Paris’te Yunus Emre Vakfı tartışması

Güncelleme Tarihi:

Paris’te Yunus Emre Vakfı tartışması
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2009 00:00

Paris Champs Elysees Bulva-rı’ndaki Paris Turizm Müşavirliği Ofisi’nin “Yunus Emre Kültür Merkezi Vakfı”na dönüştürülmesi kararı, Kültür Bakanlığı’nı, Dışişleri ve Maliye bakanlıklarıyla karşı karşıya getirdi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Ofisi boşaltmamız mümkün değil” dedi.

Haberin Devamı

DIŞİŞLERİ Bakanlığı, Paris Turizm Müşavirliği Ofisi’nin Yunus Emre Kültür Merkezi Vakfı’na dönüştürülmesini önerdi. Öneriyi inceleyen Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü de, Dışişleri’ne gönderdiği 3 Kasım 2009 tarihli yazıyla bu isteğe olumlu yanıt verdi.

Tanıtım için gerekli

Bakanlık, “Paris’te açılması planlanan Yunus Emre Kültür Merkezi’nin hizmet gereksinimleri için Champs-Elysees No: 102 adresinde bulunan ve Paris Büyükelçiliği Tanıtma ve Kültür Müşavirliği’nce kullanılmakta olan mekânın Yunus Emre Vakfı’na devri bakanlığımızca uygun görülmüştür” dedi.
Ancak Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın bu karara itirazı var. Konuyla ilgili kendilerinden görüş alınmadığını belirten Günay şunları söyledi: “Ben, ofisimizin Yunus Emre Vakfı’na devredilmesine karşı olduğumu, iki oda bir salondan oluşan bu mekânın vakıf merkezi için yeterli ve uygun olmadığını, bu nedenle de vakfa devretmeyeceğimizi Dışişleri ve Maliye bakanlıkları ile Yunus Emre Vakfı Başkanlığı’na dün (önceki  gün) gönderdiğim bir yazıyla bildirdim. Bu mekan tam 40 yıldır bize tahsis edilmiştir. Fransa’dan Türkiye’ye 1 milyona yakın turist gelmektedir. Türkiye’nin tanıtımı için çok önemli bir konuma sahip olan bu turizm ofisini boşaltmamızın söz konusu olmadığını bildirdim.”

Eski bina var

Günay şöyle devam etti: “Paris’te, geçtiğimiz temmuz ayında Yunus Emre Kültür Merkezi olabileceği düşünülen eski Paris Başkonsolosluğu binasını ziyaret ettim. Bina, makul bir restorasyonla düzenlendikten sonra vakıf için hem konukevi hem toplantı salonu hem de karşılama merkezi olacak büyüklükte. Bu binanın tamiri bitinceye kadar eğer isteniyorsa, Yunus Emre Vakfı, turizm ofisimizin alt kattaki girişini geçici bir irtibat bürosu olarak kullanabilir.”
Turizm Müşavirliği Ofisi’nin Yunus Emre Vakfı’na dönüştürülmesi fikrinin, Paris Turizm Müşavirliği Kültür ve Tanıtma Ataşe Yardımcısı Hasan Yavuz’dan çıktığı belirtildi. Hasan Yavuz, daha önce eski başkonsolosluk binası için yaptığı öneriyi, bu kez görev süresi bittiği için geçen hafta Ankara’ya dönen Büyükelçi Osman Korutürk’e götürdü. Korutürk de, Turizm ve Tanıtma Ofisi’nin Yunus Emre Vakıf Merkezi olabileceği yönünde görüş bildirdi.

40’ıncı yılını kutladı

Haberin Devamı

GeçtİĞİMİz 12 Kasım’da 40’ıncı açılış yılı kutlanan Fransa’nın dünyaca ünlü Champs Elysees Bulvarı’ndaki Turizm ve Tanıtma Bürosu, aynı zamanda Türkiye’nin dünyadaki en prestijli tanıtım mekânlarından. Paris Turizm ve Tanıtma Müşvarliği Ofisi, Türkiye’nin eski Paris büyükelçilerinden Hasan Esat Işık ile eski Kültür ve Tanıtma müşavirlerinden Mukadder Sezgin’in uğraşları sonunda satın alınarak, Türkiye’ye kazandırılmıştı. ASALA militanları 1979 yılında Müşavir  Yılmaz Çolpan’ı bu büronun önünde öldürmüştü.

