Referandum Erdoğan'ın iktidarını pekiştirdi

Güncelleme Tarihi:

Referandum Erdoğanın iktidarını pekiştirdi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2010 16:15

Dış basın kaynakları, referandum sonucunun Başbakan Tayyip Erdoğan ve partisi için bir güvenoyu desteği yansıttığını ve 2011 seçimleri öncesinde AK Parti'nin gücünü artırdığını belirtti.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor

 

Referanduma yabancı basın organları da büyük bir ilgi gösterdi. Dünyanın önde gelen bir çok yayın organı, Türkiye’de yerleşik muhabirleri ya da Türkiye’ye referandum için gönderdikleri muhabirleri aracılığıyla gelişmeleri an be an takip etti. Aralarında Reuters, Financial Times, New York Times ve Wall Street Journal gibi yayın organlarının ortak kanısı ise bu sonuçların Başbakan Tayyip Erdoğan’ın iktidarını güçlendireceği yönünde.

 

ORTADOĞU BASINI

 

HAARETZ: Referandum zaferiyle Erdoğan Atatürk'ten sonra en büyük ikinci lider oldu

Bu, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ulusal seçimlerdeki dördüncü zaferi. İsrail’de sevilmeyen adam olsa da, Erdoğan Türkiye’de kalıcı bir kazanan durumunda. Geçtiğimiz gün yapılan referandum da Erdoğan’ın İslam kökenli partisi için bir zafer oldu.

 

Sonuçlar Erdoğan’ın ordu ve yargı sistemi üzerinde kontrolünü artıracağı gibi, benimsediği ideoloji için de bir zafer oldu. Artık sivil mahkemelerde yargılanacak olan ordunun bir başka darbe planlaması ve Yargıtay’ın geçmişte olduğu gibi parti kapatması zor bir ihtimal.

 

Erdoğan artık halinden memnun bir şekilde önüne ve arkasına bakabilir. Ülkesini uluslararası toplumda daha zengin, daha istikrarlı ve güçlü kıldı. Erdoğan’ın dün alınan sonuçların ardından 2011 seçimlerinden de galip çıkması, onu Mustafa Kemal Atatürk’ün ardından en uzun görev yapan ve en nüfuzlu lider haline getirecek. Geçtiğimiz gün kabul edilen reformlar 80 yıllık laik ideolojiyi tersine çevirebilir, yerine Erdoğancılık adı verilen yeni politik inancı getirebilir.

 

Haaretz gazetesi yazarı Alon Liel'in "Victory in Turkey referendum makes Erdogan second only to Ataturk" adlı makalesinden derlenmiştir.

 

EL CEZİRE: Türkler referandumda “evet” dedi

Türkler, İslami etkili hükümetle laik karşıtları arasında bir mücadele olarak görülen referandumda, yargıyı yeniden şekillendirecek ve ordunun güçlerini sınırlandıracak olan anayasal değişiklikler onaylandı.

 

El Cezire muhabiri Anita McNaught’un, başkent Ankara’dan aktardığına göre, sonuçlar “muhtemelen hükümetin umduğundan daha iyi” oldu. McNaught, farkın daha küçük olmasının hükümetin istikrarına zarar verebileceğini belirtti.

 

Referandumla ilgili kutuplaşma Türkiye’nin parçalı siyasi yapısını yansıtıyor. Bu yapıda AK Parti’nin omurgasını oluşturan yükselişteki dindar Müslümanlardan oluşan orta sınıf Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyeti kurduğu 1923 yılından bu yana iktidarı elinde tutan laik elitlere meydan okudu.

 

Erdoğan’ın önde gelen danışmanlarından İbrahim Kalın El Cezire’ye “Mücadele İslamcılarla laikler arasında değil, reformcularla statükoyu destekleyenler arasında” dedi.

 

McNaught muhalefet partilerinin değişikliklere karşı etkili bir kampanya yürütemediklerini belirtti. McNaught “CHP lideri kayıtlarla ilgili sorunlar yüzünden oy kullanamadı. Bu da ‘hayır’ kampanyasındaki sorunların bir sembolü” dedi.

 

Turkey vote ‘yes’ in the referendum” başlıklı haberden derlenmiştir.

