Polis bilim-kurgu yöntemiyle suçlunun ensesinde

Güncelleme Tarihi:

Polis bilim-kurgu yöntemiyle suçlunun ensesinde
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2006 11:42

TÜBİTAK ve emniyetin geliştirdiği ortak projeler suçluların yakalanmasında bilim kurgu filmlerini aratmayacak yöntemleri hayata geçirecek.

Haberin Devamı

Emniyet Genel Müdürlüğü, TÜBİTAK işbirliğinde gerçekleştirdiği ”ortak akıl platformu” kapsamında hazırladığı ve suçla mücadelede yüksek teknoloji ürünü yöntem ve cihazların kullanılmasına olanak tanıyan projeler ile zaman ve kaynak tasarrufu sağlamayı amaçlıyor.

Gerekli maddi kaynağın sağlanmasının ardından kısa sürede hayata geçirilmesi planlanan projeler sayesinde hem suç ve suçlulukla mücadelede etkinlik arttırılacak, hem de vatandaşların günlük hayattaki bazı bürokratik işlemleri elektronik ortamda gerçekleştirebilecek.

TÜBİTAK ve Emniyet Genel Müdürlüğünün işbirliği ve Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE)'nin moderatörlüğü ile düzenlenen ”Ulusal Emniyet ve İç Güvenlik Kamu Araştırma Programı Ortak Akıl Platformu”nda geliştirilen 43 proje arasında Bilişim ve Organizasyondan iş süreçleri, suçu önleme, suçu aydınlatma, polis ekipmanları, personel ve trafiğe kadar pek çok alanda yenilikler öngörülüyor.

BİLİM KURGU FİLMLERİNİ ARATMAYAN PROJELER

Asayişi sağlamak için bazı büyük kentlere yerleştirilen kameralarla suçu önlemeye çalışan polis, kullandığı teknolojiyi geliştirerek yüz tanıma sistemi oluşturacak.

Haberin Devamı

Dijital ortamda kayıt imkanı sağlayacak yeni teknoloji ile daha net ve yakın görüntü elde edilecek. Kayıt altına alınan görüntülerde daha önceden aranan bir şahsın bulunması halinde sistem daha önceden veri bankasına yüklenen fotoğraflar arasından suçlu fotoğrafı ile söz konusu şüpheliyi karşılaştıracak. Birebir eşleştirme sonucunda arandığı tespit edilen kişinin, en yakın yerdeki polis ekiplerine haber verilerek, yakalanması sağlanacak.

Emniyetin uygulamayı planladığı yeni teknoloji, asayişin yanı sıra trafik denetimlerinde de hatalı sürücünün belirlenmesinde kullanılacak. Geliştirilen radar teknolojisi ile araç büyüklüğü, sayı ve tip belirleme, plaka okuma gibi işlemler otomatik olarak yapılacak.

Teknoloji trafikte yalnızca denetleme için değil, sürücülerin uyarılması için de kullanılacak. İlk etapta toplu taşıma ve büyük tonajlı araçlara takılması planlanan “Eşzamanlı Denetim Sistem Donanımı” cihazı sürücüleri, hız limiti, emniyet kemeri, zorunlu güzergah, güvenli takip mesafesi, trafik ışıkları, park ihlalleri gibi durumlarda ikaz edecek. Ayrıca cihaz, sürücünün kural ihlali ve kaza yapması durumunda da yerini polis ekiplerine otomatik olarak bildirecek.

ELEKTRONİK BURUN VE SÜTRE ARKASI GÖRÜNTÜ İMKANI

Yeni teknoloji uyuşturucu ile mücadelede de etkin olarak kullanılacak. Bu kapsamda geliştirilmesi planlanan elektronik burun yardımıyla polisler her türlü uyuşturucu maddeyi tespit edebilecek.

