Oyuncular aşık oldu filmimi berbat etti

Güncelleme Tarihi:

Oyuncular aşık oldu filmimi berbat etti
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2001 00:00



Haberin Devamı

Subay ve Centilmen, Şeytanın Avukatı gibi filmlerin yönetmeni Taylor Hackford son filmi ‘‘Proof of Life’’ın (Yaşam Kanıtı) yarattığı düş kırıklığını hálá atlatamadığını söylüyor. Film bekleneni verememiş. Nedeni, başrol oyuncuları Russel Crowe ile Meg Ryan'ın sette yaşadığı fırtınalı ilişki. Bir başka dedikodu da, ikisi arasındaki sevişme sahnelerinin makaslanması. Hepsini Roma'da konuştuğumuz Taylor Hackford'a sorduk.

Oyuncularınızın sette yaşadığı ilişki için ‘‘korkunçtu’’ diyorsunuz. Niçin?

- Çünkü Hollywood'da bir film çekilirken başrol oyuncuları arasında yaşanan aşk, genellikle seyirciyi olumsuz etkiliyor. Çekim aşamasında, her gün tabloid gazetelerde ve magazin dergilerinde Russell Crowe ve Meg Ryan'ın boy boy resimlerinin yayımlanması eminim seyircinin filme karşı ilgisini azalttı. Korkunçtu; çünkü Russell da Meg de medyadan öğrendiğimiz bu ilişkiyle ilgili sette hiç açık vermediler. Düşünün, bir yanda Amerika'nın ‘‘örnek kadını’’ olarak tanınan ama bu ilişkisi yüzünden kocasını bırakan Meg Ryan var, öbür tarafta dünya sinemasının yeni maçosu Russell Crowe. Daha ne olsun?

İlişkiyi engellemeye çalışmadınız mı?

-Dedim ya, hiçbir şey hissettirmediler. Elbette casus tutup izletecek halimiz de yoktu.

Russell Crowe, Meg Ryan ile sevişme sahnelerinin makaslandığından şikayetçi. Bunun yaşanan aşkla ilişkisi var mı?

-Hayır. Tamamen filmin gidişatıyla ilgili. Fidye için kaçırılan mühendisin kurtulması için kiralanan arabulucu ile karısı arasında bir sevişme sahnesi yakışık almazdı. Aile fidye için bütün parasını bir araya getirmeye çalışıyor. Tutsak mühendis teröristlerce kötü muamele görüyor. Bütün bunlar olurken karısının arabulucuyla bir ilişki kurması ağır kaçardı. Zaten final herşeyi ortaya koyuyor. Bunun için o çekilen sevişme sahnesini sakıncalı buldum, çıkardım.

Filminizi niçin Güney Amerika'da And dağları eteklerinde çektiniz?

- Mühendis Peter Bowman'ın başına gelenler dünyanın her yerinde yaşanabilir. Zaten film Çeçenlerin fidye için kaçırdıkları bir işadamının takas sahnesiyle başlıyor. Niçin Güney Amerika? Çünkü mesaj Kolombiya'daki uyuşturucu tacirleri. Burada kokain üreticileri devletle iç içe. Paraya ihtiyaçları var. Kaçırdıkları adamı öldürmeye niyetleri yok. Bu uluslararası bir ticaret. Bu bakımdan tutsak çok değerli. Sigorta firmaları bu ülkelerde yaşayan Batılıları sigortalarken bu riski de göze alıyorlar. Birisi kaçırılınca da, profesyonel bir arabulucuya başvuruyorlar.

Yani senaryo gerçek bir kaçırılma olayından esinlenilerek yazılmış?

- William Prochnau adlı bir gazetecinin ‘‘Vanity Fair’’ dergisinde yayımlanan bir öyküsünden yola çıktık. Kolombiya'da uyuşturucu gerillaları bu işi meslek haline getirmişler. Bugün bile ellerinde bir sürü yabancı tutsak var. Arabulucular ise eskiden CIA'de ya da İngiliz SAS örgütünde görev yapmış askerler. Para karşılığı kurtarma macerasına atılıyorlar. İyi para kazanıyorlar. 1994'de Kolombiya'nın Cali kentinde kaçırılan Tom Hargrove'un eşiyle görüştüm. Pazarlıkları anlattı. Bekleyişi, irtibat kurulmasını, umutları, umutsuzlukları, paranın nasıl toparlandığını...

Oyuncuları nasıl seçtiniz?