 

YEDIOTH AHRONOT: Türkiyeli Yahudiler: Reform İslam’ı güçlendirdi

Uluslararası kamuoyu Türkiye’nin anayasasındaki değişiklikleri onaylarken, yerel halkın bir kısmı bu gelişmenin laikliğin koruyucusu orduyu zayıflatacağından ve “tartışmalı” İslami yasaların gündeme gelmesine izin vereceğinden endişe ediyor.

 

Antalya’da yaşayan ve referandumda hayır oyu veren Yahudi Türk vatandaşı Tal, “Bu gelişme buradaki Yahudileri endişelendiriyor” dedi. Bütün arkadaşlarım kahvaltı bile etmeden oy kullanmaya gitti. Hepsi Başbakan Tayyip Erdoğan’ın bizi İran’a dönüştüreceğinden korkuyor” diyen Tal Türkiye’nin daha günden güne daha İslami bir ülke haline gelmesinin endişe verici olduğunu belirtti.

 

Tal, “Biz rahat rahat gezinmeye alışkınız ama bir anda burası İran’a dönüşüyor. Umarım Erdoğan’ı iktidardan indirebilirler” dedi.

 

Turkish Jews: Reform strengthens Islam” başlıklı haberden derlenmiştir.

 

 

ABD BASINI

 

NEW YORK TIMES: Türkiye’de reformlar açık farkla kabul edildi

Türkiye’de seçmenler referandumda kapsamlı anayasa değişikliğini kabul ederek İslamcı kökene sahip hükümete büyük bir zafer daha kazandırdı. Hükümet Türkiye’deki iktidarın, ülkeyi tarihinin büyük bir kısmında yöneten laik Batılı elitten alınması yönündeki adımlarına devam etti.

 

Analistler sonuçların hükümetin önümüzdeki ilkbaharda yapılacak seçimleri kazanma şansını artırdığını ancak kutuplaşmanın derinleştiği ülkede keskin ideolojik ayrımları daha da güçlendirebileceğini belirtti. Referandum sonuçlarının son dönemde ekonomide yaşanan sorunlar nedeniyle desteğini kaybetmeye başlayan hükümetin gücünü artıracağını belirten analistler, Erdoğan’ın üçüncü seçimden de zaferle çıkabileceğini ifade etti.

 

Anayasanın orduya ve hukuka çok fazla yetki verdiğinden endişe eden demokrasi yanlısı aktivistler bu kez de ibrenin diğer tarafa doğru çok fazla kaydığından endişe ediyor. Paket Avrupa Komisyonu tarafından da desteğini almasına karşın, Avrupalı yetkililer değişikliklerin yargıyı siyasallaştırabileceğinden ve ülkeyi kutuplaştırabileceğinden endişe ediyor.

 

"Turkish Reforms Pass by Wide Margin" adlı makaleden derlenmiştir.

 

WALL STREET JOURNAL: Türkler anayasa değişikliklerini kabul etti

Türkler Pazar günü büyük bir çoğunlukla anayasanın değiştirilmesi yönünde oy kullanırken, Başbakan Tayyip Erdoğan ve İslami eğilimli hükümetine de önümüzdeki yıl yapılacak seçimler öncesinde sürpriz bir katkı yaptı.

 

26 maddelik anayasa değişikliği paketi Türkiye’nin geleceğinin belirlenmesi mücadelesinde iki taraf açısından da önemli bir dönüm noktası olarak görülüyordu. Laik kesim ile diğer Erdoğan’ın temsil ettiği yükselen muhafazakar elit arasındaki bu mücadelede Erdoğan tartışmasız bir zafer kazanmış gibi göründü.

 

Pakete muhalefet edenler değişikliklerin hükümet üzerindeki gerekli kontrolleri ortadan kaldırabileceğini söyledi. Öte yandan ABD ve AB’den değişiklikleri destekleyen açıklamalar geldi.

 

Her ikisi de şu an kendilerini laik olarak tanımlayan küçük gruplar tarafından yönetilen Anayasa Mahkemesi ve Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu’yla ilgili değişiklikler birçok Türk’te Erdoğan’ın demokrasiyle ilgilenmediği ve devletin bütün alanlarında kontrol sağlayarak muhalefeti ezmek istediği yönünde endişe uyandırıyor.

 

 "Turks Pass Constitutional Changes" adlı haberden derlenmiştir.

