‘S-400’leri test ettik, ABD’ye soracak değiliz’

Güncelleme Tarihi:

‘S-400’leri test ettik, ABD’ye soracak değiliz’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2020 07:00

Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400 hava savunma füzelerini denediğini açıklayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Biz elimizdeki bu tür imkânların testini yapmayacağız da neyi yapacağız? Amerika’ya soracak değiliz. Yunanistan’ın elinde S-300’ler var. ABD’ye soruyor mu” dedi. Erdoğan dün İstanbul’da, gündeme ilişkin özetle şu açıklamaları yaptı:

Haberin Devamı

BEYEFENDİLERİ RAHATSIZ EDİYOR

“(S-400 savunma sisteminin Sinop’ta test edildiği haberleri) Bu testler doğrudur. Yapıldı, yapılıyor. (ABD Savunma Bakanlığı’ndan gelen tepki) ABD’nin bu yaklaşımı kesinlikle bizi bağlamaz. Çünkü biz elimizdeki bu tür imkânların testini yapmayacağız da neyi yapacağız? Herhalde bunu da biz kalkıp Amerika’ya soracak değiliz. Dolayısıyla biz sadece S-400 değil, bunun dışında birçok hafif, orta, ağır silahlar, bunların içinde ABD’den aldığımız birçok silahlar da var... Bunların da testini yapıyoruz. Bundan sonra da yine aynı şekilde yapmaya devam edeceğiz.

Bu arada Yunanistan’ın elinde S-300’ler var. Bırakın testi, kullanıyor. Buraya böyle bir şeyi ABD, soruyor mu veya söylüyor mu? Yok. Burada özellikle Rusya’ya ait bir silah olması, demek ki bu beyefendileri rahatsız ediyor. Biz kararlıyız. Yolumuza da aynı şekilde devam ediyoruz.

Haberin Devamı

‘S-400’leri test ettik, ABD’ye soracak değiliz’
S-400 hava savunma sisteminin testlerine Sinop’ta başlanmıştı.

BARIŞ GÖRÜŞMELERİNDE TÜRKİYE DE BULUNMALI

(Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in ‘Türkiye, Minsk grubunun eşbaşkanlarından biri olmalı’ teklifi) Şu an itibarıyla, Sayın Aliyev’in ifadesini bir kenara koymak mümkün değil. Burada Rusya, ne kadar çözüm için, barış için yer almayı düşünüyorsa, Türkiye’nin de en az Rusya kadar, burada barış için yer alma hakkının olduğuna inanıyorum. Minsk, AGİT ortaklığında, Türkiye’nin de biliyorsunuz AGİT’ten dolayı yeri var. Ve şu ana kadar Minsk üçlüsü olarak maalesef alınan bir netice olmadı. Azerbaycan haklı bir talebini ortaya koyuyor. Diyor ki, ‘Eğer Ermenistan Rusya’yı teklif ediyorsa, biz de Türkiye’yi teklif ediyoruz’. Dolayısıyla bu, sınır güvenliklerinde, barış görüşmelerinde, Türkiye de Rusya ile beraber bulunmalı’ diyor. Aslında bu konuda, Rusya’nın olumsuz bir yaklaşımı şu ana kadar benim kulağıma gelmedi.

RUSYA’NIN OLUMSUZ AÇIKLAMALARI YOK

Rusya’nın Türkiye ile ilgili de olumsuz açıklamaları yok. Kim, ‘Olumsuz açıklama var’ diyorsa, onlar biraz da kendi kanaatlerini ortaya koyuyorlar. Şu ana kadar biz gerek Azerbaycan-Ermenistan konusunda gerek diğer konularda, Suriye’de aynı şekilde, müşterek bir çalışma içerisindeyiz. Libya ile ilgili müşterek birçok çalışmalarımız oldu. Aynen devam ediyor. Temenni ederim ki, bundan sonra da gerek Suriye’deki çözümde, gerek Libya’daki çözümde gerekse Azerbaycan ve Ermenistan konusunda da başarılı adımlar atar ve buraları çözüme kavuştururuz.”

Haberin Devamı

‘EVİMİZDE BİLE KALABALIK OLMAYALIM’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’de ve özellikle İstanbul’da artan koronavirüs vakalarının yeni önlemler getirip getirmeyeceğinin sorulması üzerine şunları söyledi: “İstanbul gerçekten koronavirüs salgınında, en önde gelen illerimizden biri. Ve bu konuda, bu mücadeleyi başta yazılı ve görsel medya olmak üzere, yoğun bir şekilde sürdürmemiz lazım. Sürekli bir ifademiz var: Maske, mesafe, hijyen. Dikkat etmemiz lazım. Bir de toplu mekânlardan, ciddi manada kaçınmak gerekiyor. Bu toplu mekânlarda bulunmak, buralarda virüsün çok daha seri bir şekilde yaygınlaşmasını sağlıyor. Buna kendi evlerimiz de dahil. Mümkün olduğunca bu hassasiyeti gösterelim; hem şahsımıza hem evlerimizdeki misafirlerden korunmamıza vesaire. Sağlık Bakanımız değişik illeri dolaşıyor. Bilim Kurulu’ndan yapılan çalışmalar neticesinde, ne gibi tedbirler alınacak; bunlar bize de bildirilecek. Ona göre de adımlarımızı atacağız. Kararlıyız. Batı’ya göre çok daha iyi konumdayız. Ama yeterli değil.” 

BAKMADAN GEÇME!