Prens Charles'ın İstanbul turu

Güncelleme Tarihi:

Prens Charlesın İstanbul turu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2007 02:00

İngiltere Veliaht Prensi Charles ve eşi Cornwall Düşesi Camilla, bu sabah İstanbul'a geldi. Prens ve eşi İstanbul'da tarihi mekanları ile Boğaziçi'ni gezdi.

Haberin Devamı

AJANSLAR PRENS CHARLES VE EŞİNİN TÜRKİYE GEZİSİNİ İŞTE BU FOTOĞRAFLARLA DÜNYAYA YANSITTI...

İngiltere Veliaht Prensi Charles ve eşi  Cornwall Düşesi Camilla, Rahmi Koç Müzesi'ni ziyaret etti.

         Prensi Charles ve eşi, müzeye gelişinde Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi  Koç ve holdingin üst yöneticisi Bülent Bulgurlu tarafından karşılandı.

         Rahmi Koç ve Bülent Bulgurlu, müzenin raylı ulaşım, yaşayan tarih ve  açık alan denizcilik bölümlerini gezen Prens Charles ve eşine bilgi  verdi.

         Prens Charles ve eşi, müzede Sultan Abdülaziz'in 1867'de tren yoluyla  yaptığı Avrupa seyahatinde kullandığı İngiliz yapımı Saltanat Vagonu ile  1927 yılında York Dük ve Düşesi'nin mobilyalarını Richmond'dan Londra'ya  taşıyan yük arabasının büyük ölçekli modelini inceledi.

Haberin Devamı

         Prens Charles ve eşi Camilla, daha sonra müzenin konferans salonunda  düzenlenen Özel Sektör Gönüllüleri Derneği (ÖSGD) ile Business Community  arasında gerçekleşen “Engage İstanbul” imza törenine katıldı.

         Charles, burada yaptığı konuşmada, 23 yıl önce ortaya attığı özel sektör  sorumluluğu kavramının şimdi çok daha iyi algılandığını ifade etti.

         Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) yıkılmasının  “kapitalizmin komünizmin üzerindeki zaferi” olarak değerlendirildiğini  anlatan Prens Charles, “Ben, bunun tehlikeli olabileceğini düşündüm.  Pazar piyasasına dönüşün sosyal boyutunu kim üstlenecekti? İş dünyası,  şirketler önem kazandı. 'Şirketler sivil topluma nasıl katkıda  bulunabilirler' diye düşündüm” dedi.
       
         “4 BİNDEN FAZLA YÖNETİCİYİ BÜNYEMİZE KATTIK”
       
         İş dünyası yöneticileri ile birlikte İngiltere'nin yoksul şehirlerine  geziler düzenleyerek bir dizi sosyal sorumluluk projesi  geliştirdiklerini ifade eden Prens Charles, şöyle konuştu:

         “Şimdiye dek 4 binden fazla yöneticiyi bünyemize kattık. İnsanlar  ofislerin dışına çıkıp problemleri gördükleri zaman çok heveslendiler,  bir dizi proje ve ortaklıklar geliştirdiler. Mesela şehir merkezleri ve  hapishanelerde çeşitli projeler gerçekleştirildi. Hapishaneden çıkan  mahkumların tekrar istihdam edilmesine büyük katkılarda bulunuldu. Şimdi  giderek kırsal bölgelerde de çalışıyorlar.”

Haberin Devamı

         Prens Charles, yönetim becerilerini sivil toplum kuruluşlarına da  öğretmenin çok faydalı olduğunu söyledi.

         Etik ve çevresel sorunlara karşı farkındalığın arttığını, resmin  değişmeye başladığını ifade eden Charles, şirketlerin karı ve sosyal  sorumluluk kampanyaları dengelenirse ne kadar fark yaratabildiklerini  sorguladıklarını, bunun da şirketlerin geleceğine bir yatırım olduğunu  vurguladı.
       
         “İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ÖNEMLİ”
       
         Dünyada yeni problemler ortaya çıktığını, bunlardan en önemlisinin iklim  değişikliği konusu olduğunu anlatan Charles, bu konunun, ciddi olarak  üzerine gidilmesi gerektiğini belirtti. Charles, “Bu sorunu  ele almazsak ekonomik büyüme, refah umutları gerçekte çok uzak hale  gelecek. Daha çok şirket yöneticisi bu konunun bilincine varmalı” dedi.
         İklim değişikliği konusunda oluşturdukları organizasyonun, ABD,  İngiltere ve AB'ye çok ciddi tavsiyelerde bulunduğunu ifade eden  Charles, bu grubun düşük karbon ekonomisi üzerinde kararlı ve ısrarlı  olduğunu kaydetti.
       
