Saatli bomba gibi yanardağ

Güncelleme Tarihi:

Saatli bomba gibi yanardağ
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

Her an patlayabilir ABD'nin Wyoming eyaletinde bulunan dünyaca ünlü Yellowstone Milli Parkı'ndaki gayzerlerin altında dev bir ‘‘lav bombası’’nın oluştuğu ortaya çıktı. Alman Bild Gazetesi'nin haberine göre bu lav bombasının patlaması halinde yeryüzündeki yaşam, yok olma tehdidi altına girecek.

ABD'li bilim adamları, dehşet verici bir doğa olayının şaşkınlığını yaşıyor. Uydu fotoğraflarını değerlendiren bilim adamlarına göre, Yellowstone Milli Parkı'ndaki gayzerlerin altında 30 km genişliğinde ve 70 km uzunluğunda bir lav gölü bulunuyor. Bu lav gölü, kıtaları oluşturan levhaların hareketi yüzünden sürekli genişliyor ve yoğunlaşıyor. Lav gölü, dev bir balon gibi yukarı doğru da basınç yapıyor.

Gayzerlerin altındaki volkanın patlaması halinde binlerce ton lav akacak, küller ve duma, gökyüzünü kaplayıp güneş ışınlarının dünyaya ulaşmasını engelleyecek. Bunu sonucu olarak atmosfer soğuyacak ve volkanik kış yüzünden, insanlar dahil, milyarlarca canlı ölecek.

Yanardağ uzmanı Hazel Rymer, ‘‘Patlamanın şimdiye kadar gerçekleşmesi gerekiyordu. Neden olacağı iklimsel değişimler korkunç olurdu. Stratosfere kadar varan volkanik küller ve kükürt bulutları, güneş ışınlarının yeryüzüne ulaşmasını engellerdi’’ diyor.

Uzmanlar İtalya'daki Vezüv Yanardağı'nın altında da bu tür bir lav bombasının yattığı uyarısında bulunuyor. Bu tür bir süper volkan, en son 74 bin yıl önce Sumatra'da patlamıştı. O zamanlar bu korkunç felaketten yeryüzü büyük zarar görmüştü. DIŞ HABERLER SERVİSİ

Anadolu’da da gayzer vardı

Gayzerler, volkanik nedenlerle oluşurlar. Başlıca özellikleri, önemli ölçüde ve kesik kesik su buharı fışkırtmalarıdır. Bu nedenle gayzerlerin eteklerinde bol miktarda mineral, kireç ve silis birikir. İç Anadolu'da Bolluk Gölü yakınlarında sönmüş su volkanları bulunur. ABD ve İzlanda'daki örnekleri gibi faal olmayan bu gayzer kalıntıları, bilimsel açıdan çok değerlidir, ama ne yazık ki korunmasız durumdadırlar. Bazıları sulu, bazıları susuz olan su volkanlarının kraterlerindeki taşlar, inşaat amacıyla kırılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!