RTÜK: Akıllı işaretleri görünce kanal değiştirin

Güncelleme Tarihi:

RTÜK: Akıllı işaretleri görünce kanal değiştirin
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2006 13:33

RTÜK Başkanı Akman, TV'leri uyardı: Akıllı işaretler simge sistemi, bütün sorumlulukları yok edecek bir şey değil. Nasıl olsa biz uyarıyı yapıyoruz, o zaman yayın içeriklerinde ihlale gidebiliriz gibi bir düşünceye sahip olunmamalı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Zahid Akman, Bilkent Otel’de düzenlediği basına tanıtım toplantısında akıllı işaretleri anlattı. Bu işaretlerin çocuk ve gençlerin ruh sağlığı için önemli olduğunu söyleyen Akman, daha önce yayın içerik ve saatlerini belirleyen unsurların televizyon yöneticileri, reklam gelirleri ve reyting olduğunu söyledi.

Akman, yayın içerikleriyle ilgili izleyicilerin uyarılması noktasında Hollanda’daki uygulamanın Türkiye için geçerli olabileceğini düşünen uzmanların çalışma başlattıklarını ve bugünkü akıllı işaretlerin ortaya çıktığını belirtti.
Çalışmanın 23 Nisan günü tüm televizyonlarda başlayacağını anlatan Akman, işaretlerin yaz döneminde kullanılacak olmasının bir şans olduğunu belirtti. Akman, "Çünkü yaz döneminde televizyonlar, kış dönemindeki yayınlarını tekrarlıyor. Bu da hem televizyonlar için hem de bizim gözlemlememiz için bir test olacak" derken eylül ayında uygulamayı tam olarak devreye sokacaklarını anlattı. Akman, yönetmelik değişikliğine de eylül ayında gidileceğini işaret etti.

Akıllı işaretleri kullanacak olan televizyon yöneticilerini de uyarak Akman, "Akıllı işaretler simge sistemi, bütün sorumlulukları yok edecek bir şey değil. Nasıl olsa biz uyarıyı yapıyoruz, o zaman yayın içeriklerinde ihlale gidebiliriz gibi bir düşünceye sahip olunmamalı" dedi.

Akman, tek sorumluluğun RTÜK’de olmadığını, ebeveynlere de görev düştüğünü söylerken, çocukların zararlı mesajlara karşı korunması gerektiğini bildirdi. Akman, çocuklara da çağrıda bulunarak "Lütfen yaşınıza uygun olmadığını gördüğünüz yayınları izlemeyin, zaping yapın aksi halde ilerde kötü sonuçlara neden olabilir" dedi.
Akıllı işaretler haber programlarında kullanılmayacak.

Televizyon Yayıncıları Derneği Başkanı Nuri Çolak ise, geçmişte henüz RTÜK yokken saat 23.00’den sonra yayınlanan programlara kırmızı nokta koyduklarını, ancak bir süre sonra bu uygulamanın kaldırıldığını anımsatarak, akıllı işaretler çalışmasının 5 yıllık zahmetli bir çalışma olduğunu bildirdi. Programda 7 ayrı işaret spot filmlerle tanıtıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!