Sildirmek için mahkemeye koştular

Güncelleme Tarihi:

Sildirmek için mahkemeye koştular
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2014 09:12

İnternet Yasası’nın yeniden düzenlenmesi, en çok ünlüleri sevindirdi. Birçok ünlü isim, sanal ortamdan sildirmek istedikleri haber ve fotoğraflar için mahkemelere dilekçe yağdırdı.

Haberin Devamı

5651 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun”, 4 Mayıs 2007 tarihinde yürürlüğe girmişti. Ancak o tarihte yürürlüğe giren “İnternet Yasası” ihtiyacı karşılamadı. Özellikle ünlüler için başta dünyanın en büyük arama motoru olan Google’dan fotoğraf ve haber kaldırmak bir sorun oldu. TBMM, 6 Şubat 2014’te 5651 sayılı yasanın bazı maddelerinde değişikliğe gitti. Yasa, yeni şekliyle daha önce internet ortamından silinemeyen bazı haber ve fotoğrafların kaldırılmasının da önünü açmış oldu.

İSTEMEDİKLERİ FOTOĞRAF VE HABERLER KALDIRILDI
Ünlüler, yapılan değişikliğin üzerinden bir ay bile geçmeden Sulh Ceza Mahkemeleri’ne başvurarak istemedikleri yayınların kaldırılmasını talep etti. Avukatıyla mahkemeye başvuran Zeynep Mansur, çıktığı bir tatil sırasında çekilen üstsüz fotoğraflarının silinmesini istedi. Şarkıcının avukatı, fotoğrafların Google’dan da kaldırılmasını talep etti. 2008 Miss Turkey üçüncüsü Gizem Yurtoğlu, şovmen Mehmet Ali Erbil’le ilişkisi olduğu yönündeki haberlerin internetten silinmesini istedi. Pınar Eliçe de yine bir internet sitesinde bilgisi dışında yayınlanan müstehcen fotoğraflarının kaldırılması için mahkemeye başvurdu. Sulh Ceza Mahkemeleri, istenmeyen fotoğraf, haber ve yayınların kaldırılması yönünde kararlar vermeye başladı. Mahkeme kararlarında, “6 Şubat 2014 tarih ile değişik 5651 sayılı yasanın ilgili maddeleri uyarınca yayından (haberin-fotoğrafın içeriğine erişimin engellenmesine) kaldırılmasına karar verildi” denildi.

O madde değişti

Yasanın 9’uncu maddesinde, “İçeriğin yayından çıkarılması ve cevap hakkı” yazıyordu. 6 Şubat 2014’te bu madde “İçeriğin yayından çıkarılması ve erişimin engellenmesi” olarak değiştirildi. Yapılan değişiklikle internet yoluyla yapılan bir yayın nedeniyle kişilik haklarının ihlal edildiğini iddia eden kişi ya da kurum veya kuruluşlara, önce içerik sağlayıcısına, ona ulaşamadığı durumda yer sağlayıcısına başvurarak içeriğin kaldırılmasını isteme hakkı doğmuş oldu. Sulh Ceza Mahkemesi’ne yapılan başvuruyla birlikte 24 saat içinde istenmeyen fotoğraf ve haberlere de erişim hakkı engellendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!