Şişli'de parkomatlar yayılıyor

Güncelleme Tarihi:

Şişlide parkomatlar yayılıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2000 00:00

Haberin Devamı

Şişli'de belediye bazı sokakları ihaleyle parkomatlara ayırdı. Park Teknik şirketi 29 sokağı bu yolla aldı. Ancak daha sonra başka sokaklara da parkomat kondu. Belediye genişlemenin şartname uyarınca yapıldığını söylüyor.

Şişli'de Mustafa Sarıgül dönemiyle tekrar başlayan parkomat uygulaması, ihalesiz olarak genişliyor. Tolga Savacı'ya ait Park Teknik Şirketi'nin Şişli'deki 29 sokağa parkomat koymasına izin verilmesiyle sonuçlanan ihaleden sonra, Şişli'nin başka sokaklarında da parkomatlara rastlanmaya başlandı. Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül genişlemenin şartname uyarınca yapıldığını söylüyor.

Halk, parkomat görevlilerin tavrından şikayetçi. Başında kasket sokaklarda parkomat parası toplayan bu kişilerin çoğunun, parkomatlardan önce buraların otopark haracını yiyen değnekçiler olduğunu iddia ediyor. Esnafa göre eskiden değnekçilik yapanlar, şimdi aynı sokaklarda bir üniformayla parkomatçılık yapıyor.

Parkomatçılar, maaşlı çalışmayıp, gün sonunda parkomat makinesinden envanter almaya gelen şirket yetkililerine hasılattan komisyon vererek geçiniyor. İddialara göre makul bir parkomat hasılatını makineye işleyen bu görevliler, topladıkları paranın bir bölümünü ceplerine atıyor.

10 görevli atıldı

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ise, parkomatların ihalesiz çoğalmadığını söylüyor:

‘‘Bazı sokaklardaki parkomatları, o sokakları park alanına kapadığımız için sonradan iptal ettik. Otoparkların yerini yeşil alanlar aldı. İhale şartnamesinde de şirkete 29 sokak tahsis edeceğimiz yazılı olduğundan, iptal edilen sokaklar yerine şirkete başka sokakları verdik. Bu durumda olan sokak sayısı 8'dir.’’

Sarıgül parkomat görevlileriyle ilgili şikayetler konusunda da belediye çalışanlarının parkomatları sürekli olarak denetlediklerini ve şikayetleri değerlendirdiklerini ekliyor. Belediyeye bağlı ekiplerin günün her saati parkomatları dolaştıklarını anlatan Sarıgül, bizimle yaptığı bu konuşmadan sonra belediye içinde bu tür şikayetleri değerlendirecek bir masa oluşturacağı sözü verdi.

Sarıgül şu ana kadar kendilerine ulaşan şikayetler sonucu 10 parkomat görevlisinin işine son verildiğini açıkladı.

Esnafa 50 milyon lira

Parkomat uygulamasından en fazla şikayet eden kesim ise Şişlili esnaf. Sarıgül, Şişli'de oturanların uygulamadan memnun olduğunu, önce Şişliler'in görüşlerinin dikkate alınacağını söylüyor. Şişlili esnaf parkomat masraflarını protesto ederken, Sarıgül bazı indirimler getirmeyi düşündüğünü ancak şu an esnafa indirim sözü veremeyeceğini söyledi.

Sarıgül, Şişli Kart uygulamasının Şişlili esnafa büyük avantajlar getirdiğini iddia ederken, esnaf kendilerinden parkomat ücreti alınmamasını istiyor. Esnaf, önce aylık 90 milyon artı KDV istendiğini sonra bu paranın 50 milyona düşürüldüğünü, ama yine de fazla bulduklarını söylüyor.

Şişli'de aylık parkomat abonmanlığı 120 milyon lira. Ancak esnaf için bu fiyat 90 milyona indiriliyor. Belediyenin Şişli Kart uygulamasına göre yaptığı bu resmi indirimli fiyat da indirilmiş durumda ve esnaftan abonelik için 50 milyon isteniyor. Kendi sokaklarında eskiden değnekçi olup da şimdi parkomat görevlisi olan kişilerle samimi olan esnaf, şimdilik dükkanlarının önündeki sokağa araçlarını ücretsiz parketmeye devam ediyor.