 

LOS ANGELES TIMES: Seçmenlerden anayasa değişikliklerine destek

Erken sonuçlar seçmenlerin yüzde 58’inin cinsiyet ayrımcılığı, sivil özgürlükler, işyeri hakları ve darbe liderlerinin yargılanması gibi maddeler içeren değişiklikleri onayladığını gösterdi. Sonuçlar Başbakan Tayyip Erdoğan’a ve partisine büyük bir katkı oldu.

 

Türkiye’nin iktidardaki İslamcı partisi ve karizmatik lideri, Pazar günü toplumun iki kültürel kampını karşı karşıya getiren ve yakından izlenen anayasa değişikliği referandumunda tartışmasız bir zafer kazandı.

 

Seçim sonuçları anket rakamlarının ve AK Parti’nin beklentilerinin üzerinde olurken, Erdoğan’a önümüzdeki yıl yapılacak genel seçimler öncesi büyük bir katkı sağladı.

 

Televizyon ekranlarındaki seçim sonucu haritaları da ülkedeki bölünmüşlüğü ortaya koydu.

 

Bu haber Los Angeles Times’da yayımlanan “Turkey voters appear to favor constitutional changes” başlıklı haberden derlenmiştir. 

 

WASHINGTON POST: Referandum sonuçları Erdoğan’a güven kazandırdı

Anayasa değişikliği paketini oylamak için Pazar günü yapılan referandum Başbakan Tayyip Erdoğan için de bir güvenoyu özelliği taşıdı. Referandum, Türkiye’deki laik düzen ile Erdoğan’ın İslam kökenli AK Parti’si arasındaki son politik savaş oldu.

 

Alınan sonuçlar, 2011 seçimleri öncesinde AK Parti’ye kuvvet verirken, analistler iktidar partisinin bu durumdan fayda sağlamak için genel seçimleri öne çekebileceğini belirtti.

 

Anayasa değişikliğini savunanlar, ordunun savunduğu laik düzene ait geleneksel yönetiminde değişiklik yapılması adına referandumu önemli bir adım olarak görüyor. Toplumun büyük kesimi teklif edilen anayasa değişikliği paketinin içeriği hakkında bilgi sahibi değildi. Yapılan anketler seçmenlerin yüzde 50’sinin sunulan değişikliklerden bir tanesini bile bilmediklerini gösterdi. Buna rağmen katılım yüzde 78 olarak gerçekleşti.

 

"Turkish voters approve amendments in referendum that indicated confidence in nation's leader" adlı makaleden derlenmiştir.

 

BLOOMBERG: Erdoğan laik yargı ve ordu üzerindeki gücünü artırdı

Başbakan Erdoğan Pazar günkü referandumda kazandığı zafer ile Temmuz ayında yapılacak genel seçimler öncesinde iktidarda üçüncü bir dönem elde etme şansını artırdı. Yapılacak değişiklikler, AK Parti iktidara geldiğinden bu yana, İslamcılığa karşı kendilerini son savunma hattı olarak gören general ve yargıçların güçlerini kısıtlayacak.

 

Analistler, referandum sonucunun Erdoğan’ın genel seçimler öncesi elini güçlendirdiği ve “politik makinesinin” rakiplerine kıyasla daha iyi işlediğini gösterdiğini belirtti. Anayasa değişiklikleri, ‘evet’ oranının yüzde 90’ları aştığı güne doğu illerinde büyük destek gördü.

 

Erdogan Wins Vote to Extend Powers Over Secular Courts, Armyadlı makaleden derlenmiştir.

 

CNN: Erdoğan referandum zaferini kutluyor

Zaferinin ardından konuşma yapan Erdoğan, referandum kampanyası sürecinde hakaret ettiği politik rakiplerinden özür diledi. CHP ise, AK Parti’nin yargı sisteminde değişiklik gören maddeleri daha az tartışma konusu olan maddelerle örttüğünü, böylece “zehirli bir hapı çikolata gibi sunduğunu” belirtti. CHP, referandum sonucuyla devletin tüm kollarının tek bir adamın emrine gireceğini ve Saddam Hüseyin ile Hitler gibi bir yönetim oluşacağını belirtti. Yargıçlar ise değişikliklerin yargı sistemini siyasetin eline düşüreceği uyarısında bulundu.

 

Referandum, laikler ile Erdoğan’ın İslam kökenli partisi arasındaki güç mücadelesinin son savaş alanını oluşturdu. Yabancı analistler, referandumun anayasa değişikliği reformu olarak sunulduğunu ancak kısa zamanda hükümetle muhalefet arasındaki yüzleşme haline geldiğine dikkat çekti.

