Papa için umut tükendi

Güncelleme Tarihi:

Papa için umut tükendi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2005 01:59

84 yaşındaki Papa 2’nci John Paul ölümle pençeleşiyor. Papa, alnı Katolik inancına göre kutsal yağ ile ovularak ölüme hazırlandı.

Vatikan, Papa’nın durumunun çok ağırlaştığını, ancak dini liderin yanındakilerle birlikte dua ettiğini açıkladı. İtalyan medyası ise, Papa’nın bilincini kaybettiğini, hatta beyin ölümünün gerçekleştiğini iddia etti.

26 yılda 129 ülkeyi ziyaret ettiği için ‘Tanrı’nın atleti’ diye anılan Katolik dünyasının ruhani lideri 84 yaşındaki Papa John Paul ölümün eşiğine geldi. Dün erken saatlerde yaptığı açıklamada Papa’nın bilincinin yerinde olduğunu belirten Vatikan Sözcüsü Joaquin Navarro-Valls, akşam durumun kritik bir hal aldığını açıkladı. Kalp yetmezliğinin yanında, böbrek yetmezliğinin de baş gösterdiğini ve nabız ile solunum kabiliyetinde ciddi bir düşüş gözlendiğini vurgulayan sözcü, ‘Ancak bilinci yerinde. Dualara katılıyor. Hatta ıstavroz çıkardığını da gördük’ dedi.

Öte yandan İtalyan haber ajanslarından Apcom, Papa’nın akşam saatlerinde bilincini kaybettiğini iddia ederken, ANSA da, Papa’nın adı açıklanmayan bir doktorunun, ‘Umut kalmadı’ açıklamasını yaptığını bildirdi. İtalyan medyası, gecenin ilerleyen saatlerinde Papa’nın kalp ve beyin fonksiyonlarının tamamen durduğunu iddia etse de, Vatikan bunları yalanladı. Papa’nın hastaneye kaldırılmak yerinde, konutunda tutulmasını, doktorların ‘pes etmesine’ bağlayan tıp uzmanları, ‘Papa’nın yaşadığı gibi septik bir şok yaşayan yaşlı bir insanın 24 ile 48 saat arasında hayatta kalabilme olasılığı yüzde 10-20 arasındadır. Bu da ancak yoğun bakım ünitesine bağlıyken mümkündür’ dedi.

Parkinson hastası olan Papa’nın son aylarda durumu kötüleşmişti. 24 Şubat’ta boğazından ameliyat olan Papa, bir türlü kendini toparlayamamış ve burnundna tüple beslenmeye başlanmıştı. Vatikan kaynaklarına göre operasyondan bu yana 19 kg kaybeden Papa’nın idrar yollarındaki enfeksiyon sonrasında kalp yetmezliği yaşadığı, ancak komada olmadığı belirtildi. Papa’nın yakın danışmanı Polonyalı Başpiskopos Stanislaw Dziwisz’in önceki akşam Papa’nın alnını kutsal yağla ovarak ‘Saint Viaticum’ diye anılan komünyona tabi tutulduğu belirtildi. Vatikan’dan bir yetkili, ‘Papa durumunun zor olduğunun farkında, ama son derece sakin. Kısacası hazır durumda’ dedi. Dün Roma’daki kiliselerde düzenlenen dualarda, ‘Papa’nın Tanrı’yı şimdiden gördüğü ve ona dokunduğu’ vaaz edildi.

TEK KAPI KAPANDI

Papalar öldüğünde geleneksel olarak kapatılan St. Peters Meydanı bronz kapısının tek kanadı dün kapatıldı. Bu, Papa’nın ölüme çok yakın olduğuna dair Vatikan’dan verilen bir işaret olarak yorumlandı.

Uzmanlar, kalbin pompalama işlemini gerçekleştirememe durumuna kalp yetmezliği dendiğini, bunun da kardiak sistemin iflasına işaret ettiğini belirtiyor. Romalı Dr Paolo Nardini, ‘kalp krizi çok ciddi bir durumdur, sadece kalbi etkiler, kalp yetmezliği ise bütün bir sistemin çöktüğüne dair bir işarettir, pek tedavi edilebilir bir durum değildir’ dedi.

Katolikler onun için dua ediyor

Dünyanın pek çok yerinde Papa için ayinler düzenlenirken, binlerce kişi ise Papa’nın 13 Mayıs 1981’de Mehmet Ali Ağca’nın suikast girişimine uğradığı St Pietro Meydanı’na akın etti.

Tanrı’nın atleti

Asıl adı Karol Wojtyla olan Polonyalı Papa 26 yılda 129 ülkeyi gezdiği için ‘Tanrı’nın atleti’ diye anılıyordu. Son yıllarını Parkinson’dan musdarip ve bitkin bir şekilde geçirdiği halde zaman zaman yine seyahate çıktı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!