Bunlar da GDO’lu fotoğraflar

Haberin Devamı

GENETİĞİ Değiştirilmiş Organizmalı (GDO) tarım ürünleri, Adana’da bu yıl 15’incisi düzenlenen Altın Kamera Fotoğraf Yarışması’na Deneysel Baskı Dalı’nda katılan fotoğrafçı Arif Tanju Korkmaz’a esin kaynağı oldu. 32 sanatçının katıldığı kategoride, İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği (İFSAK) üyesi Arif Tanju Korkmaz’ın GDO’lu fotoğrafları başarı ödülü aldı. Adana Fotoğraf Amatörleri Derneği’nin (AFAD) Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu (TFSF) adına yürüttüğü yarışmanın ödül töreninden sonra Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu Fuayesi’nde sergilenen eserler arasındaki ‘GDO’lu fotoğraflar’ dikkati çekti. Birbiriyle uyumlu üç fotoğraftan oluşan kombinasyonla katılım şartı olan yarışmada Arif Tanju Korkmaz, muzun içindeki patlıcan, içinde nar taneleri olan dolmalık biber ve elma görünümlü kuru soğan fotoğraflarını photoshop programıyla ortaya çıkararak GDO’lu ürünlerle ilgili tartışmalara fotoğraf sanatıyla yorum kattı.  AFAD Başkanı Tahsin Sezer, İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği (İFSAK) üyesi Arif Tanju Korkmaz’ın ülke gündeminde tartışma konusu olan GDO’lu ürünlerle ilgili kombinasyonunun bu dalda yarışmaya katılan 32 eser arasında jüriden yüksek puan alarak başarı ödülünü aldığını söyledi.

Haberin Devamı

Nigel Kennedy Quintet, Hendrix klasiklerini yorumlayacak

EN iyi keman sanatçılarından biri olarak kabul edilen Nigel Kennedy, Garanti Caz Yeşili konserleri kapsamında üç gece boyunca İstanbullu dinleyicilerle buluşacak. Babylon’da 9-10-11 Aralık’ta gerçekleştirilecek konserlerde, Nigel Kennedy Quintet, “Jimi Hendrix Experience” adını verdikleri performanslarında Hendrix klasiklerini yorumlayacak. 25 yıllık kariyerine satış rekorları kıran pek çok albüm ve proje sığdıran Nigel Kennedy, 1989 yılında çıkardığı ‘’Vivaldi The Four Seasons’’ adlı albümü iki milyondan fazla satarak, Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi. 2006’da Blues Note etiketiyle yayımladığı ilk caz albümüyle adından söz ettiren Kennedy, The Who ile sahne aldı. “The Doors Concerto” adlı albümünde ise The Doors klasiklerini yorumladı.

GÜNÜN AJANDASI

Biçimleri yeniden keşfedin

Haberin Devamı

Eserlerİne bakıldığında her biri bir puzzele’ın parçalarını anımsatan geometrik ya da yarı geometrik biçimlerin görüldüğü Nihat Kemankaşlı’nın son kişisel sergisi Siyah Beyaz Sanat Galerisi’nde 16 Aralık’a kadar görülebilir.
Tel: 0312 428 26 41.

Çocuklar müzeyle tanışsın

İstanbul Oyuncak Müzesi’nde yarın Faber-Castell atölyesi var. Hem büyüklerin hem de çocukların keyifli saatler geçireceği atölyede 11.00-13.00 saatleri arasında “Sihirli Kalemler Oyuncak Müzesi’nde” ve “Ellerim Şarkı Söylüyor” atölye çalışmaları yapılacak. Tel: 0216 359 45 50.

Görmek ve yüzleşmek üzerine

Hüsamettİn Koçan’ın son resimleri, “Yüz Göz Resimleri” dizisiyle bugünden itibaren Galeri Işık Teşvikiye’de. 180x180 ebadında 15 resmin yer aldığı sergide Koçan, görmek ve yüzleşmek kavramlarını merkeze yerleştirerek görmenin öte boyutuna işaret ediyor. Sergi, 15 Aralık’a kadar görülebilir. Tel: 0212 233 12 03.

Haberin Devamı

Kredi kartlarının sonu ne olacak

Yalçın Menteş Tiyatrosu, sezonu Türkiye’nin büyük bir sorun olan kredi kartlarını eleştiren bir oyunla açtı: “Yiyoz, İçiyoz, Ödeyemiyoz”. İki perdelik oyun olaylara farklı bir mizahidil ve farklı bakış açısıyla yaklaşıyor. Uğraş Güneş’in yazdığı ve Serkan Budak’ın yönettiği oyun bu akşam Profilo Kültür Merkezi Küçük Salon’da. Biletler 29-34 TL.

Grammy Ödüllü Watts İstanbul’da

Sahnenİn en değişken ve üretken saksofonculardan sayılan, iki Grammy Ödüllü Ernie Watts bugün ve yarın akşam İstanbul Jazz Center’da konser verecek. Kendisine davulda Heinrich Koebberling, piyanoda Christof Saenger ve basta Rudi Engel eşlik edecek. Biletler 25 TL.

İadei- Ziyaret Tütün Deposu’nda

Selda Asal’la Serra Özhan’ın oluşturduğu projenin küratörlüğü ve organizasyonunu Serra Özhan üstleniyor. Katılımcı sanatçıları Endam Acar, Selda Asal, Volkan Aslan, Fatma Çiftçi, Zeren Göktan, Deniz Gül, Gözde İlkin, Ceren Oykut, Gökçe Süvari ve Sophia Tabatadze’den oluşan kolektif projenin ilk ayağını Nisan 2009’da Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan ve İran’ı ziyaret ederek gerçekleştirdiler. (20 Kasım – 31 Aralık / Tütün Deposu)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!