 

Turkey's Erdogan hails constitutional referendum win” adlı haberden derlenmiştir.

 

CHRISTIAN SCIENCE MONITOR: Referandum Erdoğan’ın İslam kökenli partisini güçlendirdi

Anayasa değişikliği paketinin onaylanması Başbakan Tayyip Erdoğan’ın iktidar partisine belirgin bir güç kazandırdı. Kamuoyu anketlerinin ortaya koyduğundan daha büyük bir farkla sonuçlanan referandum, Erdoğan ve partisine gelecek yılki genel seçimler öncesinde büyük bir zafer getirdi.

 

Kabul edilen maddeler Erdoğan’a yargı sistemi üzerinde güç kazandırırken, destekçileri bu değişikliklerin Avrupa standartlarına uyum sağlamak ve orduyu sivil otoriteye hesap soran bir hale getirmek için gerekli olduğunu savunuyor.

 

İstanbul’daki Cihangir İlkokulunda oy vermek için toplanan seçmenler arasındaki farklılık açıkça görülüyordu. Barış Aslan adındaki avukat, referandumun despotizm ile demokrasi arasında bir tercih olduğunu ve bu yüzden ‘hayır’ oyu verdiğini belirtirken, Abdül Hamit adındaki öğrenci “Evet dememiz halinde demokrasi adına iyi olacak ve biz bunu istiyoruz” dedi.

 

Erdoğan, ordu ve yargı sistemindeki elitlerin gücü azalırken, kendi gücünün artacağına yönelik endişeleri giderme gereği duydu. Cuma günü CNN’e açıklamada bulunan Erdoğan, “Ben hiçbir zaman bir sultan olmayı arzulamadım. Şu an cumhuriyetten sultanları temizlemeliyiz. Biz ulusumuzun efendisi değiliz ve olmayacağız” dedi.

 

 "Turkey referendum boosts Erdogan's Islam-rooted AKP party" adlı makaleden derlenmiştir.

 

 

ULUSLARARASI AJANSLAR 

 

REUTERS: Erdoğan 2011 seçim yarışında bir adım önde

İktidardaki AK Parti anayasa değişikliği referandumunda zafer kazandı. Bu durum partinin 10 ay içinde yapılacak olan genel seçimlerde tek başına üçüncü dönem hükümet olma şansını büyük oranda artırdı.

 

Sonuçların açıklanmasının hemen ardından Başbakan Tayyip Erdoğan zaferini ilan ederken yeni anayasa için çalışmalara başlayacaklarını da belirterek, laiklerin en büyük korkularını uyandırmış oldu.

 

AK Parti’nin rakipleri Temmuz’da yapılacak seçimlerde yeni bir dönem iktidar elde ederek daha da güçlenen partinin İslamcı bir ajandayı gündeme getireceğinden endişe ediyor. Duruma eleştiriyle yaklaşan çevreler, AK Parti hükümetinin 2008’de yaşananların aksine bu kez Anayasa Mahkemesi’nin engel olacağı korkusu olmadan istediği yasaları geçirebileceğini belirtiyor.

 

Türkiye’de birçok insan AK Parti destekçileriyle laikler arasındaki çatlağın derinleşeceğini öngörüyor.

 

"Turkey referendum win puts Erdogan in pole for 2011" adlı haberden derlenmiştir.

 

ASSOCIATED PRESS: Türkler askeri yönetim yasalarını reddetti

Türkler sıkıyönetim döneminden kalma anayasalarındaki kapsamlı değişiklikleri onaylarken, referandum hükümet tarafından Avrupa Birliği’ne giriş doğrultusunda, demokrasi yönünde atılan dev bir adım olarak görüldü.

 

Değişiklikler ordu mensuplarının sivil mahkemelerde yargılanabilmesi ve devlet memurlarının greve gidebilmesi gibi maddeleri içeriyor. Ancak muhalefet, hükümetin yüksek mahkeme yargıçlarını atayabilmesini öngören maddenin yargıyı kontrol altına alma çabası olduğunu belirtiyor.

 

Değişiklikler aynı zamanda 1980 darbesinin mimarları için yargı yolunu da açacak.

