Para sanal ama fırsat gerçek

Güncelleme Tarihi:

Para sanal ama fırsat gerçek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2017 21:06

Geleceğin meslekleri arasında yeni finansçılar, sanal para uzmanları en çok öne çıkanlardan. İnternet bağlantılı ürün tasarımı, 5G ve siber güvenlik uzmanları da, yakın geleceğin en önemli mesleklerinden...

Haberin Devamı

Finans çevrelerinin şu sıralar en çok konuştuğu konuların başında, sanal para geliyor. ‘Bitcoin’ ile hayatımıza giren sanal paranın uzmanı olmak ise ayrı bir marifet. Türk Lirası ile Bitcoin alımı-satımı gerçekleştirilebilen platformlardan BTCTurk.com’un kurucu ortaklarından, Papara CTO’su Emre Kenci ile görüştük.

GELECEĞİN FİNANSI

Sanal para uzmanları: Bitcoin’in hem bir yatırım aracı hem bir ödeme sistemi olarak giderek yaygınlaştığını ifade eden Kenci, “Bitcoin’in merkezi bir kontrol noktası olmadan çalışabilmesini sağlayan Blockchain teknolojisi, iş hayatının birçok alanında uygulanacak ve köklü değişikliklere sebep olacak” diyor. Sanal para ve blockchain uzmanı olmak için ciddi bir teknik bilgi birikimi gerekiyor. Kenci, “Genç mühendislerin 2 bin dolar ve üzerinde ücretler aldığı biliniyor. Şahsen ben bu trendin devam edeceğini öngörüyorum” diyor.

Haberin Devamı

YERDEN UÇURANLAR

İnsansız hava aracı (İHA) pilotluğu: İnsansız hava araçları taşımacılık, savunma, arama kurtarma, medya gibi birçok sektörde kullanılıyor. Dünyanın önde gelen denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri şirketlerinden PwC’nin tahminlerine göre, insansız hava aracı pazarının dünya çapında büyüklüğü 2020’de 127 milyar dolar olacak.

SEKTÖR BÜYÜYECEK

Bu nedenle, dünyada oluğu gibi Türkiye’de de İHA pilotluğu konusunda eğitim almak oldukça revaçta. Bu eğitimi veren kurumlardan Hacettepe Teknoloji ve Ar-Ge Merkezi’nden İhsan Gafuroğlu, Türkiye’nin ilk lisanslı İHA pilotlarından. Türkiye’de de İHA pazarının büyük gelişme göstereceğini savunan Gafuroğlu, “İHA’lar maden, haritalama, savunma gibi birçok sektörde kullanılıyor. Sektördeki büyüme, beraberinde bunları uçuracak lisanslı pilotlara olan ihtiyacı da getiriyor” görüşünde.

Para sanal ama fırsat gerçek

ÇAYDANLIĞI BİLE İNTERNETE BAĞLAYANLAR

loT yazılımcılığı: Buzdolabımızla akıllı telefonumuzun iletişim halinde olacağını 10 yıl önce kim tahmin edebilirdi.‘Nesnelerin interneti (loT)’, mucizesini birkaç cihazın tekelinden alarak fırınlarımıza hatta ayakkabılarımıza kadar taşıyor. Bu alanda çalışan yazılımcılar da gelecekte çok daha önemli bir yer tutacak. loT yazılımcılığının önümüzdeki 10 yılda bulacağı değeri anlamak için, önce ‘nesnelerin interneti’ hakkında verilere bir göz atalım.

Haberin Devamı

6 TRİLYON DOLAR

2020’de dünya çapında toplamda 34 milyar cihazın internete bağlı olması bekleniyor. Bu rakam 2015’te 10 milyardı. Yani, sadece 5 yılda, internete bağlı cihazlar tam 3.4 kat artacak. Gelecek 5 yıl içerisinde nesnelerin interneti teknolojisinin geliştirilmesi için toplamda 6 trilyon dolarlık bir harcama yapılacağı tahmin ediliyor.

HIZLI İNTERNETÇİLER SİBER GÜVENLİKÇİLER

5G uzmanları: Akıllı telefonlarla, mobil internet hayatımızın ayrılmaz bir parçası oldu. Geçtiğimiz yıl 4.5G’nin hayatımıza girmesinden sonra, internet bağlantısı hızlanmaya devam edecek. Sırada 5G var. Dünyadaki ve Türkiye’deki mobil iletişim operatörlerinin yatırım yapmaya başladığı 5G teknolojisini geliştirmek için de istihdam şart. Özellikle hız ve tepkime süresi konusunda iletişim teknolojilerine sınıf atlatacak 5G konusunda uzman mühendislere olan ihtiyaç artacak. Paylaşılan bilgilere göre, şu anda 5 bin ile 10 bin lira arasında kazanan bu konuda uzman mühendislerin maaşlarının da 5G ile daha da artması bekleniyor.

Haberin Devamı

DEV BİR PAZAR

Siber güvenlik uzmanlığı: Siber güvenlik de artık kişisel bilgisayarlarımızdaki verilerin çok ötesinde bir anlam ifade ediyor. Öyle ki, ABD Başkanı Donald Trump’ın, Rusya tarafından desteklenen hackerların seçim sonuçlarına müdahale etmesi sayesinde Hilary Clinton’a karşı yarışı kazandığı iddiası tartışılıyor. ABD İstihdam İstatistikleri Ofisi’nin 2015 verilerine göre, ülkede siber güvenlik pazarının büyüklüğü yaklaşık 75 milyar dolar. Bunun 2020’de 170 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Türkiye’de siber güvenlik uzmanı minimum 2 bin 500 TL’den işe başlıyor. Bazı holdinglerde bu kazanç yıllık 40-50 bin TL’ye kadar çıkabiliyor.

HEM OYNAYIN HEM KAZANIN

Haberin Devamı

Oyunlaştırma uzmanı: Başta e-ticaret siteleri olmak üzere, dijital alanda yer alan sektörlerin odaklandığı konuların başında oyunlaştırma (gamification) bulunuyor. Kullanıcıların diğer tüketicilerle rekabet içine girmesini sağlayan oyunlaştırma, müşterilerin kazanmasını sağlarken şirketlerin de cirolarını artırıyor. Bunun için ise ödül ve puan gibi farklı taktikler kullanılıyor. Örneğin; yapılan yorumlar sonrasında kullanıcılar puan toplayarak, diğer ziyaretçilerin önüne geçebiliyor. Veya kullanıcılara belli bir görev karşılığı ödüller verilebiliyor. Şu anda birçok şirket bu alana yatırım yaparken, insan kaynağı konusunda da bu alana bütçe ayırıyorlar. Oyunlaştırma uzmanlarının maaşları şu an için 4 bin ile 8 bin lira arasında değişiyor.

Haberin Devamı

HER ŞEY DAHA KOLAY ALIŞMANIZ İÇİNİster bir bankanın web sitesi ister bir televizyonun kumandası olsun, artık tüm şirketler, kullanıcıların alışkanlıklarını çok daha hızlı oluşturabilmeleri için sezgisel tasarımlara odaklanıyor. Bu sayede kullanıcı memnuniyetinin artırılması hedefleniyor. Şirketler, ürün tasarım ve deneyim mühendislerine kadrolarında hızla yer açıyor. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bu alan geleceğin meslekleri arasında. Kullanıcı deneyimi mühendisleri ve uzmanlarının aldığı maaş 5 bin liradan başlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!