ''Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve ailesine sosyal medya üzerinden hakaret içeren paylaşımların tespit edilmesi üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca resen soruşturmaya başlanılmış,  Ankara'da oturduğu tespit edilen bir kişi hakkında göz altı kararı verildi.'' açıklamasında bulundu.

TUTUKLANDI

Dördüncü kez baba olan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak hakkında sosyal medyada ahlaksız paylaşım yapan E.B., sevk edildiği adliyede çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Haberin Devamı

1 KİŞİ DAHA GÖZALTINA ALINDI

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve eşi Esra Albayrak'ın çocuk sevincine sosyal medyada yapılan çirkin paylaşımlarla ilgili İstanbul'da bir kişi daha gözaltına alındı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla çirkin paylaşımlarda bulunan sosyal medya hesapları tespit edildi. Yapılan soruşturmada İstanbul'da 5 kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltında olan 5 kişiden dördü serbest bırakılırken, 1 kişinin daha gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltında olan 2 kişinin emniyetteki işlemleri devam ediyor.

CNN Türk canlı yayınına katılan AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan'ın açıklamaları şu şekilde:

Mesele takibimizde. Bu menfur saldırıyı gerçekleştiren bu yaklaşımı sergileyenleri kınıyorum, lanetliyorum. Bunu yapanların da sonuna kadar hukuk çerçevesinde hesaplaşacağımızı ifade etmek isterim. Türkiye'nin ceza hukuku ortada. Sosyal medya ile ilgili bu olayların arka planında saldırıyı yapanların yaptıkları yanına kar kaldı anlayışı var.

Sosyal medyanın orada işlenen suçlar nerede cereyan ederse etsin TCK'da bunun karşılığı var. Bu konuda bir tartışma yok. Mesele yargılama hukukunun, suçun ve suçlunun takip edilmesi ile ilgili konuyu konuşuyoruz. burası sosyal medya, herkesin yaptığı yanına kalır anlayışını devre dışı bırakarak yüz yüze işlenen suçlarda nasıl bir soruşturma yapılıyorsa öyle yapılması lazım. Öyle bir düzenleme yapılması lazım ki hangi mecrada olursa olsun bir kişi sosyal medya üzerinden bir suç işlerse şikayete bağlı ya da değil soruşturma başladığında ilgili kişileri tespit etmemiz lazım. Bu çok önemli. Bunları tamamen ortadan kaldıracak bir yasal düzenlemeyi hayata geçirmemiz lazım.

Almanya bu tür sosyal medya veri tabanlarının Almanya'da kurulmasını istedi. Türkiye'de eğer sosyal medya üzerinden bir mağduriyeti konuşuyorsak, zannediyorsak bu Türkiye'nin meselesidir. Hayır. Küresel anlamda ceza hukukunun uğraştığı bir konuyu konuşuyoruz.

Bütün vekiller vekil olduğunda hukuka bağlılık yemini ediyor bugün sosyal medya Türkiye'de suç işlemenin manivelası haline gelmişse parlamentonun ortak bir anlayışla ifade özgürlüğünü korurken hiç bir suçu cezasız bırakmayacak düzenlemeler hayata geçirilmelidir. Biz AK Parti ve MHP grupları olarak bir düzenlemeyle bunun disiplin altına alınması gerektiğini düşünüyoruz. Hem haber alma hakkının vasıtası ile kullanılabilsin öte taraftan kimse kimseye hakaret etmesin. Herkes böylesi mağduriyetlerle baş başa kalıyor. Kişisel verilerin kullanılması yine devlet güvencesi altında. Bizim TC kimlik numaramız var. IP numarası var, IMEI numarası var. bunlar da ayrı kimlikler. Kim nereden bağlanmış...

SALDIRI ORGANİZE İSE ARKASINDA KİM VAR?

Kaynağına ulaşabiliyorsak suç ve suçluda başarılı oluruz. Burada masum ifade özgürlüğü gibi duran, aile hayatına müdahale niteliğinde olan saldırılara baktığınızda çoğu zaman örgütlü olduğunu görüyoruz. Sayın Soylu'nun yaklaşımı önemli. Bu bir iç güvenlik meselesi. Saniyeler içinde internet ortamında işlenen suçun IP ya da IMEI'den hangi ülke merkezli, nasıl troller yönetildiği de sıkı takip ediliyor. Bunları yasal çerçeveye oturtmak suretiyle yol almamızı sağlayacak.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ise şu ifadelerde bulundu:

MHP olarak bu konuda kanun tekliflerimiz de var. Artık bu Türkiye'nin önemli bir sorunu halinde. Sosyal medya terörü diyebileceğimiz, kişilerin hak ve hürriyetlerine yönelik son derece iğrenç yayınlar yapılıyor.

