Resesyon riski devam ediyor

Güncelleme Tarihi:

Resesyon riski devam ediyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2010 13:34

ABD’de Cuma günü beklenenden daha iyi gelen istihdam raporu, borsaları yukarı çekip, yatırımcıları memnun etse de, uzmanlar ekonomiye yönelik iki dipli resesyon tehlikesini ortadan kalkmadığına inanıyor.

Haberin Devamı

Ülkede Şubat ayı işsizlik oranı yüzde 9.7 seviyelerinde sabitlendi ve geçen ay diğer aylara kıyasla daha az bir oranda, 36 bin kişi işten çıkarıldı.

 

CNBC’de yayımlanan bir haber analizde, ekonomistler ve analistlerin bu gelişmelerin göz boyamaması gerektiğini ve ABD ekonomisinde yeniden bir resesyon yaşanma ihtimalinin ortadan kalkmadığına dikkat çektikleri belirtildi.

    

Maryland Üniversitesi ekonomisti Peter Morici, “Herkes son sekiz aydır ekonomik iyileşmeden bahsediyor ancak iyileşme sürecinde olan bir ekonomi, işten çıkarmaları azaltmak yerine tamamen ortadan kaldırır ve istihdamı artırır” diye konuştu.  

 

Haberin Devamı

Morici aynı zamanda, “Şu ana kadar ABD ekonomisinin iki dipli resesyon tehlikesinde uzaklaştığını kanıtlayacak herhangi bir çalışma ortaya çıkmadı” dedi.

 

WALL STREET İYİMSERLİKTEN YANA

Haber analizde, Cuma günü açıklanan istihdam raporunu iki farklı şekilde okunabileceği, Wall Street’in de bardağın dolu tarafına bakmayı tercih ettiğine dikkat çekildi.

 

İstihdam rakamlarının beklenenden daha iyi gelmesi, ekonomik iyileşmenin rayında ilerlediğine inananların elini güçlendirdi. İyimser ekonomistler,ABD istihdam piyasasının olumlu bir büyümenin sadece bir ay uzağında olduğunu dile getirdi.

 

Olumlu rakam, yatırımcıları da memnun etti. Haftaya düşüşle başlayan ABD borsaları Cuma gününü yüksek seviyelerde kapadı.

 

Dünyanın en büyük bankalarından biri olan Japon Nomura Securities’in baş ekonomisti Davis Resler, “İstihdam rakamı oldukça ümit verici ve özel sektörün kısa zamanda yeni işe alımlarını artıracağına yönelik savlarımızı destekliyor” dedi.

 

İSTİHDAM PİYASASI UMUTSUZ

Haberin Devamı

Ancak ABD’li insan kaynakları danışmanlığı yapan şirketler, rakamlar ümit verici olsa da istihdamda büyümeyi tetikleyecek çapta iyileşme kısa zamanda görülmeyeceğine ve istihdam sektöründeki gerçek büyümenin eskiden de yavaş olacağına ve bu durumun ekonominin genelini olumsuz bir şekilde etkileyeceğine dile getirdi.

 

Ekonomistler aynı zamanda bu yavaş büyümenin, ABD ekonomisinin sağlığına yönelik endişeleri tetikleyeceğine ve ülkeyi yeni bir durgunluğa sürükleyeceğine inanıyor.

 

Dünyanın en büyük insan kaynakları şirketi ve ABD’nin Posta İdaresi ve perakende şirketi Wal-Mart’tan sonra en büyük işvereni olan Adecco’nun Kuzey Amerika operasyonlarından sorumlu genel müdürü Tig Gilliam, “Müşterilerimiz iki dipli resesyon riskinin ortadan kalktığına inanmıyor” diye konuştu.

 

Haberin Devamı

Dünyanın en büyük tahvil şirketi Pimco’nun genel müdürlerinden Bill Gross, istihdam piyasasında yapısal bir sorun olduğuna dikkat çekti ve yetenekli çalışan bulma konusunda yaşanan sıkıntının ekonomi için büyük bir handikap oluşturacağını ifade etti.

 

New Jersey merkezli danışmanlık şirketi Delta Global ekonomistlerinden Michael Pento, beklenenden daha yüksek gelen istihdam rakamlarının tek seferlik büyük çaplı işe alımlardan kaynaklandığını dile getirdi ve 2010’nun ikinci yarısında, istihdamdaki yavaş büyümeden dolayı, ekonominin yeni bir durgunluk sürecine gireceğinden emin olduğuna işaret etti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!