SGK kayıt dışı ile mücadele istedi

Güncelleme Tarihi:

SGK kayıt dışı ile mücadele istedi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2009 18:17

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Vekili Fatih Acar, kayıt dışıyla mücadele konusunda Türk-İş ve Hak-İş'ten destek istedi.

Acar ve beraberindeki heyet, Sosyal Güvenlik Haftası kapsamında Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ve Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu'yu ayrı ayrı ziyaret etti.

Acar, ziyaretlerdeki konuşmalarında, hafta kapsamındaki etkinliklerle sosyal tarafların sosyal güvenlik alanında neler yapılabileceğine ilişkin önerilerini almak istediklerini söyledi.

Sosyal güvenlikle ilgili yasanın çıkmasında konfederasyonların olumlu katkıları olduğunu anlatan Acar, prim gün sayısının 9 binden 7 bin 200'e düşürülmesini örnek gösterdi.

Kayıt dışı konusunda kurum olarak önemli çalışmalar yaptıklarını dile getiren Acar, bu konuda konfederasyonların desteğinin önemli olduğunu vurguladı. Acar, şöyle konuştu:
“Bu, Türkiye ve sosyal güvenlik dengeleri açısından çok önemli. Son 6 ayda yaklaşık 270 bin kişiyi kayıt altına aldık. Yine Alo 170 hattı aracılığıyla da 12 bin kişiyi kayıt altına aldık. Kayıt dışı sorununun çözümünde sizden destek bekliyoruz. Kayıt dışı çalışan olmasın istiyoruz. Bu sosyal güvenlik açısından çok önemli.”
Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu da kayıt dışının sadece kurumun ya da sendikaların sorunu olmadığını ifade ederek, bu konudaki mücadelenin Hükümet, işçi ve işverenler tarafından ortak verilmesi gerektiğini vurguladı.

Sosyal güvenlikteki düzenlemenin epey eleştiri aldığını anımsatan Kumlu, yasanın taleplerine uygun hale getirilmesi için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini belirtti.

“DULLARIN ÇEYİZ PARASINI BİZ YEMEDİK”

Önceki günlerde bir gazetede “Kumlu, dulların çeyiz parasını yedi” şeklinde bir haber çıktığını dile getiren Kumlu, şunları kaydetti:
“Bu yanlış bir haberdi. Biz dulların çeyiz parasını yemedik. Bizde yetim kız çocukları için sigortalının aylığının 24 katı tutarında çeyiz parası vardı. Emekli Sandığı kapsamındakiler için ise 12 aylık tutarında çeyiz parası varken Bağ-Kur'lular için hiç yoktu. Bu herkes için 12 aya çekiliyordu. Biz müktesep hakkımızın korunmasını istedik. Çeyiz parası Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamındaki yetim kız çocukları için 24 aya çıkarılırken dullar kapsam dışı bırakıldı. Yoksa dulların çeyiz parasını biz yemedik.”

Kumlu ayrıca basın mensuplarının fiili hizmet zammının kaldırılması, sağlıktaki katkı payı uygulamasının sonlandırılmasını istediklerini vurgulayarak, bu taleplerinin takipçisi olacaklarını söyledi.

“HER KESİME GÖREV DÜŞÜYOR”

Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu da sosyal güvenlikteki reform çalışmaları için Acar'a teşekkür etti.

Daha iyiyi bulmak için Türkiye'deki koşulların da iyileştirilmesine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Uslu, mevcut koşullara daha iyiye ulaşma önünde zorluklar bulunduğuna işaret etti.

Kayıt dışıyla mücadelenin önemini vurgulayan Uslu, bu konuda her kesime görevler düştüğünü belirtti.

Uslu, hafta kapsamındaki etkinliklerin farkındalık yaratma açısından önemli olduğunu dile getirdi.

Kriz döneminde sosyal güvenliğin demokratik rejimin sigortası olduğunu gördüklerini, sosyal güvenliğin sosyal patlamalar karşısında sigorta işlevi gördüğünü ifade eden Uslu, bu kapsamdaki çalışmaların ve kurumların zenginleştirilmesi gerektiğini belirtti.

Sendikalar Kanunu'nun çıkarılmasının kayıt dışının önlenmesi konusunda önemli bir imkan yaratacağını vurgulayan Uslu, primsiz ödemeler konusundaki mevzuat çalışmalarının bir an önce tamamlanmasını önemsediklerini kaydetti.

En iyi sosyal güvenlik sistemlerinde bile sıkıntı yaşanabildiğini ifade eden Uslu, bu nedenle sürekli güncelemeye ihtiyaç olduğunu vurguladı. Uslu, her şeye rağmen sosyal sigortacılıktan vazgeçilemeyeceğini söyledi.

Acar, ziyaret anısına Kumlu ve Uslu'ya birer plaket verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!