Patlama anı görüntülendi

Güncelleme Tarihi:

Patlama anı görüntülendi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2011 00:00

Yaydığı kül bulutlarıyla Avrupa'da son iki gündür hava ulaşımını olumsuz yönde etkileyen Grimsvötn volkanının patlama anı uzaydan görüntülendi.

Haberin Devamı

Amerikan GOES 13 uydusu tarafından çekilen görüntülerde, 7 yıllık aradan sonra geçtiğimiz cumartesi günü tekrar faaliyete geçen volkanın patlamasının ardından açığa çıkan toz bulutunun atmosfere karışma anı saniye saniye kaydedildi.

PATLAMA ANI BÖYLE GÖRÜNTÜLENDİ / WEB TV

Avrupa'da yüzlerce uçuşun iptal edilmesine neden olan Grimsvötn volkanından bugün iyi haber geldi. İzlandalı yetkililer, Avrupa'da yüzlerce uçuşun iptal olmasına neden olan yanardağın TSİ 05.00'ten beri kül püskürtmediğini bildirdi.

İzlanda Başbakanı Johanna Sigurdardottir, Grimsvötn'deki patlamanın durmasından sonra, "en kötü durumun atlatıldığını ve temizliğin başlayabileceğini" söyledi.

Avrupa hava trafiği kurumu Eurocontrol'ndan yapılan açıklamada ise yanardağdan yayılan kül bulutunun hızla dağıldığı ve hava sahasının yarın normale dönebileceği belirtildi.

Haberin Devamı

Eurocontrol verilerine göre, Grimsvötn Volkanı'ndaki patlama sonucu oluşan kül bulutu bugün itibariyle Türkiye hava sahasına herhangi bir etkide bulunmadı.

Anadolu Ajansı muhabirinin aldığı bilgiye göre, 21 Mayıs'ta Grimsvötn Volkanındaki patlamalar sonucunda oluşan kül bulutları nedeniyle Avrupa'da yaklaşık 500 uçuş iptal edildi.

Yetkililer, gelişmelerin DHMİ Genel Müdürlüğü, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü ve Eurocontrol ile  koordineli olarak takip edildiğini de ifade etti.

KÜL KÂBUSU GERİ DÖNDÜ / FOTO GALERİ

ALMANYA'YI DA VURDU

İngiltere, Hollanda, Norveç ve Danimarka’yı etkileyen kül bulutları bugün Almanya'ya da ulaştı.

Kül bulutları nedeniyle sabah erken saatlerde havayolu ulaşımına kapatılan Bremen ve Hamburg havaalanları öğlen saatlerinde yeniden trafiğe açıldı.

Başkent Berlin'de kapatılan Berlin-Tegel ve Berlin-Schönefeld havaalanlarının da yerel saat ile 14.00'te (TSİ 15.00) yeniden seferlere açılacağı bildirildi.

Frankfurt ve Nürnberg havaalanlarınaysa zaman zaman seferlerin yapılamadığı belirtildi. Lufthansa Havayolları şirketinin bir sözcüsü, günde ortalama 2 bin  seferlerinden 150'sinin volkanik bulut nedeniyle yapılamadığını söyledi.

Haberin Devamı

AVRUPA'DA YANARDAĞ ALARMI / WEB TV

PRENSES VE EŞİ HAVALİMANINDA MAHSUR KALDI

Bu arada, Almanya'yı ziyaret eden İsveç Prensesi Victoria ile eşi  Daniel'in, havaalanlarının kapatılması sonucu Münih'te havalimanında kalanlar arasında oldukları bildirildi.

İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt'in de bu akşam yapacağı Almanya ziyaretinin, uçuşların iptal edilmesi nedeniyle tehlikede olduğu belirtildi.

İzlanda'daki yanardağdan yayılan ve İngiltere, Hollanda, Norveç ve Danimarka’ya ulaşan kül bulutları sebebiyle Avrupa’da dünden bu yana yüzlerce uçuş iptal edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!