Sivas'ın 21. yılında siyasilerden mesajlar

Güncelleme Tarihi:

Sivasın 21. yılında siyasilerden mesajlar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2014 12:53

Siyasetçiler, Sivas olaylarının 21’inci yıldönümü nedeniyle açıklamalar yaptı

Haberin Devamı

AK Parti, CHP, MHP ve BDP grup başkanvekilleri, yaptıkları konuşmalarda, 2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas Madımak Oteli'nde yaşanan ve 37 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayı andı. İşte siyasilerin mesajlarından satırbaşları:

HAMZAÇEBİ: AYDINLATMAK HÜKÜMETİN GÖREVİDİR

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 21 yıl önce 2 Temmuz 1993 tarihinde, Sivas'ta yaşanan utanç tablosunda ve acı olayda; Türkiye'nin aydın sanatçıları, yurttaşları ve aydınlık yüzleri olan 37 vatandaşın katledildiğini söyledi. Hamzaçebi "Bu insanlar Türkiye'nin aydınlık yüzleri olarak, sadece kimlikleri ve düşünceleri nedeniyle bir katliama tabi tutuldular. Sivas'taki bu olayda hayatını kaybedenleri rahmetle anıyorum. Bu olayı aydınlatmak hükümetlerin bir görevidir ve bunu da bugünkü hükümete hatırlatıyorum. Bu katliamın gerçek sorumlularını ve planlayan kişileri açığa çıkartmak Hükümetin görevidir. Hala bu olay aydınlatılmayı beklemektedir. Yargıya intikal eden süreç tatmin edici sonuçlar yaratmamıştır" dedi.

Haberin Devamı

BULUKEN: ÖDÜLLENDİRİLDİLER

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, 21 yıl önce Sivas'ta insanlığın kara sayfalarına yazılan katliamı kınadığını kaydetti. Madımak katliamında 33 Alevi yurttaşımız maalesef resmi ideolojinin kanlı kodlarına yeni bir parça eklenerek, sistemli ve planlı bir şekilde 2 Temmuz günü diri diri yakıldı, bunu da devlet görevlileri izledi" diyen Baluken, olayla ilgili yargılananların da zaman aşımı ile ödüllendirildiğini ifade etti.

AYDIN: İMAN, İZAN VE VİCDAN SAHİBİ KABUL EDEMEZ

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, olayın meydana geldiği 2 Temmuz 1993 tarihinde iktidarda DYP-SHP koalisyon hükümetinin olduğunu anımsatarak, "O gün orada yaşananlar iman, izan ve vicdan sahibi kimsenin kabul edemeyeceği olaylardır. Bu olayların bir daha yaşanmamasını diliyorum" dedi.

HALAÇOĞLU: AYRIŞTIRMANIN FELAKETİNİ GÖSTERDİ

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, 21 yıl önce meydana gelen olayın, toplumun birbirinden ayrıştırılmasının ne kadar büyük felaketlere yol açtığının görülmesi bakımından önemli bir dönüm noktası olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

KILIÇDAROĞLU: İNTİKAMI AKLIMIZA GETİRMİYORUZ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "2 Temmuz'u 'aydınlanma günü', Madımak Oteli'ni de gerçek anlamıyla 'Aydınlanma Müzesi'ne dönüştürerek, onları her zaman sevgiyle saygıyla anacağız" değerlendirmesinde bulundu. "İntikam duygusunu asla ve asla aklımıza getirmiyoruz" diyen Kılıçdaroğlu sözlerine şöyle devam etti: İnsan yakanları lanetlerken, insanlıktan çıkanlara benzemeyi reddediyoruz. Elbette, yaşamın her anında 'Acıyı bal eyledik' diyerek, insanlık suçunu kınayacağız, lanetleyeceğiz, hukuk önünde hesap sormayı asla ihmal etmeyeceğiz. Çünkü, yakılarak, ağır bir bedel ödeyerek, bu toplumun aydınlanmasında pay sahibi olan düşünürler, yazarlar, aydınlar, demokratlar bizim yiğitlerimizdir. 2 Temmuz'u 'aydınlanma günü', Madımak Oteli'ni de gerçek anlamıyla 'Aydınlanma Müzesi'ne dönüştürerek, onları bugün olduğu gibi, gelecekte ve her zaman sevgiyle saygıyla anacağız.

Haberin Devamı

İHSANOĞLU: TARİHİMİZİN KARA LEKESİ

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Sivas olaylarının yıldönümüne değinerek, "Bu tarihimizin kara lekelerinin yıldönümüdür. 21 yıl önce 30’a yakın insanımızı, kara taasup (tutuculuk) sonucu can verenleri anıyorum. Bu hadiseyi yapanları kınıyorum. Madımak bir ibret müzesi olmalıdır. Buna benzer hadiselerden ibret almalıyız. Bunun yanında Soma’daki olay da bir faciadır. Orada ölenleri de rahmetle anıyorum" dedi. İhsanoğlu sözlerine şöyle devam etti: Madımak Oteli'nin bir an evvel ibret müzesi olması lazım. Ben bu teklifi yapıyorum ve temennide bulunuyorum. Seçildiğim andan itibaren bu teklifin takipçisi olacağım.

