QVT: Digitürk hakim durumu kötüye kullanıyor, inceleyin

Güncelleme Tarihi:

QVT: Digitürk hakim durumu kötüye kullanıyor, inceleyin
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2007 00:00

Galatasaray’la mahkemelik olan hissedarı QVT, Digitürk’ten şikayetçi oldu.

Türkiye Futbol Federasyonu ve Rekabet Kurumu’na mektup gönderen QVT, Digitürk’ün hakim durumunu kötüye kullanmasına ilişkin soruşturma başlatılmasını talep etti. Piyasa koşullarının değiştiğine dikkat çeken QVT, Digitürk’le imzalanan ek protokol yerine yeniden bir ihaleye çıkılmasını önerdi.

GALATASARAY’la mahkemelik olan hissedarı olan QVT, Digitürk’ün hakim durumunu kötüye kullanmasına ilişkin soruşturma başlatılmasını istedi. Galatasaray’ın yüzde 20.89 oranında pay sahibi olan QVT, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ve Rekabet Kurumuna mektup göndererek, değişen piyasa koşullarına ve Digitürk’ün hakim durumunu kötüye kullanmasına ilişkin soruşturma başlatılmasını talep etti. QVT mektubunda, 2005 yılında münhasır hakların Digitürk’e şeffaflık ilkesine aykırı olarak verildiğini ve bu hakların QVT’nin hissedarı olan futbol kulübü şirketlerine zarar verdiği iddiasına yer verdi. QVT’nin Fenerbahçe Sportif’te de yüzde 5 dolayında hissesi bulunuyor.

PİYASA KOŞULLARI DEĞİŞTİ: Süper Lig yayın haklarının TFF tarafından Digitürk’e verilmesi ile ilgili olarak Rekabet Kurumu’nun vermiş olduğu menfi tespit kararı vermiş olduğu 2005 yılı ile şimdiki piyasa koşulları arasında rekabet açısından çok büyük farklılıkların bulunduğu belirtilen mektupta, bu durum şöyle anlatıldı:

2004’TE İMZALANAN SÖZLEŞME: TFF, Digitürk ile Türkiye Profesyonel 1. Süper Ligi maçlarının münhasıran yayınlanmasına ilişkin 19 Temmuz 2004 tarihli bir sözleşme imzaladı. Bu sözleşme, Süper Lig maçlarından haftada 4’ünün yurtiçi canlı yayın hakkı ile bu maçlar ve geri kalan maçların bant veya özet yayın hakkını Digitürk’e devredilmesini düzenledi. Sözleşmede münhasırlık, Süper Lig maçlarına ilişkin yayın haklarının ihale yoluyla belli bir süre için tek bir yayıncıya devredilmesini kapsadı.

İHALEYE ÇIKMADAN EK PROTOKOL: 2005 sezonu başlangıcında ise Digitürk’ün ödeme problemleri sebebiyle havuz sisteminde kriz ortaya çıktı. TFF bu süreçte ligin başlamasına kısa bir süre kala ihaleye çıkmanın zor olduğunu iddia etti. İhaleye çıkmaksızın Süper Lig maçlarının yayın haklarını düzenleyen sözleşme süresinin 2008-2009 ve 2009-2010 sezonunu kapsayacak şekilde uzatılmasına ilişkin Digitürk ile münhasıran ek protokol akdetti.

PAZARDA SADECE DİGİTÜRK YOK: Rekabet Kurulu bu ek protokole 22 Eylül 2005 tarih ve 05-59/880-237 numaralı kararı ile menfi tespit belgesi verdi. Menfi tespit kararı döneminde ilgili ürün pazarında faaliyet gösteren tek teşebbüs Digitürk iken, 2006 yılından itibaren bir başka teşebbüs olan DTV Haber ve Görsel Yayıncılık A.Ş., D-Smart ile pazara girdi. Dolayısıyla, menfi tespit kararında "mevcut koşullar dahilinde 4054 Sayılı Kanunun 4’üncü maddesi kapsamında rekabeti sınırlayıcı bir işlem olmadığı sonucuna ulaşılmıştır" ifadesinde, altı çizili olarak vurgulanan piyasa koşulları, esaslı olarak değişti.

İhale ortamı oluştu, rekabetle fiyat artacak

PİYASA koşullarındaki değişikliğin, Süper Lig maçlarının yayın haklarının ihale düzenlenerek el değiştirmesi olasılığını gündeme getirdiğine dikkat çeken QVT, şu değerlendirmeyi yaptı: "Bu olasılık neticesinde, Süper Lig maçlarının yayın haklarını almak suretiyle üye sayısını artıracak olan D-Smart’ın, Digitürk ile ihale ortamında rekabet edeceği ve ihaleyi almasa dahi ihale bedelini artıracağı kesin. Buna paralel olarak, söz konusu ihale neticesinde TFF’nin, kulüplerin ve spor kulüplerinin kontrolünde bulunan halka açık olan şirketlerin QVT gibi büyük hissedarlarının elde edeceği gelirler de artacaktır."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!