Sanıklar yeniden yargılanacak

Güncelleme Tarihi:

Sanıklar yeniden yargılanacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2016 00:22

ANAYASA Mahkemesi (AYM), Uğur Mumcu, Bahriye Üçok, Muammer Aksoy ve Ahmet Taner Kışlalı suikastları dahil 18 ayrı faili meçhul olayı kapsayan, 2000’deki ‘Umut Operasyonu’ kapsamında açılan davada, ‘yasadışı Tevhid Selam Kudüs Ordusu örgütünün kurucusu ve üyesi olmak’tan mahkûm edilen üç kişinin başvurusu üzerine yeniden yargılanmalarına hükmetti.

Haberin Devamı

Kamuoyunda, ‘Umut Operasyonu’ olarak bilinen operasyon 2000’de yapıldı. Mumcu, Kışlalı, Aksoy ve Üçok’un öldürülmesinin de aralarında bulunduğu 18 ayrı olayı kapsayan operasyon sonucu açılan davalar birleştirilerek Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, 17 Aralık 2013’te, sanıklardan Mehmet Ali Tekin, Hasan Kılıç ve Ekrem Baytap’ı, ‘silahlı suç örgütü kurma ve yönetme’ suçlarından 12 yıl 6’şar aya, Abdulhamit Çelik, Fatih Aydın, Yusuf Karakuş, Mehmet Şahin ve Recep Aydın’ı da ‘silahlı suç örgütü üyesi olmak’ suçundan 6 yıl 3’er ay hapse mahkûm etti.

YARGITAY ONADI
Yargıtay 9. Ceza Dairesi, bu kararı 31 Mart 2014’te onadı. Onama kararında, Tevhid Selam Kudüs Ordusu örgütünün, 1988 - 1999 arasında Muammer Aksoy, Bahriye Üçok, Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı’nın öldürülmesi olaylarının da aralarında bulunduğu 18 ayrı saldırıyı gerçekleştirdiği kaydedildi. Kararda, İslami Hareket örgütünün ise Çetin Emeç ve Turan Dursun’un öldürülmesi olaylarının da aralarında bulunduğu 1990 - 1994 arasındaki beş olayı gerçekleştirdiği vurgulandı. Tevhid Selam Kudüs Ordusu örgütü ve İslami Hareket örgütünün, silahlı terör örgütü niteliklerinin Yargıtay’ca 2002’de kabul edildiği vurgulanan kararda, bu nedenle örgütlerin silahlı terör örgütü niteliğinde olduğu belirtildi.

HAK İHLALİ İDDİASI
Sanıklardan Hasan Kılıç, Yusuf Karakuş ve Mehmet Şahin, 17 Temmuz 2014 ve 8 Ağustos 2014 tarihlerinde AYM’ye bireysel başvuruda bulundu. Başvurucular, gözaltında haklarının hatırlatılmadığı, azami gözaltı süresinin aşıldığı, haksız olarak tutuklandıkları ve gözaltına alındıkları gerekçesiyle kişi hürriyeti ve güvenliği haklarının ihlal edildiğini, ifadelerinin işkence altında alındığını, avukat huzurunda alınmayan ifadelerinin hükme esas alındığını, yargılamanın uzun sürmesi nedeniyle adil yargılanma haklarının ihlal edildiğini öne sürdü. Anayasa Mahkememesi, hakkaniyete uygun yargılanma hakkı ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere dosyanın mahkemesine gönderilmesi kararlaştırıldı. Başvurucuların diğer iddiaları ise zaman bakımından yetkisizlik ve başvuru yollarının tüketilmemesi nedeniyle kabul edilemez görüldü.

TAZMİNAT DA ÖDENECEK
AYM, başvurucuların avukat yardımından yararlanma hakkıyla bağlantılı olarak hakkaniyete uygun yargılanma hakkı ve yargılamanın 13 yıl 10 ay 25 gün sürmesi nedeniyle makul sürede yargılanma hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Başvuruculardan Karakuş ve Şahin’e 10’ar bin, Kılıç’a 18 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verildi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!