Saatlerce kuyrukta beklediler

Güncelleme Tarihi:

Saatlerce kuyrukta beklediler
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2013 01:31

3 yıl süren restorasyonun ardından önceki gün açılan Atatürk Evi Müzesi, özel otomobil ve turlarla Selanik’e gelenlerin akınına uğradı.

Haberin Devamı

Saatlerce kuyrukta bekleyen ziyaretçiler 30’ar kişilik gruplar halinde müzeye alındı. Yeni düzenlemeyi beğenmeyen bazı ziyaretçiler, Atatürk’ün özel eşyalarının yeniden müzeye getirilmesini istediler. Ata’nın daha önce Selanik’teki evde bulunan özel eşyaları Sultan Abdülaziz’in İzmit’teki av köşkünde sergileniyor.

RESTORASYONU 3 yıl süren ve önceki gün açılan Selanik’teki Atatürk Evi Müzesi, ziyaretçi akınına uğradı. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Kiryakos Gerontopulos’un katıldığı resmi açılış töreninin ardından, özel
otomobil ve turlarla Selanik’e gelen yüzlerce ziyaretçi, müze eve girmek için kavurucu sıcakta, saatlerce kuyrukta bekledi. Ziyaretçiler, 30’ar kişilik gruplar halinde müzeye alındı.

Haberin Devamı


EŞYALARI GETİRİN


Ellerinde fotoğraf makinaları,kameraları ile müzeye giren ziyaretçilere girişte özel bir kulaklık verildi. Kulaklıklardan sanatçılar Selçuk Yöntem, Defne Samyeli ve Yunanlı sanatçı Vasiliki Dimitriu tarafından seslendirilen anlatımlarla ziyaretçilere müze hakkında bilgi veriliyor. Müzeyi gezenlerin bazıları duygulanarak ağladı.
Selanik Atatürk Müze Evi’ni ziyaret edenlerden bazıları yeni düzenlemeyi beğenmedi. Atatürk’ün kullandığı özel eşyaları görememenin hayal kırıklığını yaşayan ziyaretçiler, bunların yeniden müzeye getirilmesini istedi. Edirne’nin Uzunköprü ilçesinden Atatürk’ün doğduğu evi ailesiyle birlikte ziyarete geldiklerini söyleyen Burak Yıldız, “Evi boş bulduk. Daha çok Atatürk’ün eşyalarını görmek isterdik. Şu atmosfer bizi o tarihe götürmedi. Atatürk’ün doğduğu günü yaşamak için geldik. Ancak umduğumuzu bulamadık” dedi



İZMİT VE SAMSUN’DA


Selanik’teki müzenin restorasyonu başladıktan sonra müzede bulunan kıyafetleri, aldığı hediyeler, kullandığı çatal ve kaşıklar ile birçok fotoğrafında görülen kahve fincanının aralarında bulunduğu eşyalar, İzmit’te Sultan Abdülaziz’in
Av Köşkü olarak da bilinen Osmanlı İmparatorluğu’nun İstanbul dışındaki tek Sarayı Kasr-ı Hümayun’da sergilenmeye başlandı. Mübadele ile Selanik’ten Türkiye’ye göç edenlerin hediye ettiği ve geçmiş yıllarda Atatürk Evi Müzesi’nde sergilenen döneme ait orijinal iddiaların bir bölümü de Samsun Müzesi’ne gönderildi.

Başkonsoloslukta

ULU Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 1881 yılında doğduğu ve Selanik Başkonsolosluğu’nun bahçesinde bulunan Apostolou Pavlou Sokak üzerindeki 3 katlı konağın zemin katında, ‘Atatürk ve Çocuk Odası’, 1’inci katında, ‘Selanik Odası’, ‘Manastır Odası’, 2’nci katında ‘İstanbul Odası’ ile ‘Ankara Odası’ yer alıyor. Ayrıca müzenin her kattaki sofalarında evin eski teşhir düzenini gösteren maketler bulunuyor. Atatürk’ün hayatını anlatan ve yaşamının geçtiği kentleri tanıtan bilgi panolarına yer verilen müzedeki 2’nci kattaki, ‘Ankara Odası’nda Atatürk’ü koltuğa oturmuş şekilde canlandıran silikondan yapılmış heykeli yer alıyor. Müze evin son katındaki bir oda da ziyaretçiler için anı defteri bulunuyor.

BAKMADAN GEÇME!