Sahtecilikten yargılanacak

Güncelleme Tarihi:

Sahtecilikten yargılanacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2009 00:00

RTÜK Başkanlığı dün sona eren Zahid Akman hakkında mahkemeye verdiği Alman resmi belgesinin üzerinde sahtecilik yaptığı için ’resmi evrakta sahtecilik’ suçlamasıyla Frankfurt Eyalet Mahkemesi’nde dava açıldı.

Akman için, Hürriyet’e de manşet olan bu sahteciliği nedeniyle 6 aydan 10 yıla kadar hapis cezası istenebilecek.

ALMANYA’ya girişi konusunda herhangi bir yasak veya tedbir bulunmadığını ileri süren Zahid Akman’ın mahkemeye verdiği Alman resmi belgesinin üzerinde değişiklik yaptığı için hakkında ’resmi evrakta sahtecilik’ suçlamasıyla Frankfurt Eyalet Mahkemesi’nde dava açıldı. CNN Türk’ü haberine göre Akman, hakkında 6 aydan 10 yıla kadar hapis cezası istenebilecek.

Hürriyet’e manşet oldu

Hürriyet Gazetesi’nin manşetinde, Almanya’ya girişinin yasaklandığı haberi çıkınca, Zahid Akman, aynı gün, 5 Eylül 2008’de basın toplantısı düzenledi. Delil olarak da Alman Main Taunus Bölgesi Yabancılar Dairesi’nden aldığı 5 Eylül 2008 tarihli belgeyi gazetecilere gösterdi. Belgenin birinci bölümü şöyleydi: "Alman Oturum Yasası’nın 11’inci maddesi gereği sadece sınır dışı etme ve geri göndermeden dolayı ülkeye giriş engeli yoktur." Akman bu bölümü kamuoyu ile paylaştı. Ancak aynı belgenin ikinci paragrafı da şu ifadeler yer alıyordu: "Müvekkilinize karşı görülmekte olan ceza davasından dolayı hakkında Einreisebedenken (ülkeye girişi sakıncalı) kayıtlarda var. Bu şu anlama gelir; ülkeye girişi ile ilgili Alman makamları verecekleri kararda süren ceza davasını gözönünde bulunduracaklardır."

’Külliyen yalan’ dedi

Akman, bu bölümü belgeden çıkartarak Almanya’ya girişiyle ilgili kendisine yönelik herhangi bir yasak olmadığını öne sürdü. Zahid Akman, o belgeyi, Ankara 5. Sulh Ceza Mahkemesi’ne delil göstererek Hürriyet’in haberini de tekzip etti. Çok geçmeden, Zahid Akman’ın o belgeden bir paragrafı sildiği ortaya çıktı. Akman, skandal patlak verince kameraların karşısına geçip, o bölümün özel hayatıyla ilgili olduğunu, hakkındaki iddiaların külliyen yalan olduğunu söyledi.

17 Haziran’da dava açıldı

Bu haberler üzerine harekete geçen Frankfurt Kriminal Daire Başkanlığı, delilleri Frankfurt Eyalet Savcılığı’na sundu. Savcılık, Frankfurt Eyalet Mahkemesi’nde görülmek üzere, Zahid Akman hakkında resmi evrakta sahtecilik suçlamasıyla, 17 Haziran 2009’da dava açtı. Akman’ın, 6310/JS 223836/09 dosya numaralı 6 aydan 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacağı belirtilen davada ismi açıklanmayan bir kişi daha yer alıyor.

Konuyla ilgili soruları yanıtlayan Almanya’da ceza hukuku davalarına bakan Avukat Sami Çakı, Alman Ceza Hukuku’na göre evrakta sahtecilik davalarında para cezası veya 5 yıla kadar hapis cezası isteminin yer aldığını belirterek, "Söz konusu işlem bir kamu yetkilisi tarafından yapılmışsa ceza ağırlaştırılarak 1 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verilebilir. Hafifletici sebepler varsa ceza 6 aya kadar indirilebilir" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!