Şehit yakınlarına sarayda iftar

Güncelleme Tarihi:

Şehit yakınlarına sarayda iftar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2010 09:44

Cumhurbaşkanı Gül, 56 ilden 261 şehit yakını ve gazilere dün akşam Dolmabahçe Sarayı'nda iftar yemeği verdi.

Haberin Devamı

İFTAR YEMEĞİNDEN FOTOĞRAFLAR

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Şehitlerine,  gazilerine sahip çıkmayan milletten iş gelmez. O milletin geleceğinde iş yoktur.  Onun için biz şehitlerimize, gazilerimize daima sahip çıkacağız ve onları baş  tacı edeceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, 56 ilden 261 şehit yakını ve gaziye Dolmabahçe  Sarayı'nda iftar yemeği verdi.

Cumhurbaşkanı Gül, iftar yemeğinde yaptığı konuşmada, bu göreve geldikten  sonra ilk kez 2007'de başlattıkları iftar geleneğinin bugün 4'üncüsünün  gerçekleştirildiğini belirterek, daha öncekileri Ankara Çankaya'da yaptıklarını,  bugün de şehit yakını ve gazileri tarihi Dolmabahçe Sarayı'na davet ettiklerini  kaydetti.

İftar yemeğine katılan şehit yakını ve gazilere teşekkür eden  Cumhurbaşkanı Gül, şöyle devam etti:

“Şehitlerine, gazilerine sahip çıkmayan milletten iş gelmez. O milletin  geleceğinde iş yoktur. Onun için biz şehitlerimize, gazilerimize daima sahip  çıkacağız ve onları baş tacı edeceğiz. Onlar bulundukları beldenin, mahallenin,  şehrin en onurlu insanlarıdır. Ve bunu da fiiliyatla hepsine göstereceğiz.  Şehitlerimize rahmet diliyorum, gazilerimize şifa diliyorum.

Bu mübarek ramazan ayında ümit ederim ki yanlışa sapanlar, yanlış içinde  olanlar, kardeşlerinin kanlarına girenler, onlar da yanlış yolda olduklarını  hatırlarlar, düşünürler ve bu yanlışlardan vazgeçerler. Devletimiz, milletimiz  teröre asla fırsat vermeyecektir. Türkiye'nin birliği, bütünlüğü, esenliği,  halkımızın geleceği için ne gerekirse onu yapmaya bütün gücümüzle devam  edeceğiz.”

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, şehit  ailelerine seslenerek, “Sizler, en değerli evlatlarınızı kaybettiğinizde kimseye  fırsat vermediniz, 'vatan sağ olsun' dediniz, gözünüzün yaşını içinize akıttınız.  Başımızın üstünde hepinizin yeri var” dedi.

Şehit yakını ve gazilere Dolmabahçe Sarayı'nda iftar yemeği veren  Cumhurbaşkanı Gül, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin dört bir yanından,  50'nin üzerinde şehirden şehitlerin yakınları ve gazilerin bu iftar yemeğine  katıldığını söyledi.

Tüm şehit yakını ve gazilere minnet ve şükran borçlu olduklarını dile  getiren Cumhurbaşkanı Gül, bu vatanın dört bir yanından, vatanın birliği,  bütünlüğü, milletin geleceği için şehitler verildiğini belirtti.

Gül, şöyle devam etti:

“Sizler, en değerli varlıklarınızı, eşinizi, oğlunuzu, küçükler  babalarını, kardeşlerinizi bu vatan için şehit verdiniz. Bunun herhangi bir  karşılığı söz konusu olamaz. Bundan daha kıymetli, daha büyük fedakarlık da söz  konusu olamaz. Bu vatan, bu millet size şükran borçludur. Benim verdiğim bu  iftar, aslında devletimizin, milletimizin size sahip çıktığının ve daima sizin  yanınızda olduğunun sadece ufak bir göstergesidir.

