Otopark yerine müze

Güncelleme Tarihi:

Otopark yerine müze
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 1999 00:00

Haberin Devamı

Belediyenin Süleymaniye Projesi, mahallede yıktırılan dev kaçak otoparkın bulunduğu yerden başlayacak. Buraya bir Mimar Sinan Müzesi yapılması planlanıyor.

Tarihi Yarımada'daki en büyük kaçak otoparkın yıkılmasından sonra Süleymaniye için proje çalışmaları hızlandı. Büyükşehir Belediyesi Projeler Daire Başkanlığı, Süleymaniye'yi koruma ve kurtarma çalışmasının yıkılan otopark alanından başlatılması için bir proje hazırladı.

Hazırlanan projede, Süleymaniye Hoca Gıyasettin Mahallesi, Tavanlı Maslak Sokak, Vefa Caddesi, Abacı Çıkmazı ve Sarıbeyazıt Çıkmazı arasındaki, yıktırılan kaçak otoparkın bulunduğu sekiz dönümlük arazinin Mimar Sinan Müzesi yapılması isteniyor.

‘‘Süleymaniye Sit Alanının Koruma Amaçlı Kentsel Tasarım Projesi'' adlı çalışma Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna'ya sunuldu. Projeler Daire Başkanı Lütfi Altun'un başkanlığında yapılan projeye, çok sayıda mimar, restoratör, arkeolog ve mühendis katıldı.

Projenin sunuşunda, Süleymaniye projesinin başlangıç tarihinin 1976 olduğu belirtiliyor. 1976'nın ‘‘Avrupa Mimari Miras Yılı'' ilan edilmesi sırasında İstanbul Belediye Başkanlığı tarafından Avrupa Konseyi salonlarında sergilenen Süleymaniye Koruma Projesi'nin, 1983'de uluslararası bir kampanya ile tüm dünyaya duyurulduğu kayda geçiriliyor.

Arazi sahibinden söz

Projeler Daire Başkanı Lütfi Altun, bu çalışmanın kaçak otopark alanından başlatılmasının çok anlamlı olacağı inancını taşıdığını söyledi. ‘‘Tarihi çevre konusunda duyarlı olan dairemiz, olay basına intikal etmeden önce, ilgili kurumlara olayı iletmiş ve bu çalışmayı hazırlamıştır'' diyen Altun, Anıtlar Kurulu'nda beklemekte olan Süleymaniye'yle ilgili projelerin vakit geçirilmeksizin onaylanması gerektiğini söyledi.

Proje kitabının üçüncü sayfasında, pilot proje uygulamasının başlayacağı alanda otopark yapımına geçilmeden önce dört anıt eser, sekiz tane tescilli sivil mimarlık örneği ve 68 cins ağaç bulunduğu ve bunların tamamının ortadan kaldırıldığı ifade ediliyor. Başkan Gürtuna'ya sunulan proje çalışmasının sonuç bölümünde şunlar yazılmış:

‘‘Kültür Bakanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü ile birlikte, Kültür ve Tabiat Varlıkları İstanbul 1 No'lu Koruma Kurulu kararını da alarak adanın tamamının kamulaştırılmasını, yıkılan eski eserlerin onarılmasını ve halen yok olan sivil mimarlık örneklerinin Türk Evi kimliği ile yeniden yapılmasını ve açık mekánlarda Mimar Sinan'ın eserlerinin minyatürlerinin sergilenmesi amaçlı bir Sinan Müzesi kurulması öngörülmüştür.''

Arazi sahibi Sıddık Erdoğan ise, otoparkın yıktırılması sırasında belediyenin projesini olduğu gibi uygulayabileceklerini belirtmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!