Sekiz doğurdu

Güncelleme Tarihi:

Sekiz doğurdu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 1998 00:00

Haberin Devamı

Amerika'da kısırlık tedavisi gören Nijeryalı bir kadın, altısı kız, ikisi erkek, sekiz çocuk doğurdu ve bu ülkede bir rekor kırdı.

Amerika'da ilk kez yaşayan ve bilinen 8'ler olduğu için Rekorlar Kitabı'na gireceği bildirilen doğum, Texas Eyaleti'nin Houston Kenti'nde gerçekleşti. İlk kızını 8 Aralık'ta normal doğumla dünyaya getiren 27 yaşındaki Nkem Chuckwu'nun diğer 7 bebeği 12 gün sonra önceki gün sezaryenle doğdu. Erken doğan 8’lerin ağırlıkları 500 gr. ile 1 kg. arasında değişiyor. 30 kişilik ekibin gerçekleştirdiği operasyondan sonra yoğun bakıma alınan 8’lerin yaşama şansının %85 olduğu, en az 2-3 ay hastanede kalacakları belirtildi.

3 ay başaşağı durdu

Kısırlık tedavisi gören genç kadın bu yılın başında hamile kaldı ve üçüz düşürdü. Genç kadın yeniden hamile kalınca, bu kez hamileliği daha yakın takibe alındı ve ekimde hastaneye yatırıldı. Doktorlar, bebeklere basıncı azaltabilmek ve erken doğumu önlemek amacıyla genç kadını haftalarca baş aşağı tuttular. Sindirimle bebeklere zorluk yaratmamak için de, hiç hareket edemeyen kadını damardan beslediler. İlk bebek bundan 12 gün önce doğunca, diğerlerine yer açıldı ve yaşama şansları arttı.

Bir Türk anne de var

Guinness Rekorlar Kitabı'na göre, dünyada bir kadının doğurduğu en çok bebek sayısı 10. Bu, üç kez gerçekleşti. Ancak bunlardan kaçının yaşadığı bilinmiyor. Bu arada kısırlık tedavisi yüzünden birden fazla doğum vakaları giderek artıyor. Son 2.5 yılda bu olaylar 6 kat arttı ve 1996'da ABD'de 81 adet 5 ya da daha fazla bebekli doğum olayı kayda geçti. 1985'te 25 yaşındaki bir Türk kadın da 8’leriyle haber oldu, ancak bebekleri yaşamadı. Avustralya'da 1971’de dokuz doğuran bir kadının 6 çocuğu yaşadı. Geçen yıl doğan yedizlerini büyüten McCaughey çifti, 8’leri olan aileye, ‘‘Tanrı yardımcınız olsun’’ mesajı gönderdi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!