ESNAF İMZA TOPLUYOR

Şişli'deki Amerikan Hastanesi önünde bulunan Güzelbahçe Sokak esnafı, ihalede belirtilmediği halde sokaklarına parkomat konulmasını protesto için imza topluyor. Şimdiye kadar 50 esnafın imza attığı dilekçeyi Şişli Belediyesi'ne göndererek Mustafa Sarıgül'e seçimden önce verdiği sözleri hatırlatacaklarını söylüyorlar. ‘‘Madem parkomat konulacak en azından ihaleyi biz alalım’’ diyerek 70 milyon verip ihale formu dolduran Güzelbahçe Sokak esnafını isyan ettiren bir diğer konu da, sokağın ihale yapılmadan aynı şirkete verilmesi. Fotoğraf: Rozi ÇİPRUT

Şişli Kart senelik 8.7 milyon

Şişli'de parkomat uygulaması, Şişli Kart'la bir bütünlük oluşturuyor. Şu ana kadar 4 bin kişinin müracaat ettiği Şişli Kart'ı almak için ilçede oturuyor ya da çalışıyor olmak gerekiyor.

Şişli'de oturanlar Gold Card (Altın Kart) alırken, Şişli'de çalışanlar Silver Card (Gümüş Kart) alabiliyor.

Gold Card sahibi kişiler Şişli'de oturdukları sokağa yerleştirilen parkomata para vermiyor. Silver Card sahiplerinin parkomat ücretleri ise yüzde 10 indiriliyor.

Bunun dışında iki kart sahipleri de Şişli'deki anlaşmalı 2 bin mağazadan indirimli alışveriş yapabiliyor. Eczaneden otele kadar geniş bir yelpazeye yayılan mağazaların yaptığı indirimler yüzde 5-60 arasında değişiyor.

Silver Card almak için çalıştığınız, Gold Card almak için oturduğunuz mahallenin muhtarlığına gitmeniz yeterli. Muhtarın size verdiği ikamet kağıdıyla, Şişli'de oturduğunuzu ya da çalıştığınızı belgeledikten sonra, görevlilerin size verdiği başvuru formunu dolduruyorsunuz. Senelik 8 milyon 700 bin olan kart bedelini ödedikten bir ay sonra Silver ya da Gold Card evinize gönderiliyor. İkamet ya da iş değişikliğine karşı kartın kullanım süresi bir yıl olarak belirlendiği için her yıl bu işlemleri yenilemeniz gerekiyor. Şişli Kart satışlarından Şişli Belediyesi ve SonarK Danışmanlık Şirketleri'nin yanı sıra Şişli'deki 28 muhtarlık pay alıyor.

Parkomat Şikayet: 288 99 51

Şişli'de 27 sokakta toplam 1357 araçlık kapasitesi bulunan parkomatlar için halkın şikayetleri konusunda belediyede bir masa oluşturuldu. Şişli'de parkomatlı sokaklara araçlarını parkeden ve parkomat görevlisinden şikayetçi olan vatandaşlar aşağıdaki numaraya şikayetlerini iletebilirler. Alo parkomat: 0212 2889951

PARKOMATLI SOKAKLAR

İHALEYLE VERİLEN SOKAKLAR VE PARK YERİ KAPASİTELERİ SONRADAN EKLENEN

SOKAKLAR

Sivritaş (26)

Eski Osmanlı (29)

Altan Erbulak (27)

Damla (31)

Kervan Geçmez (32)

Oğuz (27)

Kasap (15)

Müselles (65)

Matbuat (38)

Dergiler (34)

Haberler (27)

Kocamansur (124)

Hanımefendi (143)

Hasat (21)

İskele (33)

Reha Yurdakul (34)

Perhan (110)

Palazoğlu (26)

Süleyman Nazif (45)

Samanyolu (98)

Şair Nigar (20)

Şakayık (60)

Dere (29)

Kırağı (68)

Şafak (50)

Zafer (50)

Kuyumcu İrfan (32)

Ebe Kızı (41)

Küçük Bahçe (27)

Güzelbahçe Sokak

Hacı Emin Sokak

Orhan Ersek Sokak

Sezai Selek Sokak

Poyracık Sokak

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!