Satılık hastane!

Güncelleme Tarihi:

Satılık hastane
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 1999 00:00

Haberin Devamı

PTT Hastanesi'nin Özel Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından kiralanmak istenmesi çalışanların ve sağlık hizmeti alanların tepkisine neden oldu. Modern cihazlarla donatılan hastane PTT çalışanlarına ve ailelerine, Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı tüm kuruluşlarda çalışanlara ve Emekli Sandığı'na bağlı olanlara hizmet veriyor.

Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı, Bostancı'da 60 dönümlük ağaçlı arazi üzerine kurulu, PTT Sanatoryumu ve Hastanesi'nin 49 yıllığına ‘kiralanmak' dolayısıyla ‘satılmak' istenmesi çalışanların ve sağlık hizmeti alanların tepkisine yol açıyor. Hastanenin, Özel Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından uygulama hastanesi olarak kullanılmak üzere kiralanmak istendiği öne sürülüyor.

Posta İşletmesi Genel Müdürlüğü'ne bağlı ve 180 dönümden fazla ağaçlık arazi üzerinde kurulu, yarım asırlık hastanede, sadece son 4 ayda 48 bin kişi muayene edildi, 353 ameliyat yapıldı, 1305 hasta da yatırılarak tedavi edildi. 11 ayrı branşta uzman hekimin de yetiştirildiği hastanede, halen 61 uzman, 53 asistan, 42 hemşire, 2 biyokimya uzmanı, 3 diş hekimi, 4 fizyoterapist, 1'er eczacı ve diyet uzmanı, 13 laborant, 2 röntgen teknisyeni, 6 sağlık teknisyeni, 76 da hastabakıcı olmak üzere idari birimlerde çalışanlarla toplam 443 kişi görev yapıyor. Hastanede, Posta İşletmesi Genel Müdürlüğü ve bağlı birimlerde çalışanlarla ailelerinin yanısıra Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı tüm kurum çalışanlarına, Emekli Sandığı'na, yüzde 15 kadar da dışardan gelen özel hastalara hizmet veriliyor.

‘PTT hastanesi yapılmak koşuluyla' hibe edilen arsa üzerinde 1952 yılında kurulan hastane 75 yatakla sağlık hizmeti vermeye başladı. Yatak kapasitesi 300'e çıkan hastanenin teknolojisi de son yıllarda yapılan trilyonluk yatırımlarla modernleştirildi. Sadece MR'a geçen yılın fiyatlarıyla 600 milyar lira ödendi. Bilgisayarlı tomografi, renkli doppler, ultarosonografi, gelişmiş elektronik biyokimya ve hemotoloji aletleri, lazer, solunum fonksiyon cihazı, mamografi, fizik tedavi cihazları alındı ve 9 yataklı örnek bir hemodiyaliz ünitesi açıldı.

Hastane iyi durumda

Hastane çalışanları, ‘‘Öne sürüldüğü gibi hastane harap durumda değil. Birçok hastanenin sahip olmadığı olanaklara sahip. Sürekli bakımı yapılıyor. Tek sorunumuz işletme ve personel eksikliği. Bu kadar yatırım satışa hazırlanması için mi yapıldı? Hastanenin geniş bir alana sahip olması rant peşinde olanların iştahını açıyor'' dedi.

Hastane çalışanları, 18 Nisan seçimlerinden sonra bağlı bulundukları dönemin Ulaştırma Bakanı Hasan Basri Aktan'ın hastaneyi görmeye geldiğini, ancak Posta İşletmeleri Genel Müdürü Nuri Alagöz'ün bakana brifing verilmesini engellediğini söylediler. Aktan'ın hastaneyi iyi bulduğunu ve kendine anlatıldığı gibi olmadığını belirttiğini anlatan çalışanlar, Alagöz'ün sürekli ‘Kısa tutun' uyarısı yaparak bakanın bilgilendirilmesini engellediğini öne sürdüler. Çalışanlar ayrıca, Nuri Alagöz ile hastaneye göz koyduğu öne sürülen Özel Maltepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Pektaş'ın asker kökenli ve arkadaş olduklarına da dikkat çektiler.

Hastanede örgütlü Haber-Sen Genel Başkanı İsmail Çınar, hastanenin yeterli teknolojik cihazlara sahip bulunduğunu, fazla yatırım gerektirmeden, personel istihdamıyla daha geniş hizmetle işletilebileceğini söyledi. Hastanenin kár amacıyla işletilmesi halinde yüksek kazanç getireceğini belirten Çınar, ‘‘Hastane özel kurum ve kişilere peşkeş çekilmek isteniyor. Cihazlarının ve personel giderlerinin bir bölümü bizden kesilen Sağlık Yardım Sandığı tarafından karşılanan bu işletmenin yönetiminde bizim de söz ve karar sahibi olmamız gerekiyor'' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!