Haberin Devamı

Elektronik burun olarak adlandırılan Nükleer Quadrapol Rezonans(NQR)" ve Koku/Gaz sensörleri, uyuşturucu köpeklerinin temini, eğitimi ve kullanımında çeşitli zorluklar yaşanmasının yanı sıra olay sayısının çok olması durumlarında da kullanılacak.

İç güvenliğe yönelik tehditlerin zamanında ve yerinde tespit edilmesi, güvenlik güçlerine hem maddi hem de manevi destek sağlanması amacıyla geliştirilen bir diğer projede de duvar arkasında veya bina içerisinde hareket eden canlının tespit edilmesi hedefleniyor. Bunun için önerilen mikrodalga adımlı frekans radarı bir prototip olarak geliştirilmesi planlanan sistemle taşınabilir bir bilgisayar aracılığıyla hedefler ekran üzerinden izlenebilecek. Ayrıca, duvar arkasında bulunan hareketli nesnenin tomografik olarak görüntülenerek konumunun belirlenmesi için, mikrodalga tomografi teknolojisi kullanılacak.

POLİS KENDİSİNE ATEŞ EDENİ ANINDA BELİRLEYEBİLECEK

“Atış Yönü Tespit Cihazı” adıyla geliştirilecek bir başka cihaz ise polisin kendisine doğrultulmuş silahı anında tespit etmesine olanak tanıyacak. Geri beslemeye sahip optik algılama sistemi oluşturarak tasarlanacak cihaz ile güvenlik kuvvetleri birliğine yönlendirilmiş lazer ışınımının algılanması ve lazer ışınım yönünün belirlenmesi ve yapılan atışın sesine göre yerinin bulunması mümkün olacak.

Haberin Devamı

Suçu önlemek için izleme ve dinleme alanında kullandığı teknolojiyi de yenilemeyi hedefleyen emniyet teşkilatı, suçluların teknik takibinde kullanılmak üzere “Uzaktan Dinleme ve İzleme Sistemi geliştirecek. Polis, bu sayede Lazer veya RF sinyalleri kullanılarak uzaktaki titreşim ve yer değişim ölçüm prensibine dayalı ses algılanması ve tanımlanması yapabilecek. Ayrıca uluslararası suç örgütlerinin kullandığı uydu telefonları da gelişen teknoloji ile dinlenebilecek.

VATANDAŞA ELEKTRONİK ORTAM KOLAYLIĞI

Ortak Akıl Platformu'nda geliştirilmesi planlanan projeler suçlularla mücadele kadar vatandaşın günlük hayatta karşılaştığı bir takım bürokratik işlemlerin azaltılmasını da hedefliyor. Sürücü belgesi almak veya araç devir tescil işlemi yapmak isteyen vatandaşların internet ortamında işlerini takip etmesini öngören proje ile elektronik ortamdan ehliyet başvurusu yapan vatandaşların ehliyetleri ve tescil belgeleri adreslerine teslim edilecek.

Haberin Devamı

Ayrıca sürücü belgesi ve araç devir ve tescil işlemleri için gerekli olan belgeler ilgili kurumlardan elektronik ortamdan alınacağı için sahtecilik olayları da büyük ölçüde engellenecek.

EMNİYETTE SİMÜLATÖR ve DETEKTÖR DÖNEMİ

Geliştirdiği projeler ile kullandığı silah araç ve gereçlerinin de modernizasyonunu amaçlayan emniyet teşkilatı simülatör programları sayesinde personelin atış ve tatbikat tarzı eğitimlerini bilgisayar ortamında verecek.

Çeşitli terör örgütleri tarafından kullanılan bomba ve patlayıcı maddelerin yerlerinin tespit edilebilmesi için detektör sisteminin de geliştirilmesi öngörülen bir başka proje de ise bombada kullanılan fabrikasyon veya el yapısı patlayıcı madde, her türlü hava koşullarında ve en kısa sürede olay yerinde tespit edilerek etkisiz hale getirilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!