Seferberlik nedir?

Güncelleme Tarihi:

Seferberlik nedir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2016 12:22

Seferberlik nedir? sorusu son günlerin en sık tekrar edilen sorularından oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 32. Muhtarlar Toplantısı’nda ‘milli seferlik’ çağrısında bulundu. Bir kez daha muhtarlarla bir araya gelen Cumhurbaşkanı, "Tüm terör örgütlerine karşı milli bir seferberlik ilan ediyorum." dedi. Hem milli seferberliğin anlamı hem de Cumhurbaşkanı'nın bu açıklamayla ne demek istediği merak konusu oldu. Peki, seferberlik nedir?

Haberin Devamı

Son düzenlenen muhtarlar toplantısına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'milli seferberlik' açıklaması damga vurdu. Cumhurbaşkanı, 'PKK’sıyla, DEAŞ’ıyla, FETÖ’süyle, DHKP-C’siyle adı, söylemi, yöntemi ne olursa olsun tüm terör örgütlerine karşı milli bir seferberlik ilan ediyorum.’ dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 32. Muhtarlar Toplantısı’nda terörle mücadele için ‘milli seferlik’ çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanı'nın konuşmasına tanık olan internet kullanıcıları, arama motorları üzerinden Seferberlik nedir? Seferberlikte neler yapılıyor? gibi sorulara yanıt aradı. İşte, bir anda Türkiye'nin ana gündem konularından olan bu terim hakkında detaylar!

Bir kez daha muhtarla bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘PKK’sıyla, DEAŞ’ıyla, FETÖ’süyle, DHKP-C’siyle adı, söylemi, yöntemi ne olursa olsun tüm terör örgütlerine karşı milli bir seferberlik ilan ediyorum.’ dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 32. Muhtarlar Toplantısı’nda ‘milli seferlik’ çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanı’nın "Anayasamızın 104. maddesine göre Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin başı olarak, PKK'sıyla, DEAŞ'ıyla, FETÖ'süyle, DHKP-C'siyle ve tüm diğerleriyle, adı, söylemi, yöntemi ne olursa olsun, tüm terör örgütlerine karşı milli bir seferberlik ilan ediyorum. Kim bu örgütlerin çalışmalarıyla ilgili bir bilgi sahibi olursa hemen güvenlik güçlerimize haber vermelidir." Cümlelerinden sonra "Seferbelik nedir?” ve "Seferberlikte neler yapılıyor?" soruları geldi. İşte, bir anda Türkiye’nin gündemi haline gelen seferberlik kelimesinin yasaya göre tanımlama şekilleri!

Haberin Devamı

SEFERBERLİK KANUNA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

Seferberlik nedir? Sorusunun yanıtlandığı 2941 Sayılı Seferberlik ve Savaş Hali Kanunu’nda Seferberlik kelime anlamından bahsedilmiş ve uygulandığı durumlardan bahsedilmiştir. İşte, Seferberlik’in kelime anlamı ve uygulama şekilleri!

Seferberlik: Devletin tüm güç ve kaynaklarının, başta askeri güç olmak üzere, savaşın ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde hazırlanması, toplanması, tertiplenmesi ve kullanılmasına ilişkin bütün faaliyetlerin uygulandığı; hak ve hürriyetlerin kanunlarla kısmen veya tamamen sınırlandırıldığı haldir.
2. Genel Seferberlik: Ülkenin tümüne yönelik bir tehdidin karşılanması, mevcut bütün güç ve kaynakların kullanılabilmesi için ülkenin bütününde uygulanan seferberliktir.
3. Kısmi Seferberlik: Ülkenin bir veya birden fazla bölgesinde uygulanan ve bütün güç ve kaynakların kullanılmasını gerektirmeyen seferberliktir.
4. Seferberlik Hali: Seferberlik faaliyetinin başlatıldığı gün ve saatten, kaldırıldığı güne kadar devam eden durumdur.
5. Savaş: Devletin bekasını temin etmek, milli menfaatleri sağlamak ve milli hedefleri elde etmek amacıyla, başta askeri güç olmak üzere Devletin maddi ve manevi tüm güç ve kaynaklarının hiçbir sınırlamaya tabi tutulmadan kullanılmasını gerektiren silahlı mücadeledir.
6. Savaş Hali: Savaş ilanına karar verilmesinden, bu halin kaldırıldığının ilan edilmesine kadar devam eden süre içinde, hak ve hürriyetlerin kanunlarla kısmen veya tamamen sınırlandırıldığı durumdur.

 

 

BAKMADAN GEÇME!