Roma’nın kuruluş efsanesi Edremit’te canlandırıldı

Güncelleme Tarihi:

Roma’nın kuruluş efsanesi Edremit’te canlandırıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2017 12:49

Antandros antik kentinin tanıtımı kapsamında düzenlenen Aeneas rotası çalıştayı çok sayıda yabancı bilim adamının da katılımıyla Edremit’te yapıldı. Roma’nın efsanevi kurucusu Aeneas’ın Antandros antik kentinden çıkarak tüm Akdenizde dolaştıktan sonra İtalya’ya ayak bastığı biliniyor. Şimdi antik yelkenli bir gemi ile bu rota 4 ülkeyi kapsayacak şekilde gezilmesi planlanıyor. Yunanistan, Arnavutluk, İtalya ve Tunus’u içine alan rota için gemi 21 limana uğrayacak.

Haberin Devamı

Aeneas Destanı efsanesine göre yanmakta olan Troya (Truva) da yeni bir yurt kurmakla kahraman Aeneas görevlendirilir. İda dağlarını aşan Aeneas kereste ticareti ile ünlü Antandros’a gelir. Gemilerini inşa eden efsanevi komutan yeni yurt arayışı için buradan yola çıkar. İlk durağı Enez olur oradan Selanik, Mikanos, Girit üzerinden Arnavutluk kıyılarında değişik noktalardaki limanlara uğrayarak İtalya’da ilk Castro’ya ayak basar. Orada da fazla tutunamayacağını anlayan Aeneas Sicilya çevresinden geçerken fırtınaya yakalanarak Kartaca’ya (Tunus) sürüklenir. Burada Kartaca Kraliçesi Dido Aeneas’a aşık olur. Ancak Aeneas bir süre kaldığı Kartaca’dan Troya’yı yeniden kurmak düşüncesiyle çıktığı yoluna devam eder. İtalya topraklarında Latium’a varırlar. Aeneas burada kralın kızıyla evlenir ve Lavinium kentini kurar. Bazı anlatımlarda Aeneas’ın Roma’yı direk kurduğu söylenir. Bazı anlatımlar ise Roma’nın kurucusu torunu Romulus tarafından gerçekleşmiştir.

Haberin Devamı

Roma’nın kuruluş efsanesi Edremit’te canlandırıldı


Roma sikkeleri üzerinde bile yer alan bu efsaneyi hayat geçirmek için Edremit Belediyesi, Antandros Derneği kolları sıvadı. Projenin ilk adımı 2012 yılında atılmış Avrupa Birliği desteği ile Edremit ile Castro belediyeleri bu kapsamda kardeş kent olmuştu. Projeyi bilimsel zemine oturtmak için Edremit’te 3 gün süren çalıştay yapıldı. Çok sayıda bilim insanının katıldığı çalıştayda Aeneas efsanesinin Antandros antik kenti ile ilişkisi vurgulandı.

Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka,Roma spor kulübünün logosunda da yer alan Romus ve Romulus kardeşlerin dişi kurt tarafından emzirilmesi efsanesinin Antandros’tan başlamasının Edremit’in dünyaca tanınması noktasında bir fırsat olduğunu belirtti. Antandros Kazı Başkanı Prof. Gürcan Polat Roma villaları ve nekropol kazıları hakkında bilgi vererek, Antandros’un Ege’nin önemli antik şehirlerinden olduğunu, 700 yıl boyunca nekropolde kesinisiz değişik gömü şekillerine rastladıklarını kaydetti.
Roma’nın kuruluş efsanesi Edremit’te canlandırıldı



Dişi kurtun Romus ve Romulus’u emzirmesinin anısına bir heykel dikildi. Daha sonra Afrodit’in kazandığı mitolojideki ilk güzellik yarışması antik kıyafetler içinde canlandırıldı. İda isimli yelkenli gemi keşif için Aeneas rotası güzergahını gezecek. Rotadaki limanlara uğrayarak Başkan Saka’nın iyi niyet mektubunu o yörenin belediye başkanlarına ileterek proje anlatılacak. Yakın zamanda da 2 antik gemi inşa edilerek yola çıkarılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!