Ruhun Gıda Pazarı

Güncelleme Tarihi:

Ruhun Gıda Pazarı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 1999 00:00

Haberin Devamı

RIDES

REEF, SONY MÜZİK

Kimilerini çoktan bezdiren Brit-pop'un alternatif isimlerinden biri olan Reef, geçen cumartesi Massive Attack'ın alt gruplarından biri olarak Maslak Park Orman'a giden kardeşlerimizi coşturdu. İngiltere'nin en soğukkanlı rock grubu olarak nitelendirilen Reef; Gary Stringer (vokal), Kenwyn House (gitar), Jack Bessant (bas) ve Dominic Greensmith'ten (davul) oluşuyor. 1993'te kurulan grubun şansı 1994'te Paul Weller ile tanışınca dönmüş. Weller'a Rolay Albert Hall'da üç gece üst üste eşlik eden grup, 1994'te ilk albümleri ‘‘Replenish’’i çıkarttı. İngiltere'de epey ses getiren bu albümden sonra ikinci albümleri ‘‘Glow’’u 1997'de çıkaran grup 1999'u da üçüncü albümleri ‘‘Rides’’ ile kapatıyor. Açıkhava konserlerinin gediklisi olan grubun müziği yeterince sert ve tok ama kulak da yırtmıyor.

CALLE SALUD COMPAY SAGUNDO, BALET MÜZİK

Açıkçası elimize son albümü geçmeden önce Compay Sagundo adını ne duymuştuk, ne de albümlerini dinlemiştik. Ama albüme bir takıldık, mest olduk. Tamamen akustik ve alçakgönüllü bu albüm dinleyeni kesinlikle güzelleştiriyor. Şarkıların İspanyolca sözlerinin ne anlama geldiğini bilmiyoruz ama güneşin altında gitar çalıp, dans eden ve aşka tapan esmer güzel insanları çağrıştırıyor. Bizdeki aşıklara benzer bir tarzda olanca naifliğiyle şarkı söyleyen Compay Segunda ise sevimli ve ihtiyar bir amca. Onun olanca sevimliliği albüme de sirayet etmiş zaten. Segunda Amca bongolu, armonikalı, maracas'lı güzelim şarkılar söylediği yetmiyormuş gibi Fransız şanson ustası Charles Aznavour'un ‘‘Mourir d'aimer’’ şarkısını da İspanyolca'ya uyarlayarak bir güzel yorumlamış. Albüm haftanın en iyisi.

BOSPHORUS BALKAN DÜŞLERİ, ADA MÜZİK

Türkiyeli müzisyenlerle Yunanlı müzisyenleri aynı albümde toplayan çalışma, ağır aksak bir ritim tutturuyor ama insana oturduğu yerden gündüz düşleri gördürebilecek bir havası da var. Albümün ağır aksak halleri de genellikle acılı türküler ve duygusal şarkıların yorumlanmasından ileri geliyor. Albümün müzik ve sanat yönetmenliğini üstlenen Nikiforos Metaxas, çalışmanın çekirdeğini oluştururken anaların çektiği acıları aktarmayı amaçlamış. Metaxas, İstanbul'da bulunduğu sürede Cumartesi annelerinin direnişinden de çok etkilenmiş. Kemençeden bendire, lirden çelloya kadar onlarca enstrümanın kullanıldığı albüme Vassiliki Papageorgiou, Melda Duygulu, Oğuz Büyükberber ve Hasan Esen gibi isimler katkıda bulunmuş. Bizden ve ‘‘onlardan’’ iç burkucu kardeş türküleri dinlemek isteyenlere...

MADE IN JAPAN DEEP FOREST, SONY MÜZİK

Müziklerinde kendi seslerini kullanmak yerine dünyanın ücra bölgelerinde kaydettikler sesleri kullanmayı tercih eden Deep Forest, etnik ‘‘dünya müziği’’ yapan grupların en babalarından biri. Bizim buralarda epeyce sevilen grubun ilk albümü ‘‘Comparsa’’nın en iyi bilinen iki parçası olan ‘‘Savana Dance’’ ve ‘‘Sweet Lullaby’’yi güzellik yarışmalarında ve haber programlarında fon müziği olarak hatırlayacaksınız. Grup dediysek, Deep Forest ikisi de Fransız vatandaşı olan Eric Mouquet ve Michael Sanchez'den oluşuyor. İkilinin Afrika'dan Doğu Avrupa'ya, Pigmelerin yurdundan Yağmur Ormanları'na kadar dolanmadıkları toprak yok. Elimizdeki albüm Deep Forest'in üç albümlerindeki parçalardan Japonya'da verdikleri konser kaydından seçilenlerle oluşturulmuş. Meraklısına iyi gelecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!