Polisin ihmali tartışılıyor

Güncelleme Tarihi:

Polisin ihmali tartışılıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

KANLI kavganın, polisin çok sayıda elemanıyla kontrol altında tuttuğu Taksim Meydanı'nda yaşanması, güvenlik ihmalini gündeme getirdi. Biri meydanın ortasında diğeri çifte ölümle biten yeri hemen tepeden gören parkta iki mobil karakol var. Her iki noktada en az 100 polis görev yapıyor.

Olaya yakın bir konumda olan polisin, müdahalede geciktiği belirtiliyor. Bazı çevrelerde ise daha çok siyasi ve ayrılıkçı terör örgütleriyle mücadeleye şartlanan polis ve istihbaratın Taksim'de güvenlik refleksi gösteremediği konuşuluyor. Avrupa'da, İngiliz holiganların deplasmanlarda sıkı bir şekilde takip ediliği belirtilerek, polisin diğer ihmalleri şöyle sıralanıyor:

Holiganlarla gelen iki İngiliz güvenlik görevlisinin uyarılarını dinlemeyen polis, güvenlik soruşturması yapmadı. Eğer bu soruşturma yapılmış olsaydı kafilede yer alan Leeds taraftarlarından bazılarının UEFA tarafından kara listeye alındığı ortaya çıkacaktı ve bunların biletsiz oldukları görülecekti.

Özdemir: İngiliz polisi holiganları bildirmedi

İSTANBUL Emniyet Müdürü Hasan Özdemir, 2 İngiliz holiganın ölümüyle sonuçlanan kavgayla ilgili olarak, İngiliz polisi ile Leeds United takımının yöneticilerini suçladı. Dün akşam Kanal D Ana Haber Bülteni'ne konuk olan Özdemir, şunları söyledi:

‘‘Bu takım gelmeden evvel arkadaşlarımız, Konsolosluk ilgilileri, İngiltere'den gelen komiserler ve takım ilgilileriyle bir toplantı yapıyor. Arkadaşlarımız ‘Holiganların geleceğini biliyoruz. Bunlar hangi uçakla, ne zaman gelecek? Biletli kaç kişi var, bize bildirin' diyorlar. Onlar da ‘Mutlaka bildireceğiz' diyorlar. Ama kimse bildirmedi.’’

Dehşet anı

Galatasaray-Leeds United maçı için gelen İngiliz holiganlar Beyoğlu’nda içmeye başladı. Gece yarısı sarhoş olan holiganlar İstiklal Caddesi'ne çıktı. Cadde boyunca insanlara sataşan holiganlar, yaşlı bir kadına tekme atıp, çevredekilere cinsel organlarını gösterdi. Taksim Meydanı'nda Türk bayrağını edep yerlerine süren holiganlar kendilerine sinirlenen gençlerle kavgaya başladı.The Marmara önündeki yumruklaşmadan kurtulan holiganlar Gümüşsuyu'na doğru kaçtı. Diğer grup ise Cumhuriyet Caddesi'nin başında peşlerinden gelenlerle kavgaya tutuştu. Burada 2 İngiliz öldü, 5 kişi yaralandı.

Yüzlerini sakladılar

Taksim'i kana bulayan magandalara bıçak dağıttığı öne sürülen Burak Savucu (üstte) ile Gökhan Güven (yanda) Emniyet’e götürülürken yüzlerini gizlediler.

Bıçak dağıtanlar gözaltında

LEEDS United taraftarı iki holiganı bıçaklayarak öldürdükleri iddiasıyla gözaltına alınan dört kişiden Ali Demir, dün polise verdiği ifadesince cinayeti kabul ederek ‘‘Biri Türk Bayrağını cinsel organına sarmıştı. Kanımıza dokundu’’ dedi. Holiganlarla kavgaya girmeden önce 7 bıçak satın alıp arkadaşlarına dağıttığı iddia edilen Burak Savucu ile Gökhan Güven de dün yakalandı. Polis şimdi bıçakların parasını verdiği sanılan Yılmaz adlı şahsın peşine düştü.

Ali Demir, polise verdiği ifadesinde ‘‘Arkadaşım Burak'ın dağıttığı bıçakları belimize sokup peşlerine düştük. Taksim'de yakaladık. Bir süre izledik. Çevredeki kızlara sarkıntılık yapmaya başlayınca müdahale ettik. Kavga çıktı. Öldüklerini televizyon ve gazete haberlerinden öğrendik’’ dedi.

SARKINTILIK ETTİLER

Oto tamircisi Süleyman Aydın ise ifadesinde şunları söyledi:

‘‘Beyoğlu'nda gezerken yanımdaki kız arkadaşıma da sarkıntılık etmek istediler. Bunun intikamını almayı düşünmüştüm. Onları döverek korkutmak isterken iş kontrolden çıktı.’’

Polis, kavga ve cinayete karıştıkları iddiasıyla gözaltına alınan 16 kişi için, savcılıktan 4 gün gözaltı süresi aldı. Olayda kullanılan bir bıçağın ele geçirildiğini belirten polis, olaylara karışan Ali Baydar ile soyadı belirlenemeyen Zafer adlı gencin yakalanmaya çalışıldığını bildirdi. Polis, ‘‘Alınan bıçakların parasının Galatasaray'ın tribün sorumlularından Yılmaz arafından verildiği konusunda bilgiler alıyoruz’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!