Haberin Devamı

TANRIKULU: SİVAS'IN BENZERİ IRAK'TA YAŞANIYOR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, "Sivas'ta aydınları diri diri yakan zihniyetin benzeri ne yazık ki şu anda Irak'ta, Suriye'de mezhebinden dolayı insanları katleden IŞİD gibi örgütlerde yeniden vücut bulmaktadır. Kişileri etnik kimliğinden, dini inancından, mezhebinden dolayı hedef almak, onları bu kimlikleri yüzünden katletmek insanlığın düşürüldüğü en utanç verici noktalardan biridir" değerlendirmesinde bulundu.

DESTİCİ: KİM BUNU TEZGAHLADI

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Sivas olaylarına ilişkin, "Keşke böyle bir acı yaşanmasaydı. Dönem dönem Türkiye'yi kamplaştırarak çatıştırmaya çalışanlar oldu. Yaklaşık 22 sene geçmiş kim bunu tezgahladı hala ortaya konulmadı. Bu da devletin bir ayıbıdır" diye konuştu.

Haberin Devamı

GENÇ: ALEVİLER CUMHURİYETE BAĞLIDIR

Kayseri Hacı Bektaş’i Veli Derneği Başkanı Sadık Genç, Sivas’taki Madımak olaylarının 21’nci yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, "Aleviler eğer Koçgiri, Dersim, Maraş, Çorum, Malatya, Sivas ve Gazi katliamlarına karşı hala barış, özgürlük, eşitlikten bahsediyorsa bu toplumumuzun Cumhuriyet ve demokrasiye olan bağlılığı ve inancından kaynaklanmaktadır" dedi.

NESİMİ ÇİMEN'İN MEZARINA ZİYARET

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı ve beraberindeki partililer, Sivas Madımak olayının yıl dönümü nedeniyle Karacaahmet Mezarlığı’nda bulunan Nesimi Çimen’in mezarını ziyaret etti. Sivas olayının zaman aşımına uğramasını eleştiren Salıcı, o dönemde saldırıyı gerçekleştirenlerin avukatlığını yapanların da AK Parti hükümeti döneminde ödüllendirildiğini ileri sürdü.

KESİMOĞLU: TÜRKİYE ADINA UTANÇ

Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, Madımak katliamının yıl dönümü nedeniyle yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “2 Temmuz 1993 yılında Madımak Oteli'nde gerçekleşen katliamın 21. yılındayız. Gerici bir anlayışın 'Şeriat isteriz', 'Cumhuriyet Sivas'ta kuruldu, Sivas'ta yıkılacak' sloganları eşliğinde gerçekleştirdiği bu kıyım, 35 aydınımızın yakılarak ölümüne sebep olmuştur. Yangının alevlerinden geriye, Sivas ve Türkiye adına utanç veren kara bir leke kalmıştır.

ÇIRAY: BAŞLANGIÇ OLMASINI DİLİYORUM

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray, "2 Temmuz 2014'ün, Madımak utancıyla toplum olarak gerçek anlamda yüzleşmemiz için taze bir başlangıç olmasını yürekten diliyorum" ifadesini kullandı.

17 SİVİL TOPLUM KURULUŞUNDAN ORTAK AÇIKLAMA

Sivas’ta 2 Temmuz 1993 yılında çıkan olaylarda hayatını kaybedenleri anmak için Eskişehir'de 17 sivil toplum kuruluşu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı binası önünde ortak bir açıklama yaptı. İrfan Çetinkaya, "2 Temmuz'da aydın insanlarımıza ve sanatçılarımıza yapılan saldırı ülkemizin ve insanlığın tarihine bir kara leke olarak girdi. 2 Temmuz Madımak katliamının acılarını o günden bu güne ülkemizde toplumsal vicdanı önemli yaralardan birisi. Alevi-Sünni, inanan-inanmayan farklı siyasi görüşlere sahip her vatandaşın belleğinde Sivas olayları yer almıştır" diye konuştu.

BOSTANCI: SAVUNULAMAZ

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Naci Bostancı, hiçbir vahşetin savunulacak, meşru görülecek bir niteliğinin olamayacağını ifade ederek, "Vahşetin faili olan ve 'karanlık eller' tarafından yönlendirildikleri hususunda kuşkum bulunmayan, ancak böyle bir yönlendirmeye uygun 'akletme biçimlerine de ne yazık ki açık olan' insanların pişmanlık içinde bulunmaları ve bunu toplumla paylaşmaları anlamlı şekilde karşılanacaktır" dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!