Sismik ölçümler K: Kore'nin nükleer deneme yaptığını doğruluyor

Güncelleme Tarihi:

Sismik ölçümler K: Korenin nükleer deneme yaptığını doğruluyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2006 10:35

Avustralya Başbakanı John Howard, sismik ölçümlerin, Kuzey Kore'nin nükleer deneme yaptığı bilgisini doğruladığını söyledi.

Haberin Devamı

Howard, parlamentoda yaptığı ve sarsıntı konusundaki bilgiyi hangi kaynaktan aldığını belirtmediği açıklamasında, "Bana verilen bilgi, sismik ölçümlerin, Kuzey Kore'nin bugün erken saatlerde nükleer deneme yaptığını doğruladığı yönündedir" dedi. Howard, BM Güvenlik Konseyi'ne, Kuzey Kore'ye yönelik ekonomik, ticari ve seyahat kısıtlamaları getirilmesi için bir an önce harekete geçmesi çağrısında bulunacaklarını kaydetti.

Avustralya Başbakanı, bölge ülkelerinin dışişleri bakanlarının katılımıyla, ortak bir diplomatik cevap aramak amacıyla olağanüstü toplantı fikrini gözden geçirdiklerini kaydetti.

Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Winston Peters da Kuzey Kore'nin nükleer denemesini kınadığını belirtti, ancak daha sakin davranarak tepki verilmesi çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Bu arada, Güney Kore Dışişleri Bakanı Ban Ki-moon ile ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın, telefonda Kuzey Kore'nin nükleer deneme iddiasını görüştükleri bildirildi.
Yonhap haber ajansı, Ban'ın, BM Güvenlik Konseyi'nin bir an önce toplanarak gerekli adımları atması yönündeki isteğini dile getirdiğini belirtti.

BÖLGEDE DEPREM

 Japonya Meteoroloji Kurumu, Kuzey Kore'nin, nükleer deneme yapıldığını iddia ettiği kuzeydeki bir bölgede, bu sabah saatlerinde 4,9 büyüklüğünde sarsıntı tespit edildiğini açıkladı. Kurum, sarsıntıya nükleer silah denemesinin neden olup olmadığını belirlemeye çalıştıklarını belirtti. Güney Kore Sismik Gözlem Merkezi, sarsıntının büyüklüğünü

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!