Siirt Şirvan'daki maden faciasında son durum

Güncelleme Tarihi:

Siirt Şirvandaki maden faciasında son durum
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2016 16:29

Siirt Şirvan'daki maden ocağında yaşanan heyelan faciasında toprak altında kalan 10 işçiyi arama çalışmaları sürüyor. Sağlık Bakanı Recep Akdağ arama kurtarma çalışmalarında, krokilere ve işçilerin çalıştığı belirtilen yerlere odaklanıldığını söyledi. CHP ise Şirvan'daki faciaya ilişkin hazırladığı raporun ardından konuyla ilgili Meclis'e araştırma önergesi sundu. CHP raporunda, "Kazanın olduğu gün heyelan alanında patlayıcı kullanılmıştır" denildi.

Haberin Devamı

Siirt'in Şirvan ilçesinde maden ocağında meydana gelen heyelanda 16 işçi toprak altında kalmış, 6 işçinin cenazesine ulaşılmıştı. Toprak altında kalan işçiler için yürütülen çalışmalar kapsamında bir kaya dinamit kullanılarak patlatıldı. Çok sayıda iş makinesi ile gerçekleştirilen çalışmalarda enkaz bölgesindeki hafriyat kamyonlara yüklenerek alanın dışına taşınıyor. Aramalardan henüz bir sonuç alınamadı.

SAĞLIK BAKANI'NDAN AÇIKLAMA

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay ve AFAD Başkan Vekili Mehmet Halis Bilden ile maden faciasının yaşandığı bölgede gerçekleştirdiği incelemelerin ardından AFAD Kriz Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. Akdağ, "Çalışmalar 24 saat esasıyla 12 ekskavator, 2 dozer, loder ve 25 kamyonla yürütülüyor. Bir taraftan teknik olarak göçük altıdaki kardeşlerimize ulaşılmaya çalışılırken, diğer yandan çalışanların da güvenliğine azami dikkat edilerek çalışma yapılıyor." diye konuştu.

Haberin Devamı

Akdağ, bu kapsamda çok sayıda uzman ekibin bölgede bulunduğunu aktardı.

Akdağ, "Eldeki krokilere ve işçilerimizin çalıştığı belirtilen yerlere odaklanılmış durumda. Burada teknik elemanlar yapılması gerekeni en üst düzeyde gerçekleştiriyorlar. Temennimiz en kısa zamanda göçük altındaki işçilerimize, kardeşlerimize ulaşılması." ifadelerini kullandı.

Hükümet olarak bölgedeki çalışmaları yakından takip ettiklerine işaret eden Akdağ, durumu Başbakan Binali Yıldırım'a da aktaracaklarını bildirdi.

YÜK AZALTILMAYA ÇALIŞILIYOR

"Olayın yönetimini takip etmek için hükümetimiz adına buradayım" diyen Akdağ, şunları kaydetti: "Gördüğüm o ki; işini iyi bilen uzmanlar çalışıyor. Bir taraftan profesyonellikle öbür taraftan da ciddi bir şefkat ve amatör bir ruhla çalışıyorlar. İş noktasında profesyonel bir ekip ama çalışırken de amatör ruhla ve 24 saat esası ile çalışıyorlar. Üstteki yük azaltılmaya çalışılıyor. Tedbir amaçlı Devlet Su İşlerine ait iş makineleri de bölgeye getirildi ancak çalışma yürütecek araç sayısı alanın yapısı itibarıyla sınırlı. İstediğiniz kadar iş makinesi olsun hepsini birden o alana sokamazsınız."

Haberin Devamı

CHP'DEN SORU ÖNERGESİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba başkanlığında, Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş ve Sinop Milletvekili Barış Karadeniz’den oluşan CHP heyeti, maden faciası sonrası hazırladığı raporun ardından, konuyla ilgili Meclis’e araştırma önergesi sundu. Veli Ağbaba, Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş ve Sinop Milletvekili Barış Karadeniz’in imzasıyla sunulan araştırma önergesi şu şekilde:

"Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına, Siirt’in Şirvan ilçesi Maden Köyü’nde bulunan bakır madeni sahasında 17 Kasım saat 20.30 sıralarında heyelan meydana gelmiştir. Yaklaşık 1,5 kilometre çapındaki bir alan heyelana maruz kalmıştır. Maden sahasında çalışan 16 işçi toprak altında kalmıştır. 16 madencinin toprak altında kaldığı faciada, arama kurtarma çalışmalarında 6 işçinin cansız bedeni toprak altından çıkarılmış, 10 işçi ile ilgili arama kurtarma faaliyeti ise devam etmektedir.Son 14 yılda 18 bin 67 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirmiş, 73 bin 500 işçi ise iş göremez hale gelmiştir. 2016 yılının ilk 10 ayında iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçi sayısı bin 596’dır. Türkiye iş cinayetlerinde Avrupa birincisi, Dünya üçüncüsüdür. Madencilik sektörü, toplu iş cinayetlerinin yaşandığı ve inşaat iş kolundan sonra ülkemizde en fazla iş cinayetinin gerçekleştiği ikinci sektördür. Şirvan’daki madende yaşanan heyelan sonrası göçük altında kalanların yakınları, arama kurtarma çalışmalarının hızlı yapılmadığı yönünde şikayetlerde bulunmuştur. Madenciler ve göçük altında kalan işçilerin aileleri, göçüğün olduğu bölgede heyelan öncesi 80 cm büyüklüğünde çatlaklar olduğunu, bu çatlakların tehlike arz ettiğinin işyeri yetkililerine bildirildiğini, ancak bir önlem alınmadığını ve bu kazanın meydana geldiğini belirtmişlerdir. Ayrıca yetkililerin ifadelerine göre, geçtiğimiz hafta bölgede aşırı yağışlar olmuştur.

Haberin Devamı

Yine bir gün önce de bölgede yağış meydana gelmiştir. Kazanın meydana geldiği gün, heyelanın olduğu alanda patlayıcı kullanılmıştır. Uzmanlara göre, işyerindeki üretimin aşırı kar elde etmek için tehlike arz edecek şekilde yapıldığı, toprağın aşırı yağış sonrası suya doyarak yumuşamasının ve işyerinde patlayıcı kullanılması ile heyelanın tetiklendiği ve bu şekilde heyelanın meydana geldiği ifade edilmektedir.Bu çerçeveden hareketle, madenlerde gerçekleşen iş kazalarının araştırılması, maden kazalarında özelleştirmenin ve taşeronlaşmanın etkilerinin ortaya çıkarılması, Şirvan maden kazasındaki ihmallerin incelenmesi ve yaşanan ölümlerin sorumluları ile kazanın nedenlerinin araştırılması, bu tür olayların tekrar yaşanmasının önlenebilmesi için kalıcı çözümlerin bulunması, kamusal yaptırım ve denetimlerin yeterliliğinin ölçülmesi amacıyla Anayasa’nın 98. maddesi ve TBMM İçtüzüğünün 104. ve 105. maddeleri gereğince bir Araştırma Komisyonu kurularak gerekli incelemelerin yapılmasını arz ederim."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!