Sibirya'da çok gizli görüÅŸme

Güncelleme Tarihi:

Sibiryada çok gizli görüşme
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 24, 2011 12:28

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-il ile Rusya'nın Sibirya bölgesindeki askeri bir üste bir araya geldi. Görüşme son ana kadar gizli tutuldu.

Haberin Devamı

Kim, cumartesi günü Rusya sınırını zırhlı bir trenle geçtikten dört gün sonra, dün, Medvedev ile Moskova'nın 4420 kilometre doğusundaki Buryata bölgesinde Baykal Gölü yakınındaki bir askeri garnizonda buluştu.

Rus haber ajansları, Medvedev ve Pasifik Sahili boyunca süren seyahatinin ardından Ulan Ude kentine gelen Kim'in Sibirya'daki görüşmesinin son ana kadar gizli tutulduğunu belirtti.

 

GÄ°ZLÄ° BULUÅžMADAN Ä°LK KARELER / FOTO GALERÄ°

 

Bir hafta sürmesi öngörülen görüşmede Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'daki nükleer program, ülkedeki gıda ve enerji sıkıntısı konularının ele alınması bekleniyor.

 

Haberin Devamı

ANA GÃœNDEM MADDESÄ° ENERJÄ°

 

Pyongyang yönetimi, Rus enerji devi Gazprom ile Güney Kore'den Kuzey'e uzanacak bir boru hattı için görüşmeler yapıyor. Güney Kore medyasında yer alan haberlere göre, Gazprom'la anlaşma Kuzey Kore'ye yıllık 100 milyon dolar gelir getirebilir.

 

Uzmanlar, boru hattının Kuzey Kore'de istikrarın korunması adına teşvik edici olacağını söylüyor. Ancak Seul'deki BBC Muhabiri Lucy Williamson, boru hattının, Güney Kore için önemli bir enerji kaynağı üzerindeki denetimi pratikte Pyongyang'a vereceğini, bunun da Güney Kore'yi rahatsız ettiğini vurguluyor. 

  

Analistler, Kim'in altılı görüşmelerin yumuşak bir şekilde yeniden başlatılması için Güney Kore, ABD ve Japonya'ya baskı yapılması adına Rusya'dan yardım isteyebileceğine dikkat çekiyor. Nitekim Kremlin'den de yapılan yazılı açıklamada, Kuzey Kore'nin nükleer programıyla ilgili Güney Kore, Rusya, Çin, Japonya ve ABD'nin dâhil olduğu altılı görüşmelerin Pyonyang'ın çekilmesiyle 2008 yılında sona erdiği hatırlatılarak, "Ziyaret sırasında Kore Yarımadası'ndaki nükleer sorunun çözümünü sağlamayı amaçlayan altılı görüşmelerin mümkün olan en kısa sürede nasıl yeniden başlatılacağı konusuna ağırlık verilecek" denildi.

  

Haberin Devamı

Seul, Washington ve Tokyo'nun altılı görüşmelere kaldığı yerden devam etmeye hazır olduklarını, ancak bunun için Pyongyang'ın Yarımada'nın nükleer silahlardan arındırılması konusundaki kararlılığını göstermesi gerektiğini savunuyor.

 

KUZEY KORE'YE GIDA YARDIMI YAPILACAK

 

Ãœlkede son dönemde meydana gelen sel felaketlerinin ardından Kuzey Kore bölge ülkelerinden ekonomik yardım talebinde bulunurken, Rus haber ajansları,ÂMoskova'nın bu çerçevede Kuzey Kore'ye Eylül sonuna kadar 50 bin ton tahıl göndereceÄŸini duyurdular.

 

Rus basını, Kim'in Rusya'daki temasları sırasında bir diğer gündem maddesini de enerji alanındaki işbirliği konusunun oluşturacağına dikkati çekti.

 

Haberin Devamı

Bu arada Rus basını, Kim'in uçak korkusu yüzünden trenle Rusya'ya geldiğini belirterek, Kim'in Rusya'yı Haziran ayında ziyaret etmeyi planladığı, ancak ziyaret planının sızması üzerine geziyi güvenlik endişesi yüzünden iptal ettiğini belirtti.

Bir hafta sürmesi ziyaretin programı büyük ölçüde gizli tutuluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!