’Prangalı Kadın’ı 5 dolarla yolladılar

Güncelleme Tarihi:

’Prangalı Kadın’ı 5 dolarla yolladılar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2006 00:00

Türk basınında "Prangalı Kadın" diye tanınan Fügen Gülertekin, nihayet özgürlüğüne kavuştu. Ohio’da açtığı çocuk bakımevinde 5 aylık bir çocuğu şiddetle sallayarak kafatasında çatlama oluşturduğu suçlamasıyla 8 yıl hapse mahkûm olan Gülertekin, cezasını tamamladıktan sonra sınırdışı edilerek Türkiye’ye iade edildi.

ABD’li yetkililer, Gülertekin’in cebine 5 dolar koyup eşiyle görüşmesine bile izin vermeden, 3 polis eşliğinde Türkiye’ye yolladılar.

PRANGALI Kadın Fügen Gülertekin, Ohio Göçmen Dairesi’nin biri kadın ikisi erkek 3 polis eşliğinde Türkiye’ye gönderildi. Ohio Göçmen Dairesi yetkilileri, cebine 5 dolar koydukları Fügen Gülertekin’in Türkiye’ye gönderilmesinden önce, Columbus şehrindeki eşi Erdal ve kızı Zeliş’le görüşmesine de izin vermediler. Gülertekin geçen hafta sonu İstanbul’a döndükten sonra, ailesini telefonla arayarak "Türkiye’ye sağ salim döndüm" diye haber verdi.

TÜRKİYE DEĞİŞMİŞ

52 yaşındaki "Prangalı Kadın" Hürriyet’e ilk izlenimlerini şöyle anlattı:

"Maceralı bir dönüş yaptım. Ben bırakalı Türkiye çok değişmiş. İlk kez sokağa çıktığımda Türkiye’nin çok geliştiğini gördüm. Mağazalar, binalar Amerika’yı, Avrupa’yı aratmayacak ölçüde. Haksız yargılanmam ve hüküm giymemden ötürü üzgünüm. Vatanıma döndüğüm için de mutluyum."

Gülertekin "Amerika benim içim bir rüyalar ülkesiydi. Ama gerek orada çalışma hayatım gerekse cezaevinde geçen yıllarım sonunda Amerika’nın farklı olmadığını gördüm. Bütün dünyada dil, ırk ve kıyafet ayrı olmasına rağmen insanlar hep aynı" diye konuştu.

HAK SAVAŞI SÜRECEK

Gülertekin cezavinde üç kilo aldığını, elbise bedeninin 38 ölçüden 42’ye çıktığını, saçlarının ağardığını söylüyor. Mahkûmiyeti ve sınırdışı edilmesi nedeniyle bir daha Amerika’ya girmesi yasaklanan Fügen Gülertekin şöyle konuştu:

"20 yıl süreyle Amerika’da yaşadım ve çalıştım. Ancak sınırdışı edildiğim için ’Yeşil Kart’ sahibi olmama rağmen sosyal sigortadan emeklilik hakkımı kaybettiğimi söylediler. Kazanılmış hakkımın kaybolmaması gerekiyor, araştıracağım. Bundan sonra ailece yeni bir hayat düzeni kurmamız gerekecek. Kocam ve kızım Ohio’da çalışıyorlar. Türkiye’ye dönmeye kalksalar madden büyük kayıpları olacak. Kocamın çalışma hayatının sıfırdan başlaması gerekecek. İlkin güneyde bir hafta kadar dinlenip toparlanacağım, sonra ne yapacağıma karar vereceğim. Kızım Zeliş bir kaç hafta sonra Türkiye’ye gelecek. Cezaevine girdiğim zaman kızım 14 yaşında idi, şimdi 22’sinde. Onu sarılıp kucaklamayı çok özledim."

Gülertekin bir üniversiye öğretim üyeliği, şirketlerde danışmanlık yapmayı planlıyor.
/images/100/0x0/55eb41bff018fbb8f8b570dd


Sakatladığı öne sürülen çocuk İlkokula gidiyor

Fügen Gülertekin’in davası, uzun yıllar hem ABD basınını, hem Türk basınını meşgul etti. Irk ayrımcılığının yoğun olduğu Ohio eyaletinin Columbus kentinde süren duruşmalarda Gülertekin’in avukatlarının savunmaları engellendiği gibi, mahkeme hakimi belge ve tıbbi raporları dikkate almaya yanaşmadı. Aynı eyalette baktıkları çocukları "sallayarak" ölümlerine neden olan Amerikalı iki çocuk bakıcısı ise cezaevine düşmeden serbest bırakıldılar. Gülertekin’in "sakatladığı" iddia edilen Patrick Lape adlı bebek ise bugün ilkokula gidiyor. Gülertekin’in hüküm giymesinde, Patrick’in babasının popüler bir TV kanalı yöneticileri ile Ohio’nun yüksek tirajlı gazetesinin yazı işleri müdürünün yakın arkadaşı olması önemli bir faktör oldu. İki basın kuruluşu, tek taraflı yayınlar yaptı.

AYAĞINA ELEKTRONİK PRANGA TAKILMIŞTI

"Prangalı Kadın" olayının geçmişi 1997 yılına uzanıyor. Fügen Gülertekin, Columbus’un en seçkin kesiminde Kıbrıslı bir Türk işadamının sağladığı krediyle çocuk yuvası kurdu. 12 Haziran’da yuvadaki 5 aylık Patrick Lape adlı çocuğun boğazına takılan yemek parçalarını çıkartmaya çalışırken, ambulansa da haber verdiler. Patrick hastaneye kaldırılıp tedavi edildi ve ayni gün evine gönderildi. Birkaç hafta sonra çocuğun ailesi, Gülertekin’in Patrick’i şiddetle sallayarak kafatasında çatlak oluşturduğunu ileri sürüp dava açtılar. Duruşmalar sürerken Fügen Gülertekin, 1998 Ocak ayından Eylüle kadar ayak bileğine takılan "elektronik pranga" ile ev hapsi geçirdi. Gülertekin, 8 yıl hapse mahkûm oldu ve cezaevine gönderildi. Gülertekin 3 Ekim’de cezaevinden çıktı. Türkiye’ye iade işlemleri yapılırken bir ay süreyle Kadın Göçmenler Cezaevi’ne kaldı. Geçen perşembe günü Ohio’dan iki polis eşliğinde Türkiye’ye iade edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!