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ankara’da yaptığı açıklamalarda Dünya Basketbol Şampiyonası’nda yarışan milli takımın başarısı hariç her konuda bölünen Türkiye’ye uyum çağrısı yaptı. "Sonuçlar, Beyaz Saray ve Almanya tarafından da memnuniyetle karşılandı" dedi.

 

"In referendum, Turks reject military-era laws" adlı haberden derlenmiştir.

 

AFP: AB memnuniyetle karşıladı, Obama Türk demokrasisini övdü

Avrupa Komisyonu, referandumdan çıkan sonuçları memnuniyetle karşılayarak, bunun doğru yönde bir adım olduğunu belirtti. Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle “Bu reformlar doğru yönde atılmış bir adımdır. Türkiye’nin AB üyelik kriterlerine uyum sürecindeki çabaları sürecinde gündeme gelen bir dizi öncelik değiştirilen maddeler kapsamında gündeme gelmiştir” dedi.

 

Füle sonuçların, “Türk vatandaşlarının haklarını ve özgürlüklerini artırma açısından reformlara devam etme yönündeki kararlığını” gösterdiğini “ancak etkilerinin gerçekten uygulanıp uygulanmayacağına bağlı olduğunu” belirtti.

 

Füle “Bugün Türkiye’de birçok insanın dile getirdiği gibi biz de bu değişikliklerin ifade özgürlüğü ve din özgürlüğü gibi öncelik alanlarındaki ihtiyaçlara cevap verecek reformlarla tamamlanması gerektiğine inanıyoruz” dedi. Füle sivil anayasa çağrısı yapanlarla aynı fikirde olduklarının altını çizdi.

 

ABD Başkanı Barack Obama ise referanduma neredeyse yüzde 80 oranındaki katılımın işaret ettiği Türk demokrasisinin canlılığını övdü. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Obama’nın Erdoğan’ı telefonla aradığı belirtildi.

 

 

İNGİLİZ BASINI

 

FINANCIAL TIMES: Erdoğan referandumda zaferini ilan etti

Türkiye’nin başbakanı Pazar gecesi yaptığı konuşmada anayasa değişikliği referandumunda zafer ilan etti. Erdoğan sonuçları “demokrasinin zaferi” olarak nitelendirdi.

Referandum AK Parti için bir sınav niteliğindeydi. Anketlerin beklentilerinin çok üzerinde gelen “evet” yüzdesi Erdoğan’ın önümüzdeki yıl yapılacak genel seçimler için kampanyasını başlatacağı bir dönemde güçlü bir katkı oldu.

 

Erdoğan’ın zaferi aynı zamanda AK Parti’yi zayıf bir koalisyon hükümetine kıyasla iş dünyası için daha iyi bir umut olarak gören uluslararası yatırımcıları da cesaretlendirecek.

 

Ancak sonuç muhalefetteki CHP’nin lideri Kemal Kılıçdaroğlu için büyük bir darbe oldu. Kılıçdaroğlu “Hayır” için kampanya yürüttü ancak hem gereken desteği elde etmekte başarılı olamadı hem de seçmen kayıtlarında yaşanan bir karışıklıktan dolayı kendisi oy kullanamadı.

 

Bu haber FT’de yayımlanan “Erdoğan claims victory in referendum” başlıklı haberden derlenmiştir.

   

GUARDIAN: Türkiye anayasa değişikliği reformunu kabul etti

Tüm muhalefet partilerinin karşı çıktığı referandumda Başbakan Tayyip Erdoğan elde edilen zaferi kutlarken, Türkiye büyük bir değişime hazırlanıyor. Türkiye referandum sonuçlarının ardından bir zamanların güçlü laik düzeninde büyük bir politik dönüşümün eşiğine geldi. Elde edilen yüzde 58’lik ‘evet’ oyu, yargı sistemini büyük oranda kısıtlayacak ve orduyu sivil yönetimin kontrolü altına alan değişiklikleri onayladı.

 

Erdoğan başa baş geçeceği beklenen referandumda büyük bir zafer elde ederken, hükümeti toplum içinde çatışmayı artırmakla eleştiren Avrupa Komisyonu sonuçları memnuniyetle karşıladı.

Yeni anayasa için geniş çaplı bir oy birliği olsa da, bunun nasıl oluşturulacağı hakkında derin görüş ayrılıkları mevcut. Üst düzey yargıçlar değişimlerin yargı sisteminin bağımsızlığını tehdit edeceği uyarısında bulunurken, son 50 yılda dört darbe yapan ordu, daha fazla güç kaybetmekle karşı karşıya.

