Oruç fitresi nedir, fitre kimlere ve ne zaman verilir? Diyanet 2021 fitre miktarını açıkladı

Güncelleme Tarihi:

Oruç fitresi nedir, fitre kimlere ve ne zaman verilir Diyanet 2021 fitre miktarını açıkladı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2021 15:18

Her yıl Ramazan ayında ihtiyaç sahiplerine yardım etmek isteyenler, oruç fidyesi ne zaman verilir, kimlere verilir gibi soruları araştırmaya başlıyor. Bir kişinin günlük doyum miktarı olarak kabul edilen fitre tutarı her yıl Diyanet tarafından belirleniyor. Çeşitli nedenlerle oruç tutamayan ve imkanı bulunan kişiler bunun yerine fitre verebiliyorlar. İşte Diyanet’in 2021 fitre miktarıyla ilgili açıklaması…

Haberin Devamı

Halk arasında fitre ya da fidye olarak bilinen fıtır sadakası (sadaka-i fıtır); insan olarak yaratılmanın ve Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak; dinen zengin olup Ramazan ayının sonuna yetişen Müslümanın, belirli kimselere vermesi vacip olan bir sadakadır.

FİTRE NEDİR? FİTRE KİMLERE VERİLİR?

Fıtır sadakası ya da diğer adıyla fitre, Ramazan Bayramı’na kavuşan ve temel ihtiyaçlarının dışında belli bir miktar mala sahip olan Müslümanların, kendileri ve velâyetleri altındaki kişiler için, yerine getirmekle yükümlü oldukları malî bir ibadettir. Yoksulların ihtiyaçlarının karşılanmasına katkıda bulunmak suretiyle, toplumda karşılıklı sevgi ve kardeşlik bağlarının pekişmesine vesile olan bu mali ibadetin meşru kılınmasındaki temel hedeflerden biri, insanların paylaşma bilincini canlı tutmaktır.

Haberin Devamı

Bu sayede her Müslüman, ihtiyacı olan yoksullara az da olsa bir şeyler verebilmenin ve yardımlaşmanın sevincini yaşar. Bundan dolayıdır ki fıtır sadakası, zekâttan farklı olarak, daha geniş bir mükellef kitlesi tarafından yerine getirilir.

FİTRE (ORUÇ FİDYESİ) NE ZAMAN VERİLİR?

Kişi, kendisinin ve küçük çocuklarının fitrelerini vermekle yükümlüdür.

Fitre (Oruç fidyesi) Ramazan Bayramının birinci günü verilmesi uygun olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir.

Oruç fitresi nedir, fitre kimlere ve ne zaman verilir Diyanet 2021 fitre miktarını açıkladı

DİYANET 2021 FİTRE MİKTARINI AÇIKLADI

Her yıl Ramazan ayında oruç fitresini vermek isteyen vatandaşlar, fitre ne zaman verilir, kimlere verilir sorularına yanıt aramaya başlarlar. İşte konuyla ilgili detaylar ve Diyanet’in açıkladığı 2021 fitre miktarı…

Din İşleri Yüksek Kurulu 2021 yılı fitre miktarını açıkladı. 2021 yılı ramazan ayının başlangıcından 2022'nin ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre için fitre miktarı 28 lira olarak belirlendi.

Diyanet İşleri Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Din İşleri Yüksek Kurulunun Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı başkanlığında yaptığı toplantı sonrasında aldığı kararla 2021 yılı ramazan ayının başlangıcından 2022'nin ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre için fitre miktarının 28 lira olarak belirlendiği kaydedildi.

Haberin Devamı

Fitre miktarının belirlenmesinde, İslam dininin temel kaynaklarında zikredilen deliller ve günün şartlarında bir kişinin günlük gıda ihtiyacının ortalamasının esas alındığı vurgulandı.

Açıklamada, karar verilen meblağın, nakdi olarak verilebileceği gibi gıda gibi maddelerden ayni olarak da verilebileceği belirtilerek, "Belirlenen bu miktar aynı zamanda, günlük fidye miktarıdır. Bununla birlikte her bir mükellef (fitre veren kişi) bir günlük kendi gıda harcamasına denk düşecek meblağı ya da daha fazlasını fitre/fidye olarak da verebilir." ifadesi kullanıldı.

BAKMADAN GEÇME!