- Meg Ryan'ı çok eskiden tanıyordum. Zeki, ciddi ve karmaşık. Sinema seyircisine mal olmuş bir oyuncu. Russell Crowe'u ise ‘‘L.A Confidential’’da izlemiş ve oyun gücüne, kamera karşısındaki rahatlığına hayran kalmıştım. O sırada iki filmi (Insider ve Gladyatör) bitirdiğini biliyordum. Dostum Ridley Scott'tan ricada bulundum. Gladyatör'ün çekilen bölümlerini bana izletti. Hemen kararımı verdim. Terry Thorne rolünü kaptı.

Sizin ilk filminiz Subay ve Centilmen iki Oscar kazanmış, bu sayede sinema dünyası da Richard Gere'e kavuşmuştu.

- O filmde Richard Gere'i seçtiğimde herkes benle alay etmişti. ‘Nereden buldun bu fare gözlü adamı’, dediler. İşte gördünüz sonucu.

Setteki olaylar filmi ezdi

Adam kaçırıp fidye istemek, Ortaçağ'da bir zenginleşme yöntemiydi. 20. yüzyılın sonunda bu yöntem yeniden bir sektör haline geldi. Bu işte Lübnan, Çeçenya ve Kolombiya başı çekiyordu. Kolombiya'da kokain karteli o kadar sık adam kaçırıp fidye istemeye başladı ki, iş sıradanlaştı.

Kolombiyalı yazar Gabriel Garcia Marquez, bu olaylardan birini araştırarak ‘‘Bir Kaçırılma Öyküsü’’ (Can Yayınları) adlı bir kitap yazdı. Konuyu işleyen bir başka yazı ise, Vanity Fair Dergisi'nde William Prochnau tarafından kaleme alındı. Bu yazı, yönetmen Taylor Hackford'a ilham verdi.

Taylor Hackford'un seçtiği başrol oyuncuları Meg Ryan ile Russell Crowe oldu.

Filme ilham veren makalenin yazarı William Prochnau, filmin setine de davet edildi ve gözlemlerini Premiere Dergisi'nde yayımladı. Anlattıklarına göre film seti, film kadar heyecanlı olaylara sahne olmuştu:

Yönetmen Taylor Hackford, filmi doğal ortamda çekmek istiyordu. Yani Güney Amerika'daki And Dağları'nda, Ekvador'da! Filme başlanmadan önce ülkede iki volkan patlaması bir de darbe teşebbüsü yaşanmasına rağmen, yönetmen kararından vazgeçmedi. Tüm ekip yüksek dağlara tırmandı, ikide bir yuvarlanıp yaralandılar (aralarında Russell Crowe da vardı), oyunculardan David Morse'un dublörü kamyonla uçurumdan düşüp öldü.

Ama en büyük dedikodu, Russell Crowe ile Meg Ryan arasında gelişen ilişki oldu. İki oyuncu, Londra'da başbaşa görülünce dedikodu sayfalarına taşındılar. Meg Ryan'ın kocası Dennis Quaid, boşanma davası açtı. Bütün bunlardan sonra, film eleştirmenler tarafından beğenilmedi. Ama yine de seyredilebilecek, heyecan dolu bir macera olduğunu söyleyelim...

Sorumlu biz değiliz

Yönetmenin oyunculara yönelik suçlamalarını, başrol oyuncusu Russell Crowe'a sorduk. Russell Crowe, Meg Ryan'la arasındaki ilişki hakkında bir şey söylemek istemedi, ancak şu cevabı verdi: ‘‘O konuda fazla konuşmak istemiyorum. Ama bildiğim bir şey var, film makaslandı. Filmin beklenen hasılatı yapmamasının tek nedeni vizyona yanlış zamanda girmesi. Düşünün film teröristler, fidye, kaçırılmayla ilgili dramatik bir yapıt.

Ve Noel tatilinde Amerika'da vizyona girdi! Amerikalılar tutucudur. Noel tatilinde ailece sinemaya giderler. Walt Disney filmleri tercih edilir. Tabii bu şiddet içeren film ilgi görmedi. Bence hata zamanlamada.’

YAŞAM KANITI (PROOF OF LIFE)

Konu: Amerikalı mühendis (David Morse) Kolombiya'da gerillalar tarafından kaçırılır. Kaçırılma ve fidye uzmanı Terry Thorne (Russell Crowe), gerillalarla pazarlığı yürütmek üzere görevlendirilir. Ancak, mühendisi kurtarmak için sürdürülen beş aylık mücadele sırasında mühendisin karısına (Meg Ryan) aşık olur. Genç kadın sonunda kocasıyla onu kurtaran adam arasında bir tercih yapmak zorunda kalacaktır...

Yönetmen ve yapımcı: Taylor Hackford

Oyuncular: Russell Crowe, Meg Ryan, David Morse.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!