Sığır postunda bir sorun yok ama çıkış yasağı sıkıntı olabilir

Güncelleme Tarihi:

Sığır postunda bir sorun yok ama çıkış yasağı sıkıntı olabilir
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2008 00:00

Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy, Cumhurbaşkanlığı’nca, eksik ibareyle onaylandığı için hukuken tartışmalı hale gelen Amme Alacakları Usulü Hakkındaki Kanun’da değişiklik yapan yasada unutulan "sığır postu" maddesinde sorun olmadığını söyledi.

Ulusoy, yapılan yanlışlığın, yurt dışına çıkış yasağı konusunda sıkıntı çıkarabileceği uyarısında bulundu. Ulusoy, ÖTV’den muaf tutulan eşya listelerinde yer alması gerektiği halde unutulan "sığır postundan yapılmış eşyalar"la ilgili maddenin yürürlük tarihinin 1 Temmuz olduğunu belirterek, "O nedenle, yasanın 6 Haziran’da yürürlüğe girmiş olması ya da girmemiş sayılması, bu madde açısından sorun çıkarmaz" dedi.

ÖTV almak abestir

Ulusoy, normalde kürkün lüks tüketim maddesi sayılması nedeniyle ÖTV’ye tabi tutulduğunu, ancak son yıllarda geliştirilen farklı işleme teknolojileri nedeniyle kürk kategorisinde dahil edilen "sığır postu"nun ÖTV’ye tabi tutulmasını doğru bulmadıklarını söyledi. "Mazur görün ama sonuçta bahsettiğimiz sığır derisi" diyen Ulusoy, "Son dönemlerde bunu tüylü giysi haline getiriyorlardı. Ama bu sebeple, kürk oldu diye sığır postundan lüks diye ÖTV almak abestir. Muafiyet listesine bu nedenle koymuştuk" dedi.

Gül değil Toptan imzaladı

Cumhurbaşkanlığı hata yapıldığı sonradan farkedilerek Resmi Gazete’de düzeltme ilanı verilen Amme Alacakları Yasası’nın, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Japonya’da olması nedeniyle Cumhurbaşkanı vekili olarak TBMM Başkanı Köksal Toptan tarafından onaylandığını açıkladı. Hürriyet’te dün "Sığır postu yasayı deldi" başlığıyla yayınlanan haber üzerine Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Ahmet Sever bir açıklama yaptı. Sever, Cumhurbaşkanı Gül’ün yasanın onaylandığı 6 Haziran’da resmi bir ziyaret için Japonya’da bulunduğunu belirtti. Sever, bu nedenle yasayı Cumhurbaşkanı vekili sıfatıyla Toptan’ın imzaladığını ifade etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!