Societe Generale ile Goldaş arasında 15 ton altın kavgası

Güncelleme Tarihi:

Societe Generale ile Goldaş arasında 15 ton altın kavgası
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2008 07:00

7.2 milyar dolarlık işlemci skandalıyla sarsılan Fransız Societe General, Goldaş’a satılması için verdiği 500 milyon dolar değerindeki 15 ton altından bir daha haber alamadıklarını iddia ederek Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı’na başvurdu. Goldaş’ın ortakları ise 5 yıldır birlikte çalıştıkları Societe Generale’in iddialarının asılsız olduğunu savunup, "Biz de onlara dava açacağız" dedi.

BU yıl 7.2 milyar dolarlık işlemci Jeome Kerviel skandalıyla sarsılan Fransa’nın ikinci büyük bankası Societe Generale, Goldaş’a satılması için verdiği 500 milyon dolarlık 15 ton altından bir daha haber alamadıklarını iddia ederek Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı’na müracaat etti. "Nitelikli dolandırıcılık" suçlamasıyla adliyeye götürülen Goldaş’ın ortakları ise Societe Generale ile 5 yıldır birlikte çalıştıklarına dikkat çekerek, "Son dönemlerde aramızda bir ihtilaf oluştu. Birbirimize karşılıklı davalar açtık. Şimdi Jerome Kerviel’in acısını bizden çıkartıyorlar" dedi.

ÖDEME YAPMADI: Goldaş’a 15 ton altın sattığını iddia eden Fransız banka nitelikli dolandırıcılıkla suçladığı Goldaş firmasının bu 15 ton altını derhal geri vermesini talep etti. Fransız Societe Generale’ye göre, 15 ton altınını konsinye sözleşmesiyle satılmak üzere verdiği Goldaş’ın normal şartlarda bu altınları satıp komisyonunu aldıktan sonra bankaya ödeme yapması gerekiyordu. Societe Generale’in dilekçesinde "Satış için belirlenen süre içinde bize herhangi bir ödeme yapılmadığı gibi, ısrarlı sorularımız üzerine 15 ton altının izine rastlanmadı" denildi.

500 MİLYON DOLAR: Fransız bankanın şikayeti üzerine Goldaş’ın ortakları Hasan Yalınkaya, Mehmet Sedat Yalınkaya, Mustafa Aykut Akbar, Kemal Ulutepe ve Çetin Binatlı savcılığa çağırıldı. Goldaş’ın ortakları dün soruşturmayı yürüten savcıya ifade verdi. Banka savcılığa verdiği dilekçede Goldaş’a verdiği 15 ton altının değerinin 500 milyon dolar olduğunu da belirtti.

BİZ DE DAVA AÇACAĞIZ: Fransız Bankası Societe Generale’in bu şikayetine bir anlam veremediklerini ve iddiaların asılsız olduğunu belirten Ortaklardan Sedat Yalınkaya ise adliye çıkışında, "Söz konusu bankayla ticaret ilişkilerimiz bulunuyor. Ama şikáyetlerinde belirttikleri konu asılsızdır. Savcıya gerekli ifadeyi verdik. Biz de bu yalan iddiayla ilgili banka aleyhine dava açacağız" dedi.
/images/100/0x0/55ea6a1cf018fbb8f87e5cf2


YARALARINI SARIYOR:
Yalınkaya Grubu’nun yönettiği 14 şirketten biri olan Goldaş Kuyumculuk’un temelleri 1991 yılında Merter’de açtıldı. Şirket 1993 yılından bugüne Türkiye’nin yanısıra ABD’den Rusya’ya birçok ülkede faaliyet gösteriyor. Davanın diğer tarafı olan Fransız Societe Generale ise patlak veren skandalın ardından çok zor günler geçirdi. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin bile istifa çağrısına maruz kalan Societe Generale şimdi bu yaralarını sarmaya çalışıyor.

Hisseleri yüzde 7.7 değer kaybetti

İSTANBUL Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem gören Goldaş Kuyumculuk hisseleri dün yüzde 7.79 düştü. Altın piyasasında fiyatların hızla düşüşüne bağlanan bu değer kaybıyla şirketin toplam piyasa değeri de 182 milyon 960 bin dolara indi.

3 milyar YTL cirosu var, 45 ülkeye ihracat yapıyor

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda yüzde 62 halka açıklık oranına sahip ve işlem gören tek altın şirketi olan Goldaş, Goldart Holding’in bir iştiraki.

2007 yılı dokuz aylık verilerine göre cirosu 3 milyar 192 milyon YTL ciro açıklayan Goldaş, aynı dönemde 10 milyon 807 milyon YTL net kár elde etti.

Goldaş Kuyumculuk 8, 9, 10, 14, 18, 21, 22 ve 24 ayar altın, 925 ayar gümüş ve diğer değerli madenlerden takı üretiyor.

İstanbul’da kurulu tesislerinde yılda 13 milyon adet üretim kapasitesine sahip olan şirket, her yıl 5 bin yeni ürünü piyasaya sürerken portföyünde 60 binden fazla model yer alıyor.

Goldaş, "Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Şirketi" araştırmasında, 2006 (üretimden satış) cirosuna göre 10 basamak ilerleyerek 74’üncü sıraya yükseldi.

Goldaş, Londra Kıymetli Madenler Birliği, Tokyo Altın Borsası, Uluslararası Kıymetli Madenler Enstitüsü ve The Silver Institute üyesi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!