       YAĞMUR ORMANLARININ KORUNMASI
       
         Dünyadaki yağmur ormanlarının korunmasının da son derece önemli olduğunu  vurgulayan Charles, yağmur ormanları yok olduğu takdirde diğer  ormanların yok olmasının da hızlanacağını söyledi. Prens  Charles, “Yağmur ormanı olan ülkelerin eko-sistemine yardımcı olmak  için acil bir çözüm geliştirilmeli, büyük şirketler ve bankacılardan  oluşan bir ekip oluşturulmalı. İnanıyorum ki, özel sektörün konuya  yeterince eğilmesi sağlanabilirse, politikacılar da bu konuya  eğilecektir” diye konuştu.
         Tüm bu faaliyetlere ek olarak tarım, kırsal gelişme ve yönetişim  konularını da şu anda takip ettiklerini dile getiren Charles, “Bu  konular çocuklarımız, torunlarımız ve onların geleceği için hayati önem  taşımaktadır” dedi.
       
         “FARKI İZLEYECEĞİM”
       
         Avrupa'da birçok şehrin “Engage Programı”na katılmak istediğini ifade  eden Charles, İstanbul'un ailenin en son üyesi olacağını söyledi.

Haberin Devamı

         Charles, “Bu programda gözlerim üzerinizde olacak. Gelecekte  geliştirdiğiniz farklı projeleri ve yaratacağınız farkı izleyeceğim”  dedi.

         Prens Charles'ın konuşmasının ardından ÖSGD Başkan Yardımcısı Yılmaz  Argüden ve Business In The Community yöneticisi Julia Cleverdon arasında  “Engage İstanbul” anlaşması imzalandı.

         Prens Charles ve eşi, kısa süre Rahmi Koç ile görüştükten sonra bir  tekne ile Eyüp Camisi'ne hareket etti.

         Teknede Prens Charles'ın yetkililerden İstanbul Boğazı ve Haliç hakkında  bilgi aldığı ve eşi Camilla'nın da fotoğraf çektiği belirtildi.
       
         “ENGAGE İSTANBUL” NEDİR?
       
         Türkiye'de, ÖSGD önderliğinde ve British Councill desteği ile kurulan  “Engage İstanbul” ağı, çeşitli şirket çalışanlarının toplumsal  konularda gönüllü çalışmalarını teşvik etmeyi amaçlıyor.

Haberin Devamı

         ÖSGB, onursal başkanlığını Prens Charles'ın yaptığı Business İn The  Community'nin Engage programı ile daha kapsamlı faaliyetler yürütmek  üzere işbirliği gerçekleştirdi.

CAMILLA EYÜP SULTAN CAMİSİ'NE GİRERKEN GRİ ŞAL ÖRTTÜ
       
İngiltere Veliaht Prensi Charles ve eşi  Cornwall Düşesi Camilla, Eyüp Sultan Camisi'ni ziyaret etti.

         Eyüp Sultan Camisi'ne saat 13.30'da gelen prens ve eşini, caminin  girişinde İstanbul Müftü Vekili Yusuf İzzettin Konuk, Eyüp Müftü Vekili  Faik Aktaş ve Eyüp Sultan Cami İmamı Metin Çokar karşıladı.

         Yaklaşık yarım saat süren ziyaret sırasında Prens Charles ve eşine,  İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Nick Baird ve İstanbul Başkonsolosu  Barbara Hay eşlik etti.

Haberin Devamı

         Camiye girerken Prens Charles ve beraberindekiler ayakkabılarını  çıkarırken, eşi Camilla da başını gri bir şalla örttü.

         Yoğun güvenlik önlemleri alınan camide, Prens Charles gelmeden önce  bomba araması yapıldı.

         Prens Charles ve eşi Camilla'nın, Eyüp Sultan Cami ziyareti sırasında  sadece Anadolu Ajansı ve yabancı haber ajanslarına görüntü almaları için  izin verildi.

         Prens Charles ve eşi, Eyüp Sultan Türbesi'ni de ziyaret etti.

KARİYE MÜZESİ’NDE DİN ADAMLARIYLA SOHBET

İngiltere Veliaht Prensi Charles ve eşi  Cornwall Düşesi Camilla, Kariye Müzesini gezdi

         Prens Charles ve eşi Camilla, müzeye gelişinde Türkiye Ermenileri  Patriği Mesrob Mutafyan, Türkiye Musevileri Hahambaşı İshak Haleva,  İstanbul İl Müftü Yardımcısı Yusuf İzzettin Konuk, İstanbul Rum  Patrikliği Genel Sekreteri Elpidoforos Lambriniadis, Fatih Belediye  Başkanı Mustafa Demir ve Ayasofya Müzesi Müdürü Mustafa Akkaya  tarafından karşılandı.

         Özel rehberler eşliğinde müzeyi gezen Prens Charles ve eşi, daha sonra 3  dinin liderleri ile bir süre sohbet etti.

         Fatih Belediye Başkanı Demir, Prens Charles'a Osmanlı koleksiyonu el  yapımı altın işlemeli Haliç işi kase hediye etti.

         Bizans İmparatorluğunun doğduğu yer kabul edilen Kariye Müzesinin mozaik  ve freskoları, Bizans resim sanatının son dönemine ait en güzel  örnekleri oluşturuyor.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!