NEFRET NASIL CEZALANDIRILIR? TAMAMEN KAPATMAK BİR SONRAKİ AŞAMADIR ZANNEDİYORUM...

Öncelikle ele alınması gereken husus sahte hesaplara karşı çok ciddi ve önleyici tedbirlerin alınması gerekir. Hüviyeti belli olmayan kişilerin sosyal medyada hesap açamaması gerekir. Gerçek kişilerin olduğu, arandığında kolaylıkla bulunacak, sosyal medya mecralarında Türkiye'de şubelerinin bulunabileceği düzenleme gerekir. Gecikme olunca da iş işten geçmiş oluyor. Önleyici tedbirler almak lazım. MHP olarak rahatsızlık duyuyoruz.

Bunları değerlendirip uzlaşmayla bir yasal düzenlemenin çok rahatlıkla yapılabileceğini düşünüyoruz.

Gazeteci Avni Özgürel ise çirkin saldırı ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:

Ne bir aile değeri ne bir insan haysiyetine saygı söz konusu. Geçmişte de oldu tüm partiler ortak bir tepki gösterdi. Bu güzel ama bunun bir kurala bağlanması lazım.

Bu sosyal medyanın büyük devleri var. Türkiye'de sorumluluk üstlenmiş bir temsilciliği yok. Başka ülkelerde vergiye tabi oldular, temsilcilikleri var. Türkiye'nin bir an evvel ya temsilcilik açarsınız burada ya da son hadisede mesela Türkiye'de tutukladınız ama Almanya'da açtı hesabı... Ne yapacaksınız? Tek bir cümleyi servise soktuğunuz anda binlerce kişi paylaşıyor ve zarar kitlelere yansımış oluyor.

Örgütlü ya da bireysel bir hakaret varsa Türkiye'de önümüzde bir örnek var. Maskeleri takalım dendi, takmadı kimse, ceza var denildi, olabildiğince sokakta herkesin buna bu sefer ciddiye aldığını gördük. Suçu sıfıra indirmek mümkün olmayabilir ama bunun nasılsa cezası yok diye bir duyguyla yapılırsa bir yapılır, iki yapılır, üçüncüsünde nasıl pahalıya patladığı görülür. Adam her şeyi göze almış, Kanada'da açıyor ne olacak yani. Sosyal mecraların Türkiye'de muhatabı olacak. Hiçbirinin burada yeri, yurdu yok. Mutlaka bu tür saldırılarda bulunan kişilerin son derece ağır cezalara muhatap olması.

AK Parti Grup Başkan Vekili Özlem Zengin ise CNN Türk ekranlarında Dicle Canova'nın sorularını yanıtladı. AK Partili Özlem Zengin şu açıklamalarda bulundu:

Bir defa her şeyden önce insanların en mutlu günü, Hamza Salih dünyaya gelmiş. En azından bir gün çirkinliklere ara vermek lazım. Her biri ile tek tek uğraşmak çok zor.

Mesela kendimle ilgili yaşadığım süreçte, hiç tanımıyorum Edirne’de 92 doğumlu benim evlatlarımla yaşıt bir çocuk. Anlayamadığım bu kadar genç bir insan nasıl bu çirkinliğin içinde olabiliyor. Sadece Türkiye değil dünyadaki hukuk sistemi bu konuda yetersiz.

Sosyal medyada şunu görüyorsunuz, ‘Yasak geliyor.’’ hayır efendim böyle bir şey yok. Ancak bir hakaret olduğunda hukuken engeller ortaya çıkıyor.

Önümüzdeki sosyal medya mecrası ile ilgili hukuk mevzuatları oluşturulacaktır. Bu mevzuat çalışması yasaklamayı değil, hukuken bir muhattap oluşturulması. Bu süreçte etik düzenleme olabilir.

Son dakika haberi: Bakan Albayrak ve eşine çirkin saldırı 12 kişi gözaltına alındı



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!