 

"Turkey poised for major shakeup as voters back constitutional reforms" adlı makaleden derlenmiştir.

 

BBC: Referandum sonucu uluslararası kamuoyunda destek gördü

ABD Başkanı Barack Obama ve Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westervelle, Pazar günü yapılan referandum sonuçlarını memnuniyetle karşıladı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Obama’nın Başbakan Tayyip Erdoğan’ı arayarak tebrik ettiği ve “Türk demokrasisindeki canlılığın referandum sonuçlarına yansıdığını gördüklerini” söylediği belirtildi.

 

Westerwelle ise referandum sonucunun Türkiye’nin AB’ye üyeliği adına önemli olduğunu belirtirken, “Toplum içinde oluşan güç dengesinin sağlam görünümü fazlasıyla memnun verici” dedi. Analistler ise, güçlü bir “evet” oyunun Erdoğan’ın ‘İslami darbesini’ güçlendireceğini ifade etti.

 

"International backing given to Turkish reform vote" adlı haberden derlenmiştir.

 

DAILY TELEGRAPH: Türkler anayasa değişikliğini onayladı

Türk seçmenler Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği sürecini güçlendirecek anayasa değişikliği paketini onayladı ancak İslam kökenli Başbakan Tayyip Erdoğan’ın bozulan güç dengelerini artıracağına yönelik endişeler de arttı.

 

AB, demokratik yollarla seçilmiş hükümetin ordu üzerindeki kontrolünün artmasını olumlu karşıladı ancak politikacıların yargıçların atanması konusunda çok fazla otoriteye sahip olmasına tereddütle yaklaştı. Erdoğan’ın İslam kökenli AK Parti hükümeti, Mustafa Kemal’in Türkiye Cumhuriyeti’nin savunucuları kurumlara sahip laik ordu ve yargı sistemine karşı duran gücü temsil ediyor.

 

Referandumda alınan sonuçlar Erdoğan için gelecek yıl yapılacak genel seçimlerdeki çalışmalarına güç kazandıracak ve muhalefet partilerine büyük bir hayal kırıklığı yaşatacak.

 

"Turkey backs constitutional reform" adlı makaleden derlenmiştir.

 

  

FRANSIZ BASINI

LE MONDE: Türkler anayasa değişikliğini onayladı

Türk seçmenler Erdoğan tarafından teklif edilen anayasa değişikliğini yüzde 58’lik bir oranla kabul etti. Bu sonuç Erdoğan ve iktidardaki AK Parti için büyük bir zafer oldu. Başbakan yaptığı konuşmada “Milletimiz demokrasi ve hukukun üstünlüğü yönünde tarihi bir adım atmıştır” dedi.

 

“Hayır” kampanyasını sürdüren Kemalist çevreler AK Parti’yi Türkiye’yi gizlice İslamlaştırmakla suçluyor. Kemalistler için anayasa değişikliği adaletin bağımsızlığını tehdit ederken güçler ayrılığı ilkesini de zayıflatacak.

 

Muhalefet, AK Parti’yi 2011 yazında yapılacak seçimler öncesi yargıyı kontrol altına almakla suçluyor.

 

Les Turcs approuvent la réforme de la Constitution” başlıklı haberden derlenmiştir.

 

LE FIGARO: Türkler anayasalarına getirilen değişikliği onayladı

“Evet” oyu İslami-muhafazakar rejimi güçlendirdi. Neredeyse kesinleşen sonuçlara göre Türklerin yüzde 58’i 12 Eylül 1980 darbesi kaynaklı anayasadaki değişikliği onayladı. Cuntanın müdahalesinin 30’uncu yıldönümünde düzenlenen referandumun böyle sembolik bir önemi de bulunuyor.

 

Ana muhalefet partisine göre değişiklikler yürütmenin yargı üzerindeki kontrolünü artıracak.

 

Kampanya sürecinde reformun içeriğine yönelik tartışmalar zayıflarken referandum Başbakan için bir popülerlik testine dönüştü.

 

Değişikliği savunan ve “Yetmez ama evet!” sloganı altında birleşen sivil toplum liderleri hükümeti ülkeye sivil anayasa getirme sözünü tutmaya çağırdı.