Tabii ki ateş düştüğü yeri yakar, bu bir gerçek. Biz, ne zaman bir şehit  haberi gelse, 'bir polisimiz, askerimiz, korucumuz şehit oldu' dense, inanın o  gün bütün milletimiz ağlar. Ne zaman geç vakit bana bir telefon gelse telefonu  ürpererek alırım, yine kötü bir haber var diye. Hepimiz bunu derinden hissederiz.  Katıldığımız cenazelerde bilirsiniz, acınızı hep beraber paylaşırız ama şu bir  gerçek ki, ateş tabii düştüğü yeri yakıyor. İşte bunu biraz unutturmak, sizin  yalnız olmadığınızı göstermek için sizi her sene ramazan ayında bu iftara davet  ediyorum. Geçen sene Ankara'da verdiğim iftarda konuşmamı şöyle bitirmiştim;  'İnşallah gelecek sene davet edecek kimse olmaz iftara' demiştim. Bunu çok arzu  etmiştim ama maalesef böyle olmadı. Geçen seneden bu yana şehitlerimizin  yakınları, gazilerimiz sizlersiniz. Yani hala çok şehit verdik. Bunun acısı  büyüktür. İnancımız o ki, şehitlerimizin mekanı cennettir. İnancımız budur. Onlar  en yüce makama ulaşmıştır.”

Şehit ailelerini, acılarını tekrarlamak için davet etmediğini vurgulayan  Cumhurbaşkanı Gül, “Sizlere sahip olduğumuzu göstermek için sizleri davet  ettim” dedi.
       
BAŞIMIZIN ÜSTÜNDE YERİNİZ VAR”
         
Cumhurbaşkanı Gül, şehit yakınları ve gazilerin bulunduğu her masada  kendisinin bir temsilcisinin bulunduğunu ifade ederek, “Biraz önce sizleri tek  tek karşılarken kimileriniz bana söylediniz, bazılarınız söyleyemediniz. Herhangi  bir şekilde söyleyeceğiniz, bana ileteceğiniz bir konu varsa masanızdaki  temsilcime tek tek yazdırın. Hepsini yakından takip ettiğimizden emin olun” diye  konuştu.

Önceki senelerdeki iftarlarda davetli olan şehit yakınları ve gazilerin  söylediklerini bire bir yakından takip ettiklerini, hepsini gerçekleştirdiklerini  vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, bazıları için de hala çalışıldığını anlattı.

Gül, “Sizlerden ricam; buraya kadar yoruldunuz, Türkiye'nin uzak  yerlerinden geldiniz. Söyleyeceğiniz her şeyi masanızdaki temsilcime söyleyin ve  yazdırın. Çünkü sizler, en değerli evlatlarınızı kaybettiğinizde kimseye fırsat  vermediniz, 'vatan sağ olsun' dediniz, gözünüzün yaşını içinize akıttınız.  Başımızın üstünde hepinizin yeri var” dedi.

Valiler, emniyet müdürleri, kaymakamlar ve belediye başkanlarının  kapılarının şehit aileleri ve gazilere sonuna kadar açık olduğunu ifade eden  Cumhurbaşkanı Gül, herhangi bir yerde arzu ve sorunlarını onlara söylemelerini  veya kendisine iletmelerini istedi.

İftara katılanlara teşekkür eden Cumhurbaşkanı Gül, onlardan,  memleketlerine döndüklerinde ailelerine, yakınlarına, komşularına selamlarını  götürmelerini istedi.

Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasının sonunda iftara katılanların kendisini  alkışlamaya başlaması üzerine, “Yok yok, hiç alkış falan istemiyorum. Siz  evlatlarınızı vererek bu memlekete en büyük fedakarlığı yaptınız. Biz sizin  yaptığınız fedakarlığı sadece takdir ediyoruz. Buralar alkış yeri değil, buralar  size sahip çıkma yeri, Allah razı olsun” dedi.
       
YEMEKTEN NOTLAR
         
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, iftardan önce eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte  konuklarını Hasbahçe'nin girişinde karşılayarak, teker teker ellerini sıktı.

İftar yemeğinde konuklara; iftariyelik tabağı, mercimek çorbası,  zeytinyağlı mini biber dolma, kuzu pirzola, yaz salatası, karamelize tel kadayıf  ve çay-kahve ikram edildi.

Yemekte, Cumhurbaşkanı Gül ile eşi Hayrünnisa Gül, İstanbul Valisi  Hüseyin Avni Mutlu ve bazı şehit aileleri ile aynı masada oturdu. 56 ilden 261 şehit yakını ve gazinin davetli olduğu iftar yemeğinde her  masada Cumhurbaşkanlığından en az bir yetkili bulundu.

Cumhurbaşkanlığı yetkilileri, yemek boyunca masalarındaki şehit yakını ve  gazilerin sorun ve taleplerini dinleyerek, notlar aldı. Cumhurbaşkanı Gül'ün konuşmasının ardından Kur'an-ı Kerim okundu.
    

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!