Paket delindi

Güncelleme Tarihi:

Paket delindi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2010 00:00

Anayasa’nın “Siyasi partilerin uyacakları esaslar” başlıklı 69. maddesinde değişiklik yaparak parti kapatmayı zorlaştıran 8. maddeye 327 kabul oyu çıktı. 330 oy alamayan madde reddedildi.

Haberin Devamı

AK PARTİ'YE OYLAMA ŞOKU / FOTO GALERİ

  

ANAYASA maratonunun kritik başlayan ikinci turunda iktidarın korktuğu başına geldi. İktidar için paketin en önemli unsuru olan siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin 8. madde, referandum eşiği olan 330’un altında kaldı. Maddeye 327 kabul oy çıkması iktidar partisinde şok etkisi yarattı. Bu, Meclis’te son yıllarda 1 Mart Tezkeresi’nden sonra iktidarın yaşadığı en büyük hayal kırıklığı oldu. Bu maddeyle ilişkili 2 bağlantı maddesinin de paketten çıkarılması bekleniyor. Maddenin görüşmeleri sakin başladı. Oylama sürerken, kürsüde oturan TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin sıkıntılı biçimde sayıma refakat etti. Oylamanın sonuçlandığı an, AK Partili Katip Üye Gülşen Orhan telefonuna sarılarak, sonucu dışarıda bekleyen parti yöneticilerine bildirdi. AK Partili Orhan Erdem, elindeki bir notla salondaki grup yöneticilerinin yanına geldi. Erdem’in verdiği bilgi, sessizliğe neden oldu.

Vekillerden sinkaflı tepki

CHP ve MHP’liler, “Madde barajın altında kaldı” derken, AK Parti oyların ikinci kez sayılmasını istedi. İkinci kez sayım sürerken, AK Partililer, Şahin’in açıklamasını beklediler. Bazı AK Parti yöneticileri de ellerindeki oy sonuçlarını kızgınlıkla yırtarak yere attılar. Kuliste de sonuca kızan bazı AK Parti milletvekilleri sinkaflı ve hakaret içeren sözler söyledi. Bahçede, kefir içip kraker ve meyve yiyerek sonucu bekleyen Erdoğan ve bakanlar, 327 rakamını duyduklarında şoke oldular. AK Parti Siirt Milletvekili Yılmaz Helvacıoğlu ağladı. İlk tepki Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’dan geldi. Yazıcı, “Arkadaşlarımızın bir düşüncesi varsa toplantılarda bize söyleyebilirlerdi, doğruluk, dürüstlük, kişilikli olmak bunu gerektirir, anlamayana zorla anlatacak değiliz” dedi.
CHP Genel Sekreteri Önder Sav’ın, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın İsmet İnönü’yü Hitler’e benzetmesini, genel kurulda açacağı pankartla protesto etmek isteyen Canan Arıtman’ı engellemesi, 8. maddesinin düşmesine katkı sağladı. Sav, “Pankart, aleyhte oy verecek AKP’li vekillerin karar değiştirmesine neden olabilirdi” dedi.

Diğer maddeler tamam

Anayasa’nın “Grev Hakkı ve Lokavt” başlıklı 54. maddesinde değişiklik öngören 7. maddenin oylamasına 409 milletvekili katıldı. Madde 337 oyla kabul edildi. 71 ret, 1 boş oy çıktı. Şok sonucun ardından paketin oylanan 5 maddesi ise kabul edildi. “Dilekçe Hakkı” başlıklı 74. maddede değişiklik yapan 9. madde 340 kabulle geçerek ikinci turun en yüksek oyunu alırken 73 ret, 1 boş oy çıktı. Parti kapatmada milletvekilliğinin düşürülmesi uygulamasına son veren 10. maddenin oylamasında 335 kabul, 73 ret oyu kullanıldı; 1 oy da boş çıktı. TBMM’nin Başkanlık Divanı’nın oluşumunu düzenleyen 11. madde 70 ret oyuna karşılık 336 oyla kabul edildi. Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarına karşı yargı yolunu açan 12. madde 338 oyla kabul edildi. Memurlara toplu sözleşme hakkı tanıyan 13. madde 70 ret’e karşı 339 oyla geçti.

En az 10 fire

OYLAMAYA bağımsızlardan Mücahit Pehlivan, Seyit Eyyüpoğlu, Zekai Özcan, Fevzi İşbaşaran ve DP’li Mesut Yılmaz ile TP’li Yaşar Öztürk katıldı. Eyyüpoğlu ile Öztürk’ün iktidar partisiyle birlikte hareket ettiği hesaba katıldığında, AK Parti’nin en az 10 fire verdiği ortaya çıktı. Madde oylamasına 410 milletvekili katıldı, 327 kabul oyuna karşılık 76 ret oyu kullanıldı. Maddeye 2 çekimser, 3 geçersiz, 2 de boş oy çıktı. Bu madde, ilk turda 337 kabul oyu almıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!