 

"Les Turcs approuvent la révision de leur Constitution" başlıklı haberden derlenmiştir.

 

 

ALMAN BASINI

 

DER SPIEGEL: Türkler devlet reformuna onay verdi
Alman Der Spiegel dergisi, pazar günü yapılan referandumda Türk halkının büyük çoğunluğunun Anayasa değişikliğine onay verdiğini yazdı. Haberde Başbakan Erdoğan'ın reform paketine yüzde 58 "evet" oyu çıktığı belirtildi. Erdoğan'ın önemli bir siyasi zafer kazandığı belirtildi. Haberde Başbakan Erdoğan'ın referandum sonrasında yaptığı konuşmaya da yer verildi. Erdoğan'ın "Türkiye'nin tarihi bir atım attığı ve reformları sürdürmeye devam edeceği görüşü" vurgulandı.

 

"Türken stimmen für Staatsreform" başlıklı haberden derlenmiştir.


DIE WELT: Erdoğan vesayet sisteminin sona erdiğini açıkladı
Alman Die Welt gazetesi, Türkiye'deki referandumu manşetten Erdoğan'ın "Vesayet sistemi sona erdi" sözleriyle verdi. Onlarca yıldır üzerinde tartışılan Anayasa değişikliklerine Türklerin onay verdiği belirtilen haberde, Avrupa Komisyonu'nun Türkiye'de yapılan reformlardan memnun olduğu belirtildi.

 

Anayasa değişikliğine Türklerin yüzde 58'inin "evet" oyu verdiği belirtilen haberde, Erdoğan'ın, "reform paketiyle Türkiye'de vesayet sistemi sona erdi" görüşüne yer verildi. Erdoğan'ın referandumda "hayır" oyu verenlere de teşekkür ettiği vurgulandı. Ordunun tarihten gelen geleneksel gücüne rağmen, Erdoğan'ın tamamen yeni bir anayasa sözü verdiği belirtildi.

 

"Erdogan erklärt "Vormundschafts-System" für beendet" başlıklı haberden derlenmiştir.

 

 

İSPANYOL BASINI

 

EL PAIS: Erdoğan Türkiye’deki gücünü artırdı

Türkler, anayasa değişikliği için yüzde 58 oranda evet oyu vermesinin ardından, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “demokrasi kazandı, darbeciler kaybetti” dedi.

 

Anayasa değişikliği oylamasında, sonuçlar beklendiği gibiydi. Ancak referandumun gerçek kazanını Recep Tayyip Erdoğan oldu. Alternatifsiz çıktığı ve ülkede oyların büyük bir çoğunluğunu aldığı bir genel seçimin ardından, AK Parti, anayasada 26 değişikliğin yapılması ön gören referandumunda da oyların yüzde 58’yle onay alarak, önümüzdeki yılki genel seçimlerde, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yeniden seçilme yolunu açtı.

 

Sonuçların açıklanmasının ardından, Erdoğan, oyların demokrasi adına atıldığını söyledi ve “Ülkemiz demokrasi ve hukuk devletinin üstünlüğü adına tarihi bir adım attı. Baskıcı rejimi bitirdi ve darbe destekçileriyse kaybetti” dedi.

 

Erdogan consolida su poder en Turquía” başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.

 

EL MUNDO: ‘Evet’ Erdoğan’ın Avrupa yolculuğunu güçlendirdi

Türkiye, net bir şekilde, Anayasa’nın değişikliğini destekledi ve bu şekilde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı ve Avrupa Birliği hedeflerini güçlendirmiş oldu.

 

Oyların, yüzde 99.74’nün açıklanmasının ardından, oyların yüzde 58’lik bir oranı anayasanın değişmesi için evet yönünde çıktı. Oyların açıklanmasının ardında, yaklaşık iki aydır sıkı bir seçim kampanyası yürüten AK Partililer, büyük bir sevinç yaşadı.

 

El 'sí' a la reforma refuerza el rumbo europeísta de Erdogan” başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.

 

 

HOLLANDA BASINI

 

ANP: Türk hükümeti referandumu kazandı

Seçmenlerin yüzde 58’i askerler ve yargıçların gücünün azalması yönünde oy kullandı. Türkiye'deki anayasa, askeri darbe döneminde hazırlanmış bir anayasa. Erdoğan, "bireyi merkeze yerleştiren" bir yaklaşım benimsediği belirtildi.

