Rum Kilisesi, hazirana kadar başpiskoposunu seçecek

Güncelleme Tarihi:

Rum Kilisesi, hazirana kadar başpiskoposunu seçecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2005 15:58

Kıbrıs Rum kesiminde kilise krizine dönüşen başpiskoposluk seçimi, Haziran 2006'ya kadar yapılacak. Yaşlılık ve hastalığı nedeniyle uzun süredir görevini yapamayan Başpiskopos Hrisostomos'a vekalet eden Baf Metropoliti Hrisostomos, başpiskoposluk seçimlerinin Mayıs 2006'daki Rum milletvekilliği seçimlerinden sonra yapılacağını açıkladı.

Baf Metropoliti, Güney Kıbrıs'ta toplanacak genişletilmiş Sen Sinod Meclisi'ne Fener Rum Patriği Bartholomeos'un onur başkanlığı yapacağını veya arzu etmesi halinde şeref başkanlığı için başka bir din adamını atayabileceğini söyledi.
Hrisostomos, genişletilmiş Sen Sinod Meclisi toplantısına, mevcut 8 üye (5 metropolit ve 3 piskopos) yanında, Limasol Eski Metropoliti Hrisantos ve Bartholomeos'un atayacağı 3 piskoposun da katılacağını kaydetti.
Rum basınına göre, Sen Sinod Meclisi'nin dünkü toplantısında, Başpiskopos seçimlerinin gelecek yıl Haziran'a kadar yapılmasına karar verildi.

Rum basını, Başpiskopos Hrisostomos'un hastalığından sonra ilk kez Rum Kilisesi Sen Sinod Meclisi'nin oybirliğiyle, 2006 yılı Paskalya Yortusu'ndan sonra genişletilmiş Sen Sinod Meclisi'nin toplanmasına ve başpiskoposluk makamının seçim yapılarak doldurulmasına karar verdiğine işaret etti.

FENER RUM PATRİĞİ'NE MEKTUP

Cikko Piskoposu'nun hastalığı nedeniyle katılmadığı Sen Sinod Meclisi'nde, Fener Rum Patriği Bartholomeos'a gönderilmek üzere ortak bir mektup da imzalandı. Mektupta, Sen Sinod Meclisi, Patrik'ten, “genişletilmiş Sen Sinod Meclisi'ni toplayarak, Başpiskopos Hrisostomos'un görevde kalıp kalmayacağına ve onurlu bir biçimde uzaklaştırılarak makamı için münhal ilan edilmesine karar verilmesini” istiyor.

Rum Kilisesi, Başpiskopos Hrisostomos'un sağlığında seçimler yapılmayacağı konusunda iki kez karar almıştı. Başpiskoposluk makamı için münhal ilan edilmesi için Başpiskopos Hrisostomos'un tekrar doktorlar tarafından muayene edilmesinin gerektiği belirtildi.

DAVET BÖLMÜŞTÜ

Başpiskoposluk sorununun yaşandığı ve papazların görüş ayrılığına düştüğü Rum Ortodoks Kilisesi din adamları, üçerli grup halinde Fener Rum Patriği Bartholomeos'u geçen ay ayrı ayrı ziyaret etmişti.
Bartholomeos'un, Kıbrıs Rum Ortodoks Kilisesi'nde yaşanan başpiskoposluk sorununu çözmek amacıyla tüm Rum piskoposları 10 Kasım'da İstanbul'a davet ettiği yönünde Rum basınında haberler çıkmış ve bu durum Rum Ortodoks Kilisesi'ni karıştırmıştı.

Yaşlılık ve hastalık nedeniyle görevini uzun süredir yerine getiremeyen Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Hrisostomos daha hayattayken Başpiskoposluk seçimlerinin yapılmasına karşı çıkan papazlar, Bartholomeos'un davetini “Patrikhanenin müdahalesi” olarak nitelendirmiş ve davete, “Kıbrıs Rum Kilisesi'nin bağımsızlığını tehlikeye soktuğu” gerekçesiyle karşı çıkmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!