Piyasalar ’tek parti’endişesiyle fren yaptı

Güncelleme Tarihi:

Piyasalar ’tek parti’endişesiyle fren yaptı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2007 00:00

Anayasa Mahkemesi’nin kararı ve ardından gelen erken seçim haberi piyasalarda önce sevinç, ardından "seçimden tek parti çıkmayabilir" endişesi yarattı. Güne yüzde 4’lük primle başlayan borsa günü yüzde 1.67’lik artışla kapatırken, dolar ise 1.35-1.36 YTL seviyelerinde hareket etti.

ANAYASA Mahkemesi’nin "367" kararının ardından gelen "erken seçim" haberiyle toparlanan piyasalar, "seçimden tek parti çıkmayabilir" endişesiyle fren yaptı. Açılışta hızlı alımlara sahne olan ve güne yüzde 4 primle başlayan borsada, daha sonra gelen satışlarla günlük artış oranı yüzde 1.67’de kaldı. Önceki gün Anayasa Mankemesi’nin kararının açıkladığı saatlerde 1.34 YTL seviyelerine kadar gerileyen dolar ise dün 1.35-1.36 YTL seviyelerinden işlem gördü. Faiz ise siyasi kriz öncesi seviyesi olan yüzde 18.85’lere kadar geriledikten sonra yüzde 19.07’den işlem gördü. Anayasa Mahkemesi kararı sonrasında yatırımcıların siyasi tablonun netlik kazanmasını bekledikleri yorumları yapıldı.

İMKB YÜZDE 4 PRİMLE BAŞLADI: Anayasa Mahkemesi’nin cumhurbaşkanlığı oylamasına ilişkin CHP’nin itirazı yerinde buldu. Bu haber Genelkurmayı’ın sert açıklaması sonrası dip yapan piyasalarda küçük çaplı toparlanma hareketi getirdi. Yabancı yatırımcıların borsada tepki alımları borsanın güne yüzde 4 artışla başlamasını sağladı. Ancak bu alımlar günün tamamında devam etmedi. Yatırımcılar erken seçim kararına ilişkin sevinci fazla uzun sürmedi. Hemen ardından yeni endişeler gündeme geldi. Özellikle erken seçimden tek parti iktidarının çıkmayacağı endişeleri satış getirdi ve borsada para çıkışı devam etti. İki günlük kaybını telafi edemeyen, İMKB Ulusal 100 Endeks’i 45 bin puanın üzerine çıksa da bu seviyelerde tutunamadı. Satışla karşılaşan borsa gün sonunda ancak yüzde 1.67 değer artışıyla, 44.256 puandan kapandı.

YATIRIMCININ TERCİHİ BEKLEMEK: Önceki gün Anayasa Mahkemesi’nin kararının ardından erken seçim kararı ile inişe geçen dolar, önceki gün valörlü işlemlerde hızla 1.3440 YTL’ye kadar indi ve 1.35 YTL seviyesinde dengelendi. Dolar, dün bankalararası piyasada güne üne 1.3520 YTL’den başladı ve gün sonuna doğru alımlar eşliğinde 1.3650 YTL’ye kadar çıktı. Serbest piyasada ise günü 1.3640 YTL’den kapattı. Bankacılar, yabancıların temkinli bekleyişe döndüğünü belirterek, "Yabancı yatırımcılar, erken seçim ve siyasi tabloda netlik görmek istiyor" yorumunu yaptı. Bono faizleri ise sabah tepki alımları ile yüzde 19’un altına indi. Ancak gün sonunda bu seviyede tutunamadı ve günü yüzde 19.07’den tamamladı.

Erken seçim belirsizlik süresini kısaltır

GOLDMAN SACHS: Goldman Sachs’tan Ahmet Akarlı, "Erken seçim piyasalara istikrar kazandırabilir. Seçim kampanyasını ve belirsizlik süresini kısaltacağı için haziran sonu veya temmuz başı çok gerçekçi" dedi.

HSBC: HSBC Yükselen Piyasalar Baş Ekonomisti Juliet Sampson, ""Eğer siyasi kriz ekonomik krize dönüşürse kaygıya neden olur. Ancak böyle olacağını düşünmek için bir neden yok" dedi.

CAPITAL EKONOMICS: Capital Economics’in yükselen piyasalar uzmanı ekonomist Neil Shearing, "Bizim hissiyatımız, Türkiye’ye özgü bir riski olduğu yolunda" ifadesini kullandı. Shearing, Türkiye’nin büyüme olanağının reformların sürmesine bağlı olduğunu da söyledi.

CITIGROUP: Yatırımcılarına not yazan Citigroup’un analistleri Andrew Howell ve Geoffrey Dennis, "Lira kırılgan görülüyor ve tahvil faizlerinin yüksek kalması beklenebilir" değerlendirmesi yaptı. Citigroup, zayıf TL ve tahvil piyasasının, birçok yatırımcıyı caydırabileceğini, bunun da borsanın toparlanmasını zorlaştıracağını öne sürdü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!