 

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Joost Lagendijk, sonuçları "memnuniyet verici" buldu.

 

VOLKSKRANT: Türk halkının çoğunluğu tartışmalı anayasa değişikliğini onayladı

Anayasa değişikliğiyle askerin gücüne sınırlama getirildi, yargıç atamasında Cumhurbaşkanı ve TBMM'ye bundan sonra daha çok hak tanındı.

 

Başbakan Erdoğan, “Evet" diyenlerin de"Hayır" diyenlerin de kazandığı, sonuçların, herkes için daha çok demokrasi anlamına geldiğini söyledi.

 

TELEGRAAF: Hollanda’da yaşayan çok sayıda Türk referandumda oy kullanmaya gitti

 

RADYO 1: Alınan sonuç Türkiye’yi AB üyeliğine daha da yaklaştırdı

 

 

İTALYAN BASINI

 

CORRIERE DELLA SERA: Türkiye'de Erdoğan'ın zaferi: Anayasa reformuna evet

Başbakan Erdoğan, halk oylamasının sonucunu,"yeni bir milat" olarak nitelendirdi. AB'den alkış geldi: “Doğru adım atıldı ama gerçek sınav şimdi başlıyor."       

 

Yazar Elif Şafak halk oylamasında "evet" oyu verdi. Şafak, "Bizdeki İslam, Avrupa demokrasileriyleyan yana yaşayabilir. Artık şu apaçık ortada: Halk artık darbe istemiyor" dedi.

 

LA REPUBBLICA: Türkiye'de halk oylaması: Erdoğan kazandı

Anayasa değişikliğine 'Evet' denildi. Artık askerlerin gücü azalmış olacak.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül: "Avrupa ve sivil haklar: Artık ülkem için yeni bir dönem başlıyor"

 

LA STAMPA: Türkiye 'Evet' dedi, zafer, Erdoğan'ın

Erdoğan'lı Türkiye yeni bir sayfa açıyor.

 

IL GIORNALE: Türkler laikçi askerlerin gücünü aldı

 

 

ASYA BASINI

 

XINHUA: Erdoğan referandumu demokrasinin kırılma noktası olduğunu söyledi

Başbakan Erdoğan, anayasa değişikliği paketinin onaylanmasının insanların demokrasi arzusunun yansıması olduğunu belirtti ve sonuçların değişime gösterilen desteği ortaya koyduğunu söyledi.

 

Erdoğan’ın partisi AK Parti için bir güvenoyu olarak görülen sonuçların ardından, Erdoğan Türkiye’de demokrasinin güçleneceğini ve AB üyeliği sürecinin hızlanacağını öne sürdü. Erdoğan’ı eleştirenler ise, yapılacak değişikliklerle yargı sistemi üzerinde kontrolünü artıracağını belirtti.

 

Turkish PM hails referendum approval as turning point for democracyadlı haberden derlenmiştir.

 

 

KANADA BASINI

 

CBC News: Türkler anayasa değişikliğine ‘evet’ dedi

Referandum sonuçları hükümetin AB’ye girişi kolaylaştıracağını savunduğu değişikliklerin onaylandığını ortaya koyarken, bazıları hükümetin laik anayasayı değiştirme girişimini reddeden yargı sistemi üzerindeki kontrolü ele geçireceğinden endişe duyuyor.

 

Muhalefet, AK Parti’nin 2008’de reddedilen planını hayata geçirerek Anayasa mahkemesini İslamcı yargıçlarla dolduracağını öne sürüyor. Ayrıca, değişikliklerin bağımsızlık isteyen Kürtleri cesaretlendirmesinden çekiniliyor.

 

Turks OK constitutional changes” adlı haberden derlenmiştir.

 

 

ERMENİ BASINI

 

PANAROMA: Türkiye referamdumda ‘evet’ dedi

Referandumda alınan yüzde 58’lik ‘evet’ oyu, 2011 seçimleri öncesinde Erdoğan’a güç kazandırdı. Erdoğan, referandum sonucunun dünya milletlerine önemli bir demokratik olgunluk mesajı gönderdiğini söyledi.

 

Turkey says “yes” to Constitutional changesadlı haberden derlenmiştir.

Hürriyet'i Facebook'ta takip etmek istiyorsanız:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet


Hürriyet'i Twitter'da takip etmek istiyorsanız:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!