Sandıktan çıkamadılar

Güncelleme Tarihi:

Sandıktan çıkamadılar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 1999 00:00

Haberin Devamı

Sürpriz seçim sonuçları, birçok ünlü ismi parlamento dışında bıraktı. Barajı aşamayan CHP ile DTP'nin yanısıra, ANAP ve DYP de önemli kayıplar verdi.

Seçimler 1983 yılından bu tarafa milletvekili seçilen birçok önemli ismi parlamento dışına atarken, listelere giren ünlülerden bazılarını da sandıkta bıraktı.

Bu seçimde en fazla kaybı ANAP ve DYP verdi. ANAP'tan Oltan Sungurlu, Lütfullah Kayalar, DYP'den de Köksal Toptan, Ömer Barutçu gibi partinin ağır topları seçilemedi. CHP ve DTP ise barajı geçemediği için başta Genel Başkanları Deniz Baykal ve Hüsamettin Cindoruk olmak üzere, TBMM Başkanı Hikmet Çetin, Adnan Keskin, Fikri Sağlar, Cevdet Selvi, İsmet Sezgin, Yıldırım Aktuna gibi ünlüler sadıkta kaldı. Partilerin aday gösterip de sandıkta kalan ünlüleri şöyle oldu:

ANAP

Oltan Sungurlu-Gümüşhane, Abdülkadir Baş-Nevşehir, Metin Gürdere-Tokat, İlker Tuncay-Çankırı, Mustafa Küpeli-Adana, Ünal Yaşar-Gaziantep, Fevzi İşbaşaran-Elazığ, Tevfik Diker-Manisa, Esat Bütün-K.Maraş, Hüsnü Sıvalıoğlu-Bursa, Necati Güllülü- Erzurum, Ali Günaydın-Konya, Tekin Enerem-İstanbul, Akın Gönen-Niğde, Ahmet Neidim-Sakarya, Biltekin Özdemir-Samsun, İbrahim Çebi-Trabzon, Selçuk Pehlivanoğlu-Ankara, Ali Aslan Hatipoğlu- Amasya, Yusuf Ekinci-Burdur, Abdullah Akarsu- Manisa, Ülkü Güney-Bayburt, Adil Aşırım-Iğdır.

DYP

Ahmet İyimaya-Amasya, Ali Rıza Septioğlu-Elazığ, Nahit Menteşe-Aydın, Turhan Güven-İçel, Mehmet Gölhan-Konya, Ömer Bilgin-Isparta, İrfettin Akar-Muğla, Köksal Toptan-Bartın, Ömer Barutçu- Zonguldak, Nevfel Şahin-Çanakkale, Hasan Kundakçı (DYP-Emekli Korgeneral), Şükrü Karaca (DYP-Çiller'in danışmanı), Bekir Altınok (DYP-BTV televizyonu yöneticisi), Ömer Asım Livanelioğlu (Öncü gazetesinin yazarı)

FP

Ertan Yülek-Adana (Belediye Başkan adayı), Abdulilah Fırat-Erzurum, Ömer Özyılmaz-Erzurum, Mustafa Ünaldı-Konya, Hüseyin Yıldız-Mardin, Mehmet Kahraman-Samsun (FP Necmettin Erbakan'ın özel kalem müdürü), Mete Gündoğan-Balıkesir (FP Erbakan'ın danışmanı), Ali Nabi Koçak-İstanbul (FP Sultanbeyli eski belediye başkanı), Ayşenur Tekdal-Ankara (FP'nin türbanlı adayı, Ahmet Tekdal'ın kızı), Reşat Petek-Burdur (Türban yasağını uygulayan Erciyes Rektör ve Dekanı hakkında işlem yasal işlem başlatan Yozgat eski Başsavcısı), Mustafa Hacımustafaoğlu-Kütahya (Yüksek Askeri Şura'dan atılan emekli binbaşı)

Yılmaz da seçilemedi

Trabzonspor Kulübü Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın, Trabzon 1'inci sıra milletvekili adayı olduğu Demokrat Türkiye Partisi'ne kent merkezinde sadece 430 oy çıktı. İlçelerle birlikte DTP'nin oyu 1500'e yaklaştı. Bordo-mavili kulübün başkanı olarak 1991 seçimlerinde DYP'den TBMM'ye giren ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanı olan Yılmaz, bu seçimde DTP'den 1'nci sıra adayı olmasına rağmen seçim çalışmalarına katılma gereği duymamıştı. Yılmaz'ın aday olduğu partinin aldığı oy oranı, Trabzon'da şok etkisi yarattı. Yılmaz ise ‘‘Seçilmemeyi önemsemiyorum’’ demekle yetindi.

Yeni ünlüler

Seçimler bir çok ünlüyü parlamento dışı bırakırken, yerlerine yeni ünlüler geldi. İşte Meclis'in yeni yüzleri:

Musa Öztürk-Adana (ANAP-Turgut Özal'ın koruma müdürü), Tayyibe Gülek-Adana (DSP-Kasım Gülek'in kızı), Oya Akgönenç-Ankara (FP'nin başı açık profesör adayı), Tunca Toskay-Antalya (MHP-TRT eski Genel Müdürü), M. Ali İrtemçelik-İstanbul (ANAP-Büyükelçi, Dışişleri Bakanlığı eski Müsteşarı), Ediz Hun-İstanbul (ANAP-Sinema sanatçısı), Sadettin Tantan-İstanbul (ANAP- Emniyet eski Müdürü), Rıdvan Budak-İstanbul (DSP-DİSK eski Başkanı), Nazlı Ilıcak-İstanbul (FP-Gazeteci-Yazar), Sebahattin Çakmakoğlu-Kayseri (MHP-Emniyet eski genel müdürü), Lokman Ayva-İstanbul (FP-Görme özürlü)

22 YIL SONRA BAĞIMSIZLAR

Seçimler, 1977 yılından bu tarafa Meclis'te yaşanmayan bir olayı daha gerçekleştirdi. 22 yıl aradan sonra bağımsız adaylar Meclis'e girdi. Kesin olmayan sonuçlara göre, sandıktan çıkan bağımsız milletvekilleri şöyle:

Mehmet Ağar-Elazığ, Fevzi Berdibek-Bingöl, Mazlum Sarısaltuk-Tunceli, Ahmet Özal-Malatya.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!